19 Eylül 2020 Cumartesi 20:00-21:00
Destanlarda 1915 Felaketi
Ayhan Aktar - Yektan Türkyılmaz
Mesut Varlık
Şenlik
Ayhan Aktar’ın Aras tarafından yayımlanan kitabı Ermeni Evine Figan Kuruldu, 1915’te Anadolu’da yaşanan soykırımın kurbanlarını nasıl etkilediğini, bizzat onlar tarafından kaleme alınmış Ermeni harfli Türkçe destanların izini sürerek anlamaya çalışıyor. Benzer bir temayı 1938 Dersim Soykırımı etrafında işleyen antropolog Yektan Türkyılmaz ile Aktar’ın sohbetini, yayıncı ve yazar Mesut Varlık yönetecek. Aktar, Türkyılmaz ve Varlık, kitlesel şiddetin kurbanları yaşadıklarını destan haline getirirken hangi güdülerle hareket ederler ve bu metinler bize edebi ve tarihsel olarak neler söyler soruları etrafında tartışacak.
Ayhan Aktar: Sosyoloji ve tarih alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Ayhan Aktar Bilgi Üniversitesi öğretim üyesidir. 1990’lı yıllardan bu yana Türkiye’de devletin gayrimüslim azınlıklara yönelik politikalarıyla ilgili önemli çalışmalara imza attı, “Varlık Vergisi ve ‘Türkleştirme’ Politikaları”, “Türk Milliyetçiliği, Gayrimüslimler ve Ekonomik Dönüşüm”, “Aşkale - Erzurum Günlüğü (1943)” gibi kitaplar ve çok sayıda makale yayımladı.
Yektan Türkyılmaz: Berlin’deki Forum Transregionale Studien’de araştırmacı olan Türkyılmaz doktorasını Duke Üniversitesi’nde Kültürel Antropoloji alanında yaptı. Kitlesel şiddet, bellek oluşturma ve uzlaşma, müziğin politikası alanlarında çalışan Türkyılmaz, 1913-15 döneminde Van yöresinde yaşananlar üzerine kaleme aldığı doktora tezini kitap haline getirmek üzere çalışıyor.
Mesut Varlık: 1980 İstanbul doğumlu. Bilgi Üniversitesi Tarih bölümünden ve Kültürel İncelemeler master programından mezun oldu, İletişim Bilimleri’nde doktora çalışması devam etmekte. Efendime Söyleyeyim-Hasan Ali Toptaş Kitabı ve Edebiyatın Taşradan Manifestosu kitaplarını hazırladı. 25 yıllık editörlüğü sırasında birçok kitabın editörlüğünü yaptı, birçok derginin yayın kurulunda yer aldı; söyleşileri, eleştiri yazıları, şiirleri, çevirileri birçok dergi ve kitapta yayımlandı. ONS - Yaşama Kültürü dergisinin ve Konsol Kitapları’nın yayın yönetmeni.
Çevrimiçi. Katılmak için etkinlik başlangıç saatinde Zoom linkine tıklayınız.
Zoom Webinar ID:912 5989 4598
Çevrimiçi. Etkinlik linki sonra paylaşılacak.