Evrim Kavcar

Elif Öner

Eda Sezgin

 

13 Eylül 2021 Pazartesi 16:30

Hassas Sesler Sözlüğü

Evrim Kavcar - Elif Öner - Eda Sezgin

Moderatör: Çelenk Bafra

Kitap Sohbeti

Açık Radyo'da gerçekleştirdiği “Hariçten Sanat” programının Kıraathane Kitap Şenliği'ne özel yayınında Çelenk Bafra, Espas Yayınları'ndan çıkan “Hassas Sesler Sözlüğü” üzerine sanatçılar Evrim Kavcar, Elif Öner ve kitabın editörü Eda Sezgin'le bir söyleşi gerçekleştiriyor.

Hepinizi Açık Radyo'ya bekliyoruz!

Bu kitap Sürdürülebilirlik Fonu kapsamında SAHA tarafından desteklenmiştir.

Evrim Kavcar 

Lisansını MSGSÜ Heykel Bölümü’nde (2000), Yüksek Lisansını Fulbright bursuyla San Francisco Art Institute’te (2003), Sanatta Yeterlik’ini MSGSÜ’de (2011) tamamladı. Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde (2010-2011) Harun Farocki ve Maren Grimm ile foto-film, Thomas Renoldner ile animasyon çalıştı. 2013’ten bu yana Mardin Artuklu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde teori ve atölye dersleri vermektedir. Çalışmalarında gündelik yaşamın tuhaf ve kırılgan karşılaşma anlarına odaklanan Kavcar, tanıklıkların ve temasın barındırdığı çelişkilerle ilgilenir. Akla kılçık gibi takılan anları çalışmak, kişisel ile toplumsal arasında bir hafızayı harekete geçirir. Şiirsel ve politik olanın kesişiminde mekanlarla hafıza katmanları ve edebiyat üzerinden ilişkilenen, kurgu ile belgeyi bir araya getiren çalışmalara vesile olur. İlişkilenme biçimlerinin keşfiyle ilgilenir. Katmanlı yerleştirmeler yapmayı sever; heykel, ses, desen, yazı ve animasyon gibi farklı teknikleri eş zamanlı olarak kullanır. 2018’de Berlin Misafir Sanatçı Programı’na katılmış olan Evrim Kavcar’ın seçili sergileri arasında Shifting Patterns (Galerie Nord, Berlin, 2021); Kaba Günü Yonttuğumuz İnce Bıçak (Kasa Galeri, 2020); Hassas Sesler Sözlüğü (PASAJ, İstanbul, 2019); Temas (REM Art Space, İstanbul, 2018); Şimdi Buradasınız (ARTE Sanat, Ankara, 2017); Kayıpta Saklı (Karşı Sanat Çalışmaları, İstanbul 2016); SiS Collective (Apartment Project, Berlin, 2016); Boşluğun K’sı (Galeri Zilberman, İstanbul, 2015); 5.Uluslararası Sinop Bienali (2014) yer almaktadır.

Elif Öner

Marmara Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimine Marmara Üniversitesi ve Weissensee Kunst-Hochschule Resim Bölümü’nde devam etti. Ardından Borusan Art Center’da yürütülen Artist Residency programına katıldı.

Çalışmalarını medium’un dili üzerine yapılandıran sanatçı; internet, video, animasyon, fotoğraf, resim, belgesel gibi farklı mediumlarda eserler üretti. Elif Öner son dönem çalışmalarında, gerçeklik, hakikat, bilinçdışı, anı ve hafıza kavramlarına yoğunlaşmaktadır. Seçili kişisel sergileri arasında Kaba Günü Yonttuğumuz İnce Bıçak (Evrim Kavcar’la birlikte, Kasa Galeri, İstanbul, 2019); Hassas Sesler Sözlüğü (Evrim Kavcar’la birlikte PASAJist, İstanbul, 2019); Hikâyenin Yarısını Siz Zaten Biliyorsunuz (ArtSümer, İstanbul, 2013); Aynanın İçinden (Web tabanlı Proje, 2012); Sanatçı Atölyesi (Web tabanlı Proje, 2011). Seçili grup sergileri arasında Alt Üst (Belgrad Çağdaş Sanatlar Müzesi, 2016); Müze İçinde Müze (Elgiz Müzesi, İstanbul, 2012); Sevdiğim Şey (Borusan Müzik Evi, İstanbul, 2012); Dönüş; Suçsuz Nostalji (Mars Gallery, İstanbul, 2011); Uyku ve Gölge (Siemens Art, İstanbul, 2011); Eurotopia-Sessiz Göç (Freiburg Devlet Tiyatrosu, Almanya, 2017); Formsuz: Yeni Medya Sanatında Akışkan Gerçeklik (Belgrad Çağdaş Sanatlar Müzesi, 2015); Çağdaş Video Sanatı Festivali (Sofya, 2009) bulunuyor. Sanatçı, yaşamını ve çalışmalarını İstanbul ve Rotterdam’da sürdürmektedir.

Eda Sezgin

Editör ve yazar. 2007’den bu yana sanat alanında editörlük, yazı ve çeviri çalışmalarını sürdürüyor. 2007-2018 yılları arasında Gençsanat dergisinde editör olarak çalıştı. Aralarında Baksı Müzesi ve Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun yer aldığı pek çok kuruluş bünyesinde yayın çalışmaları gerçekleştirdi. İletişim Yayınları Sanat-Hayat Dizisi ve E-Skop’un editör ve yazarlarındandır. 2020’den bu yana Espas Sanat Kuram Yayınları’nın sanat dizisini yürütmektedir. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Üyesidir.

Editörlüğünde yayımlanmış başlıca kitaplar arasında; Hassas Sesler Sözlüğü (Espas, 2021), GMK 40+ (GMK Yayınları, 2020), İmgenin Zamanı: Sanat, Hafıza, Direniş (Corpus, 2018), Desen Günce Nevhiz (Corpus, 2018), GED: Baksı’da 10 Yıl (Baksı Kültür Sanat Vakfı Yay., 2016) vs. yer almaktadır. Jean-Yves Jouannais’nin eseri Yapıtsız Sanatçılar: Yapmamayı Yeğlerim’i (2019, Corpus Yay.) Türkçeleştirdi. Herbaryum: Bir Günce Denemesi isimli kitabı 2015’te yayımlandı.

Tek tık'la: Espas Sanat Kuram'ın kitaplarını incelemek için lütfen yayınevinin dijital fuar alanımızdaki standını ziyaret etmeyi unutmayın!

Şenliği mobil cihazınızdan takip ediyorsanız Espas Sanat Kuram'ın standı şurada.

Ayrıca Espas'ın fizikî kitap standını da şenlik boyunca Kıraathane binasında ziyaret edebilir, yayınevinin sorumlularıyla tanışıp sohbet edebilirsiniz.

 


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır