Ferdi Çetin

Ceren Ercan

15 Eylül 2021 Çarşamba 19:30

Tiyatronun Dijital Hâlleri

Ferdi Çetin - Ceren Ercan

Tiyatro Konuşmaları

Habitus Kitap'ın şenliğimizdeki bu ilk etkinliği için sizleri Yesayan Salonu'na davet ediyoruz. Yayınevinin bu etkinliğe lişkin notu şöyle:

Habitus Kitap olarak iki oyun yazarımız Ceren Ercan ve Ferdi Çetin'le yaklaşık iki yıldır hayatımızı ters yüz eden pandeminin yol açtığı "yeni normal" koşulları, değişen tiyatroyu, seyirciyi ve yeni örgütlenme biçimi olarak "Tiyatronun Dijital Halleri"ni kendi tiyatro yapma pratikleri olan Platform Tiyatro ve Galata Perform üzerinden konuşacağız. 

Ferdi Çetin: 1988, İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Aynı bölümde Gertrude Stein’ın oyunları üzerine yaptığı çalışmayla yüksek lisans eğitimini tamamladı. Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nde Heiner Goebbels’in oyunlarında ‘namevcudiyet estetiği’ üzerine yaptığı akademik çalışmasıyla doktora eğitimini tamamladı. 2011 yılında Minâ Urgan Ödülü’nün sahibi oldu. Öyküleri Kitap-lık ve Sözcükler gibi dergilerde yayımlandı. 2012 yılında Yusuf Demirkol ile birlikte ba- tiyatroyu kurdu. 2016 yılında yazdığı Hafızasını Kaybeden Müzeden Bir Traktöre Mektuplar iki sezon boyunca sahnelendi ve ekibin deneysel tarzının en iyi örneklerinden biri halini aldı. Evimizi Böyle Yaktım isimli öykü kitabı 2019 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından basıldı. Aynı zamanda GalataPerform’da dramaturg olarak çalışan Ferdi Çetin Yeni Metin Projesi için oyun çevirileri yapmaya devam ediyor. Son yazdığı oyun Terk Edilmiş Kıyılar // Negatif Fotoğraflar 24. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında seyirciyle çevrimiçi olarak buluştu.

Ceren Ercan: 1981’de İstanbul’da doğdu. 2003 yılında İstanbul Üniversitesi Dramaturji ve Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi’nde Sinema yüksek lisansına başladı. 2006 yılında ‘Yeni Metin Yeni Tiyatro’ projesinin kurucuları arasında yer aldı. 2007 yılında arkadaşlarıyla oyun deposu’nu kurdu. Bu toplulukla 2008’de yazım süreci kolektif olarak gerçekleştirilen Çirkin İnsan Yavrusu oyununun dramaturjisini yaptı. Oyun Avrupa’da pek çok önemli festivalde yer aldı ve Theater Heute tarafından Almanca olarak basıldı. Aynı ekiple Aptal, Sıradan, Suçlu oyununun üretim sürecinde yer aldı. 2010 yılında yazdığı Öyle Durdum Bekliyordum Geçmeyenler Köprüsünde isimli kısa oyunu Katalanca’ya çevrilerek Barcelona’da Grec Festivali’nde seyirci karşısına çıktı. 2013 yılında yönettiği İstenmeyen metninin fikrini oluşturarak metnin yazımını Gülce Uğurlu’yla birlikte gerçekleştirdi. Oyun Paris’te Théâtre de la Ville’de sahnelendi. 2015 yılında yazdığı Köpeklerin İsyan Günü, Mark Levitas’la birlikte kurduğu Platform ile Lizbon Şehir Tiyatroları’nın ortak yapımı olarak 2016 yılında İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyer yaptı. 2016 yılında üzerinde çalışmaya başladığı ‘Türkiye Üçlemesi’nin ilk iki oyunu 2017-2018 tiyatro sezonunda seyirciyle buluştu. Seni Seviyorum Türkiye Bakırköy Belediye Tiyatrosu yapımı olarak, Berlin Zamanı ise Fringe Ensemble ve Platform ortaklığında sahnelendi. Üçlemenin son oyunu olan Tahran Rüyası’nın süreci ise 2019'da tamamlandı. 2003 yılından beri Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nda dramaturg olarak çalışmayı sürdüren Ceren Ercan, 5 yıldır Bahçeşehir Üniversitesi Sinema Bölümü’nde Film ve Dramaturji dersi vermeyi sürdürüyor.

Bu etkinliğe kapılarını açan Yesayan Salonu'na içten teşekkürlerimizle.

 

Tek tık'la: Habitus'un kitaplarını incelemek için  yayınevinin dijital fuar alanımızdaki standını ziyaret etmeyi unutmayın!

Şenliği mobil cihazınızdan takip ediyorsanız Habitus'un standı şurada.

 

Yer: Yesayan Salonu. Covid-19’a karşı iki aşısını da yaptırmış olan katılımcılara açık.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır