12 Mayıs 2023 Cuma 19:00
Yeryüzündeki Hayat, Çocuklar ve Gıda Güvenliği
Bülent Şık
Kitap Sohbeti
Yeryüzündeki hayat giderek aşınıyor. İklim krizi, çevre kirliliği, biyolojik çeşitlilik kaybı gibi büyük sorunlar insan uygarlığının da geleceğini tehdit ediyor. Kolektif hayatı mümkün kılacak yaklaşımlara ve birbirimizle dayanışma içinde olmaya çok ihtiyacımız var. Yeryüzündeki hayatın çöküşe doğru gittiğini fark etmek bir umutsuzluk duygusu yaratıyor. Çözümsüz bir durumun içinde olabileceğimiz, gelecek nesillerin, çocuklarımızın hayatının altüst olacağı duygusu içimizde giderek daha fazla kök salıyor, hayatımızın her alanını etkileyecek sorunların büyüklüğü, karmaşıklığı insanda bir çaresizlik duygusu yaratıyor. Bütün bunlara rağmen iyi bir hayatı herkes için mümkün kılmak için çalışmaya değer. İyi bir hayat herkesin ama öncelikle de çocukların hakkı. Çocukların fiziksel ve zihinsel açılardan yetişkinlerden farklı olduğu açık. Ancak bu farklılıkların halk sağlığı, çevre sağlığı ya da gıda güvenliği çalışmalarında dikkate alındığı söylenemez.
Bu bilgiler ışığında Bülent Şık'ın, “Yeryüzündeki Hayat, Çocuklar ve Gıda Güvenliği” başlıklı söyleşisinde gıda güvencesi ve güvenliği odağında içinde olduğumuz sorunlara ve bu sorunların çocuklar açısından oluşturacağı riskleri ve çözümleri konuşacağız. Çocukların toplumsal hayatta bir hak öznesi olarak yer almalarının önemine değinecek, gezegen sağlığı, toplumsal sağlık ve beslenme alanında çocukları odak noktasına koyan bir kamusal bakış açısına neden ihtiyacımız olduğu sorusuna yanıtlar arayacağız.
Bülent Şık: Gıda Mühendisi. Akademisyen. Çevre dostu analiz yöntemleri geliştirilmesi üzerine doktora yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren çeşitli laboratuvarlarda çalıştı. 2009 Yılında öğretim üyesi olarak Akdeniz Üniversitesine geçti. Üniversitede Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nin kurulumu ve faaliyete geçmesi çalışmalarını yürüttü. Gıdalarda ve sularda katkı maddelerinin ve çeşitli toksik kimyasal maddelerin kalıntılarının belirlenmesi üzerine çalışmalar yaptı. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğretim üyeliği yaparken 22 Kasım 2016’da çıkarılan 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden çıkarıldı. Türk Toraks Derneği Çevre ve İklim Sorunları Savunuculuk Ödülü, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü, Vefik Kitapçıgil Kamu Hizmeti Ödülü ve Halkevleri ‘Hakikatın Peşinde’ Ödülü’ne layık görüldü. Mutfaktaki Kimyacı, Bizi Yeryüzüne Bağlayan Hikâyeler ve Çocuklar ve Gıda Güvenliği adlı üç kitabı bulunuyor.
Lütfen önceden kaydolunuz.