Kıraathane Kitap Şenliği başlıyooooor!
“Eylül şenlik zamanıdır” diye söze girip ardından, gayet hisli bir çift kelam edebiliriz burada. Ne de olsa mütevazı bir gelenek kurmaya başladık el birliğiyle: Yayıncılığı ve kitapları konuşmayı, kutlamayı, yayıncılarla okurları buluşturmayı hedefleyen Kıraathane Kitap Şenliği’ni üç eylüldür, bağımsız yayınevlerinin ortak emeğiyle ve türlü zorluklara rağmen düzenliyoruz. Ve de malum, eylül ayını romantize ederek güzellemeye pek düşkün bir coğrafya burası. Mevsimi tarihinden arındırabilsek belki biz de yapabilirdik bunu… Ama nafile. Eylül deyince bizim aklımıza 6-7 Eylül 1955 İstanbul pogromu geliyor, 11 Eylül 2001’de binlerce masumun hayatını kaybetmesi ardından son yirmi yılda birçok bölgede durmaksızın akan kan ve, tabii, Afganistan’ın bugünkü hâli geliyor, kırk yıldır anayasasından da zihniyetinden de hâlâ kurtulamadığımız eli kanlı 12 Eylül geliyor, 29-30 Eylül 1941’de Babi Yar’da otuz dört bin insanın katledilmesi geliyor. Ve eylül deyince bizim aklımıza elbette öncelikle tam da bugünün, bu eylülün Türkiyesi geliyor; 3 Eylül 2021’i, 7 yaşındaki Mihraç’ın bisikletinin üzerinde, bir zırhlı aracın altında can verdiği gün olarak tarihe düşen ülkemiz geliyor.
Peki o zaman niye şenlik, nasıl şenlik? Cevabı geçen yılki şenlikte Bülent Somay’dan ödünç cümlelerle vermiştik. Bir şey değişmedi:
"Bizi öfkeli ve hüzünlü olmaya iten koşulları tanıyarak ve onlara rağmen muhalefette bir şenliği egemen kılmamız, dünyayı yeniden kurma faaliyetine bugünden gülerek başlamamız gerek. Şenlik bir olumsuzlama ve bir kabullenmedir; farkı, çeşitliliği kabullenme. Hüznün ve öfkenin renklerine de şenliğin çokrenkliliği içinde yer vardır. Şenlik, hüznü ve öfkeyi onları yalnız bırakmayarak yener. Şenlik, öğrenmektir.”
Bu yıl, 10-18 Eylül 2021 tarihlerinde, Türkiye’den 25, yurt dışından 8 bağımsız yayınevinin katılımı ve ortak emeğiyle düzenlemekten büyük mutluluk duyduğumuz Kıraathane Kitap Şenliği de işte böyle bir şenlik. Farklara, renklere, çeşitliliğe, çoksesliliğe kucak açan ve “muhalefete şenliği egemen kılmak” isteyen bir buluşma.
Kıraathane müdavimleri ve İstanbullu okurlar 2019’daki ilk şenliğimizin Asmalı Mescid Mahallesi’ndeki binamızda, sıkışık düzen standlarda yapıldığını, bazı etkinlikleri merdivenlere oturarak izlediğimizi, düzenlenen sazlı sözlü sohbetlerin bazen gece yarılarına kadar uzadığını, müziğin binamızdan sokağa taştığını hatırlayacaklardır.
2020’de ise pandeminin şart koştuğu önlemlere uyup, tamamen dijital bir ortamda yapmıştık şenliğimizi. Miro üzerinde bir fuar alanı kurmuş, Zoom ve YouTube’de sabah akşam kitapları konuşmuştuk. Yüz yüze gelip birbirimize dokunamamanın acısını, uzak diyarlardan yazarlarla, okurlarla uzun uzun sohbet ederek çıkarmıştık.
Bu yıl “karma” ya da “melez” bir anlayışla hazırladığımız farklı bir şenlik bekliyor sizleri. Kıraathane Kitap Şenliği’nin yine Miro üzerinde dijital bir alanı var. Burada 33 yayınevinin kurduğu standlarda yüzlerce kitabı incelemeniz, satın almanız, hatta yayıncılarla çevrimiçi sohbet etmeniz mümkün.
Ayrıca birçok yayınevi Kıraathane binasında kitap standları kuruyor ve okurlarıyla buluşmayı, yüz yüze konuşmayı bekliyor.
Dokuz gün boyunca hem farklı yayınevlerinin öncülüğünde oluşturulmuş çevrimiçi programları evinizden, ofisinizden izleyebileceksiniz hem de şenliğimize destek veren Yesayan Salonu’nda gerçekleşecek çok özel bir dizi konuşma ve dinletiye davetli olacaksınız.
Bu vesileyle, Yesayan Salonu’nun kapılarını ve de güzelim terasını, etkinliklerimize açan şenlik katılımcısı Aras Yayıncılık’a gönülden teşekkür ediyoruz.
Ve şenliğe katılacak herkese önemle hatırlatıyoruz:
Yesayan Salonu’ndaki ve Kıraathane binasındaki etkinlikler Covid-19 virüsüne karşı iki aşısını da yaptırmış olan katılımcılara açık olacak. Aşısız veya eksik aşılıysanız lütfen, kendi sağlığınızı gözeterek, Kıraathane Kitap Şenliği'ne katılımınızı dijital fuar alanımız ve çevrimiçi etkinliklerimizle sınırlı tutunuz!
Şenlik takviminde uzaktan erişime elverişli etkinliklerin hiç de az olmadığını göreceksiniz. Son dakikada eklemeler olması mümkün ama an itibariyle, dokuz günde otuz sekiz etkinliğe ulaşan bir programla karşınızdayız.
Kitabı, kitapları, okurluğu, yazarlığı, çevirmenliği, editörlüğü, yayıncılığı odağına alan bu şenlikte edebiyatın, şiirin yanı sıra elbette yine müzik de tiyatro da, felsefe de bilim de, çizgiromanlar da fanzinler de var.
Üstelik bu yıl “beynelminel” bir havamız da var! Türkçe, Rumca, Ermenice, Kürtçe kitap basan “buralı” yayınevlerinin yanı sıra, şenliğimize Türkiye dışından İspanyolca, İtalyanca, Yunanca, İngilizce yayın yapan yayınevleri de katılıyor. Yayıncılığı Minneapolis'ten Delhi'ye, La Ciudad de México'dan Londra'ya, Roma'dan Atina'ya, New York'tan İstanbul’a, Diyarbakır’a, Eskişehir’e, birçok şehirde benzer bir kitap sevgisi ve bağımsız duruşla sürdürme çabasındaki dostlar şenliğimizde buluşuyor.
Gelin, sizler de bu buluşmanın parçası olun. Gelin birlikte şenlenelim. Hüznü ve öfkeyi, onları yalnız bırakmayarak yenelim. Birlikte öğrenelim.
Şenlik program takvimimizi aşağıda sunuyoruz. Canlı Zoom buluşmalarının linklerini ilgili etkinliğin sayfasında bulacaksınız. Dijital şenlik alanına masaüstü cihazlarınızdan ve mobil cihazlarınızdan tek tık’la ulaşabilirsiniz.
Standları binada ziyaret etmek için adresimiz:
Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi
Asmalı Mescid Mahallesi,
Yemenici Abdüllatif Sokak, 1
Şişhane - Beyoğlu
---
Yesayan Salonu’nun adresi:
İstiklal Caddesi, Hıdivyal Palas, No: 231 Kat: 1 Oda: 30
Tünel - Beyoğlu