Emre Can Dağlıoğlu

 

9 Şubat Çarşamba 21:00

İmparatorluktan Sonra Dünyakurmak: Kendi Kaderini Tayinin Yükselişi ve Düşüşü

Adom Getachew - Emre Can Dağlıoğlu

Kitap Sohbeti

Kıraathane olarak çok önem verdiğimiz ufuk açıcı bir kitap üzerine, kitabın yazarı Etiyopya kökenli ABD'li siyaset bilimci Adom Getachew ile kapsamlı bir sohbet yayınlıyoruz bu akşam.

Getachew'in 2019 tarihli İmparatorluktan Sonra Dünyakurmak: Kendi Kaderini Tayinin Yükselişi ve Düşüşü kitabı Runik Kitap tarafından 2021'in son aylarında, Emre Can Dağlıoğlu'nun çevirisiyle yayımlandı.

Getachew bu kitapta dekolonizasyon üzerine yeniden düşünürken, birbirinden farklı anti-kolonyalist dünyakuruculuğu projelerini irdeliyor, milliyetçiliğin başarılarını ve başarısızlıklarını Afrika ve Karayibler özelinde tartışıyor, bizi bugünün uluslararası hiyerarşik düzenine ulaştıran süreci daha iyi anlamamızı sağlıyor.

Emre Can Dağlıoğlu, Türkçeye kazandırdığı kitabın yazarı Adom Getachew'le söyleşiyor.

Adom Getachew: Etiyopya kökenli ABD'li siyaset bilimci. Doktora derecesini Siyaset Bilimi ve Afrika-Amerikan Etüdleri alanında Yale Üniversitesi'nden aldı. Çocukluğu doğduğu Etiyopya ve Botswana'da geçti. On üç yaşındayken ailesiyle birlikte ABD'ye yerleşti. Halen Chicago Üniversitesi'nde öğretim üyesi. İlk kitabı Worldmaking after Empire: The Rise and Fall of Self-Determination (İmparatorluktan Sonra Dünyakurmak: Kendi Kaderini Tayinin Yükselişi ve Düşüşü) 2019'da Princeton University Press tarafından yayımlandı. Siyasi düşünce tarihi, ırk ve imparatorluk teorileri ile sömürgecilik sonrası siyasi teoriler başlıca çalışma alanları.

Emre Can Dağlıoğlu: Stanford Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktora öğrencisi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Bölümü ve Clark Üniversitesi Holokost ve Soykırım Çalışmaları Bölümü’nde lisansüstü çalışmaları yapıyor. Geç dönem Osmanlı ve Türkiye tarihinde egemen olmayan gruplar üzerinde çeşitli yayınlar yaptı ve İletişim Yayınları'ndan çıkan Arapların 1915'i: Soykırım, Kimlik, Coğrafya kitabını derledi. Halihazırda, geç dönem Osmanlı İmparatorluğu’nda global kapitalizmin finansal ağlar, sosyo-politik ilişkiler ve çevresel dönüşüm üzerindeki etkileri üzerine çalışıyor.

 

YouTube üzerinden ilk gösterim.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır