18 Eylül 2020 Cuma 17:00-18:00
Güzelliğin Doğası
Barış Acar - Emre Zeytinoğlu - Marcus Graf
Moderatör: Murat Alat
Şenlik
Güzellik çok tanıdık bir o kadar da yabancı bir kavram. Güzel bir çiçek, güzel bir yüz, güzel ahlak, güzel bir resim... Çoğu zaman seçimlerimizi, hareketlerimizi ve hatta hayatımızı temellendirdiğimiz güzellik, üzerine düşündükçe kat kat açılıyor ve bize yeni anlamlarla geliyor. Peki güzelliğin bir doğası var mı? Doğal ve evrensel bir güzellikten bahsetmek mümkün mü? Güzelliğin bilgisi genlerimize mi işlenmiş, insanın evriminin bir sonucu mu, yoksa güzellik de zamana ve mekana bağlı bir kurmaca mı? Veya güzelik ve politika arasında bir ilişkiden söz edilebilir mi?
Corpus'un düzenlediği bu söyleşide Murat Alat'ın moderatörlüğünde bütün bu sorulara ve daha nicesine cevap arıyoruz.
Marcus Graf: 1974 Almanya doğumlu. 2003 yılından beri Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim üyesi. 2017’de profesör oldu ve 2019’tan beri Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü Başkanı olarak çalışmaya devam ediyor. 2001’den beri İstanbul’da yaşayan Marcus Graf, Siemens Sanat, Baksı Müzesi, Milli Reasürans, Contemporary Istanbul, Akbanksanat, Plato Sanat ve Elgiz Müzesi gibi çeşitli kurumlarda 100dan fazla sergide küratörlük yapmıştır. Çok sayıda kitap, kitapta bölüm, sergi kataloğu ve dergide sanat yazarlığını yapmış olan Graf, akademisiysen, küratör ve sanat yazarı olarak İstanbul’da yaşamakta.
Barış Acar: 1977 Aydın doğumlu. Fizik Mühendisliği öğrenimi gördü, ardından Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi bölümüne geçerek bu bölümü tamamladı. Sanat tarihi kuramı üzerine yüksek lisans tezini Ankara Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü bünyesinde hazırladı. Yayıncılık alanında çeşitli dergilerin kurucu ve yürütücü kadrolarında yer aldı; A. Danto, H. Foster, R. Sennett gibi yazarların kitaplarının yayıma hazırlanması görevlerini üstlendi. Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde sanat tarihi ve sanat kuramı üzerine dersler verdi. Çağdaş sanat alanında sergiler düzenledi. 1997 yılından itibaren sanat kuramı, edebiyat ve sinema üzerine odaklanan çalışmaları alanındaki birçok dergide yayımlanmıştır. Ortak kitap ve katalog çalışmalarının yanı sıra Pıhtı (Komşu Yayınları, 2012) adlı bir deneysel öykü kitabı ve Procrustes'in Yatağı (Monokl Yayınları, 2015) adlı bir sanat kitabı bulunmaktadır. Halen Viyana Üniversitesi Sanat Tarihi Enstitüsü'nde doktora çalışmalarını sürdürmektedir.
Emre Zeytinoğlu: 1955 İstanbul doğumlu.1980 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nden mezun oldu. 1986 yılından itibaren sergi açıyor. 1988 yılından bu yana da farklı dergilerde sanat konusunda makaleler yayımlıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ve Marmara Üniversitesi’nde “Sanat, Kuram ve Eleştiri”, “Çağdaş Sanat” ve “İdeolojik Metinler ve Sanat” adlı dersleri veriyor. Çeşitli televizyon kanalları için belgeseller yapıyor.
Kitaplarından bazıları: “Sanat, Bazı Şeyler ve Eleştiri” (Corpus Yay. 2017), “İktidarsızlığın İktidarı ve Sanat” (Ayrıntı Yay. 2014), “Sanat Üzerine Yersiz Yorumlar” (Bağlam Yay. 2008), “Uyku Tulumunda Spor” (Telos Yay. 2004), “Sanatın Suç Ortaklıkları” (Bağlam Yay. 2003 ve Belge Yay. 2016), “Kavramın Sınırlarında” (Ali Akay ile, Bağlam Yay. 1998) ve “Pisuarın Bir Dekonstrüksiyonu” (Ali Akay ile, Galeri Urart Yay. 1994 ve Minör Yay. 2013).
Çevrimiçi. Katılmak için etkinlik başlangıç saatinde Zoom linkine tıklayınız.
Zoom Webinar ID: 957 2396 4332