Nilüfer Kuyaş

 

3 Mart Perşembe 21:00

Tanrı’nın Karısı

Moderatör: Nilüfer Kuyaş

Amanda Michalopoulou

Kitap Sohbeti

Alakarga Yayınları’ndan Tanrı’nın Karısı adlı romanı Özlem Akpınar Ciaccio’nun çevirisiyle yeni çıkan Yunanlı yazar Michalopoulou bu akşamki konuğumuz, Zoom üzerinden İngilizce kayıt ettiğimiz konuşmanın Youtube kanalımızdan altyazılı olarak ilk yayını.

Cesur bir roman, cesur bir yazar. Tanrı’nın bir karısı olsaydı, ne olurdu?

Kadına ve evliliğe pek yer olmayan, ataerkil Hristiyanlık geleneğinde, gene de nefsinden sıyrılıp Tanrı ile bir olmaya çalışan, bazıları azize mertebesine ulaşan çok sayıda mistik kadın vardır. Ama Michalopoulou’nun kadın kahramanı azize değil, hepimiz gibi bir insan. En önemli özelliği, Yaratıcı’nın karısı olarak, kendisinin de daha ufak ölçüde “yaratmaya” başlaması. Bir okur yaratması ve o okura hitaben mektup şeklinde yazdığı bir hikaye yaratması, yazmaya başlaması.

Tanrı’yı kısa bir süre için birlikte dünyaya geri dönmeye ikna ettiği zaman, Tanrı da kitapların büyüsüne kapılarak okumaya başlıyor ve çocuklarının yazdığı hikayelerden kopamıyor. Yazmakla, anlatıyla, okumakla ilgili bir metafor, bir alegori mi var karşımızda? Hikayelerimizi paylaşmak, yani edebiyat, tek tanrısal yönümüz olabilir mi?

Aynı zamanda oyun yazarı da olan Amanda Michalopoulou’nun “Fedra Yanıyor” (Phaedra On Fire) adlı en yeni oyunu 2021 Temmuz ayında Atina Tiyatro Festivali kapsamında Epidauros’ta sahnelendi.
Kışkırtıcı, risk almayı seven bir yazarla, yazmak üzerine konuşuyoruz.

 

“God’s Wife”

Daring and contentious, Amanda Michalopoulou’s novel questions ideas of identity and narrative, as well as probing themes of love and creativity. Who is the wife of God in this novel? When she says “I am finally creating something of my own. ...I am creating you”, is this “other” that she creates simply the reader? We meet the author tonight, online in Zoom, in English, with subtitles, to talk about this intriguing spiritual mystery.

Amanda Michalopoulou: Sekiz roman ve üç öykü kitabının yazarı. Yunanistan'ın önemli gaztelerinden Kathimerini'de ve Almanya'nın Tagespiegel gazetesinde editörlük yaptı. Öyküleri ve denemeleri yirmi dile çevrildi. Atina'da yaşıyor ve yaratıcı yazarlık dersleri veriyor.  

Nilüfer Kuyaş: İstanbul doğumlu, Robert Kolej mezunu. Amerika’da felsefe, Türkiye’de sosyal psikoloji okudu. BBC’de ve NTV’de program sunuculuğu, Milliyet’te ve Taraf’ta köşe yazarlığı yaptı. Yeni Baştan (2007) Ada’daki Ev (2011) ve Serbest Düşüş (2013) adlı üç romanı var. Başka Hayatlar (2012) ve Karasevda Kitabı (2015) adlı iki deneme kitabı da ödül aldı.

YouTube üzerinden ilk gösterim.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır