Mehmet Ekinci

Kiraz Özdoğan

M. Fatih Tatari

Ali Bilgin

Ezgi Burgan

Aslıhan Niksarlı

Rumeysa Çavuş

Cansu Özge Özmen

 

16 Eylül 2021 Perşembe 19:30

İnsan, Hayvan ve Ötesi: Türkiye’de Hayvan Çalışmaları

Kiraz Özdoğan - M. Fatih Tatari - Ali Bilgin - Ezgi Burgan - Aslıhan Niksarlı - Rumeysa Çavuş - Cansu Özge Özmen

Moderatör: Mehmet Ekinci

Kitap Sohbeti

Şenliğimize üç yıldır katılan Kolektif Kitap varlığıyla bizi bu kez de güçlendiriyor. 

 

Bu akşamki çevrimiçi buluşmada da, 2 Eylül'de Kolektif Kitap etiketiyle çıkan İnsan, Hayvan ve Ötesi adlı kitabın derleyenleri ve yazarlarıyla birlikteyiz. Konuşmacıların öncülüğünde hayvan çalışmaları literatürüne, hayvan meselesinin güncel başlıklarına ve hiyerarşi karşıtı alternatif yaşam pratiklerine değineceğiz. Buluşmanın son yirmi dakikası soru-cevap bölümüne ayrılacak.

 

Ali Bilgin: İstanbul’da hayvanları çok bir aileye doğdu. Uzun süre felsefe okudu. Çoğunlukla Galatasaray Üniversitesi’nde. Aynı üniversiteden lisans derecesi bulunuyor. Descartes’ın canlı kavrayışı hakkında bir yüksek lisans tezi üzerinde çalışmıştır.

Ezgi Burgan: Araştırmacı, ekofeminist, yaylaların ve ormanların seslerine kulak veren meraklı bir dünyalı. İnsan, hayvan ve çeşitli canlılar arasındaki muhabbete dahil oluyor, işitebildiklerini yazıyor ve paylaşıyor. Türler arası ilişkilerin anlatıldığı hikâyelerin yeryüzünde sevgi, dostluk, dayanışma ve barışı yeşertebileceğine inanıyor.  Son yıllarda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde Sosyoloji Bölümü’nde doktora tezi yazıyor; Haşhaş, Tofu ve Zeytin ismindeki üç kedi ile bir yuvayı paylaşıyor.

Rumeysa Çavuş: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde doktora öğrencisi. “Başka-Hayvan, Başka- Mekân: Hayvanat Bahçeleri ve Zooloji Müzelerinde Hayvanların Sergilenmesi” başlıklı doktora tezinde sergilenebilir canlıların yaşam ve ölümlerinin sorunsallaştığı vakalar üzerine çalışıyor. 

Mehmet Ekinci: Cornell Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Çalışmaları Bölümü'nde doktora adayı. Tez araştırması, bitki biyolojisi ve ziraat bilimleri laboratuvarlarında güncel bilgi üretim pratiklerinin politik ekonomisine odaklanıyor. Akademik yazın dersleri veriyor. Çeşitli yayın organları için editörlük, çevirmenlik ve yazarlık yapıyor.

Aslıhan Niksarlı: Yüksek lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Bölümü’nde tamamladıktan sonra Londra, Birkbeck Üniversitesi Psikanalitik Çalışmalar Bölümü’nde ikinci yüksek lisansını yaptı. Halen Yeditepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde doktora öğrencisidir. Kyoto Üniversitesi’nde sürdürdüğü araştırmayla “ritmin olası fonksiyonlarının şempanzelerin sosyal davranışına etkisi” üzerine doktora tezini hazırlıyor. Aynı zamanda yaşadığımız krizler çağında sorunları fark eden, değişim yaratmak isteyen çocuk ve gençlere destek olmak amacıyla Türkiye’de faaliyetlerine başlayan Roots & Shoots Türkiye’nin kurucularındandır.

Kiraz Özdoğan: 1984 İstanbul doğumlu. 2003’te Saint Joseph Lisesi’nden, 2008’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi’nde, doktorasını da MSGSÜ Sosyoloji Bölümü’nde yaptı. Doktora tezi kolektif ekotarım üzerine olan Özdoğan, şu anda Yeditepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevlisidir. İstanbul’da doğduğu bahçeli evde ailesine komşudur.

Cansu Özge Özmen: Bilkent Üniversitesi, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Yüksek lisansını Heidelberg Üniversitesi’nde Amerikan Çalışmaları Enstitüsü’nde yaptı. 2010’da doktora tezini Jacobs University Bremen, Kültürlerarası Beşeri Bilimler Programı kapsamında, 19. Yüzyıl’da Osmanlı İmparatorluğu’nu ziyaret eden seyyahların anlatıları üzerine yazdı. Doğu Batı Dergisi’nin “Fauna’ya Ağıt: Hayvan” sayısının editörlüğünü  yaptı. 2010’dan beri Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim görevlisidir.

M. Fatih Tatari: Lisansını Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde, yüksek lisansını aynı üniversitenin Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Doktora eğitimine ABD’de University of California, Davis’te Sosyokültürel Antropoloji Bölümü’nde devam ediyor. Mera hayvancılığı, peynircilik, gıda bilimleri ve teknolojileri üzerine araştırmalar yapıyor. Türkiye’de yerel-geleneksel üretim pratiklerinin kayıt altına alınarak yaşatılmasını hedefleyen farklı projelerde yer alıyor.

Katılmak için etkinlik başlangıç saatinde linke tıklayınız. 

Zoom Webinar ID: 881 7490 9566

Tek tık'la: Kolektif'in kitaplarını incelemek için lütfen yayınevinin dijital şenlik alanımızdaki standını ziyaret etmeyi unutmayın!

Şenliği mobil cihazınızdan takip ediyorsanız Kolektif'in standı şurada. 

Çevrimiçi. Zoom linki ve Webinar ID ile katılıma açık.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır