15 Eylül Salı 14:00

Sinema Kendi Üzerine Düşünürken

Bilge Demirtaş - Can Gündüz - Osman Şişman

Şenlik

Yort Kitap'ın çekirdek kadrosundan Bilge Demirtaş, Can Gündüz ve Osman Şişman, Kanada'dan Caboose Books'un sinema kuramı serisinden beş metni Türkçeye çevirdi. Yakın zamanda hepsi yayımlanmış olacak olan bu metinler, sinema tarihi boyunca dönüşmüş pratikleri ve onlarla birlikte değişen kavramları şaşırtıcı bir arşiv çalışmasıyla irdeliyor. Montaj, Dekupaj, Mizansen, Yeni Sinefili ve Kinematik Dönemeç kitaplarının çevirmenleri, bu söyleşide metinlerin kavramlar tarihini ele alışını tartışacak. 

Bilge Demirtaş: Bağımsız film yapımcısı, dijital medya sanatları araştırmacısı ve yarı-zamanlı öğretim görevlisi. ODTÜ Felsefe Bölümü mezuniyetinden sonra ODTÜ Görsel İşitsel Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (GİSAM) 2001-2007 yılları arasında Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Ulus Baker ve Thomas Balkhenol’ün video ve sinema derslerine asistanlık yaptı. Körotonomedya ve Videa kolektiflerinin aktif üyesi oldu. ODTÜ Medya ve Kültürel Çalışmalar Bölümünde Yüksek Lisans yaptı. 2007-2011 yılları arasında New York’a taşınarak NYU Polytechnic Enstitüsü Bütünleşik Dijital Medya Bölümü’nden ikinci Yüksek Lisans derecesini aldı. Aynı kurumun medya biriminde görev yaparken çeşitli inter-disipliner sanatsal projelerde yer aldı. Trans//geçişler (2018) adlı, Can Gündüz ve Şebnem Yücel ile birlikte geliştirdiği belgeleme projesini yönetti. PortİzmirIV kapsamında sergilenen projeyi etkileşimli belgesel çalışması olarak tasarladı. Kolektif olarak üretiminde bulunduğu filmlerden bazıları Ölü ve de Diri (2015), Kıyı Kıyı (2013) ve kısa kurmaca olan Ağdalı Bir Film’dir (2006). Burası Ankara (2006) adlı kısa video çalışmasını Can Gündüz ile gerçekleştirdi. İzmir’de yaşıyor. Yayımlanmış çevirileri şunlar: Yeni Sinefili (Yort, 2020), Hipernesneler: Dünyanın Sonundan Sonra Felsefe ve Ekoloji, Tellekt, 2020).

Can Gündüz: Mimar, sosyolog, film yapımcısı. İYTE Mimarlık Bölümü Doktor Öğretim Görevlisi. ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde Lisans (1998), Carnegie Mellon Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde Yüksek Lisans’ını (2000) tamamladı. Ankara, New York ve Kabil’de mimarlık yaptı, mimari ve kentsel tasarım yarışmalarına katıldı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde (2009-2012) yarı-zamanlı öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2012’den beri İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde Dr. Öğretim Görevlisi olarak çalışmakta, lisans, yüksek lisans, doktora düzeyinde dersler vermekte ve yüksek lisans tezleri yürütmektedir. İletişim ve Norgunk Yayıncılık için çeşitli dergi, kitap ve kitap bölümlerine çevirmenlik yaptı. Tesmeralsekdiz, ToplumBilim, Şerhh gibi dergilere yazı yazdı. Pek çok kolektif, bağımsız belgesel ve kısa film projesinde yer aldı. Yönetmenliğini yaptığı filmlerden bazıları: Trans//geçişler (2018), Ölü ve de Diri (2015), Burası Ankara (2006), Mecburi İniş (2005). İzmir’de yaşıyor.

Osman Şişman: Çevirmen, yayıncı. Felsefe ve tasarım eğitimi aldı. 2017’de ihraç edilene dek akademisyenlik yaptı. 2019’da Yort Kitap’ı kurdu.

YouTube üzerinden ilk gösterim. İzlemek için yayın başlangıç saatinde linke tıklayınız. 


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır