12 Eylül 2020 Cumartesi 14:00-15:00
Mehmed Uzun’dan sonra roman yazdık mı?
Şener Özmen
Şenlik
Bu yılki Kıraathane Kitap Şenliği'nin ilk çevrimiçi sohbet etkinliğini Avesta düzenliyor. Konuşmacı Şener Özmen, "Mehmed Uzun'dan sonra roman yazdık mı?" sorusunun perde arkasını şöyle anlatıyor:
Melville House Books’da Kait Howard imzalı eski bir yazı (2016) çarpıyor gözüme, kritik ve bir o kadar da kışkırtıcı bir soruyla başlıyor cümle; “Neden şimdiye kadar 'İngilizce' bir Kürtçe roman yayınlanmamış? Bir Kürt kurgu yazarından söz edebilir miyiz? Hayır! Keith Howard, adı geçen makalesinde ilk kez İngilizceye çevirilmiş bir Kürt yazarın romanından söz ediyor ve bunu müjdeliyor. Bu yazar Bextiyar Elî olmasın!? Peki Mehmed Uzun’a ne oldu? Daha doğrusu yazara ve yapıtlarına bizler ne yaptık?
Şener Özmen: Yazar, çevirmen, güncel sanatçı. 1971’de Şırnak’ın İdil ilçesinde doğdu. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Bölümü’nden mezun. 2005’te Kunstmuseum Thun(İsviçre) tarafından Prix Meuly ödülüne layık görüldü. 2017’de Diyarbakır’da açılan Loading Bağımsız Güncel Sanat Mekânı’nın kurucularından. Berlin ve Diyarbakır’da yaşıyor. Şiir, öykü, romanları yanında edebiyat incelemesi ve güncel sanat okuması üzerine kitapları da var.
Çevrimiçi. Katılmak için etkinlik başlangıç saatinde Zoom linkine tıklayınız.
Zoom Meeting ID: 992 1711 7086