Sonay Ban

 

28 Şubat 2022 Pazartesi 21:00

Firari Yazılar: İçerideki Yazarlarla Söyleşiler

Adil Okay

Moderatör: Sonay Ban

Kitap Sohbeti

Adil Okay'ın Ayhan Kavak ile hazırladığı ve Eylül 2021'de çıkan Firari Yazılar: İçerideki Yazarlarla Söyleşiler, halen cezaevinde olan 37 yazara ve şaire hayata ve sanata dair yöneltilen 15 soruya alınan cevaplardan oluşan bir derleme kitap. Adil Okay'la kitabın hazırlanma amacına ve sürecine dair bir sohbet gerçekleştireceğiz. Kitaba katkıda bulunan yazarların ve şairlerin yazılarını temel alarak ifade özgürlüğünden hapishane koşullarına, bir yazın türü "hapishane edebiyatı"ndan sanat-siyaset ilişkisine kadar türlü ve bağlantılı konular hakkında konuşacağız. 
 
Adil Okay: 1957 Antakya doğumlu. İlk ve orta öğrenimini doğduğu ilde, yüksek öğrenimini Adana'da yaptı. Siyasi nedenlerden Adana ve Ankara cezaevlerinde yattı. 12 Eylül darbesi sonrası yurtdışına çıktı. 1981-1982 arasında Lübnan'daki Filistin kamplarında kaldı. 1983'te Fransa'ya yerleşti. 1984'te, sonraları adı Yazın olarak değişen Direniş adlı derginin yayımlanmasına katkı sundu. Sürgünde yaşadığı sürede, Mültecinin Bunalımı adlı öykü ve Yeşillerini Giyin de Gel başlıklı şiir kitapları yayımlandı. Fransa'da iki arkadaşıyla Fransa Postası adlı aylık dergi yayımladı. 20 yıl sürgünden sonra, dosyalarda zaman aşımından yararlanıp Türkiye'ye dönebildi. Türkiye'ye döndükten sonra, 1999-2018 arasında 16 yeni kitap çalışması oldu. Özgür Üniversite'nin Kavram Sözlüğü çalışmasına iki madde yazdı. Çalışmalarıyla 15. Ömer Seyfettin Öykü Yarışması ile 6. Hasan Bayrı şiir yarışmasında ödüle layık görüldü. 2012'de Mersin 68'liler Derneği'nin "Onur Ödülü"nü aldı. İstanbul, Mersin, Antakya ve Samandağ'da Konuşan Fotoğraflar ile Şair Kapıları adlı fotoğraf çalışmalarını sergiledi. Çeşitli sergilerde küratörlük yaptı, karma sergilerde yer aldı. Çeşitli panellerde, ulusal ve uluslararası sempozyumlarda tebliğler sundu. Görülmüştür Kolektifi kurucularından Okay, siyasi mahpuslarla hazırlanan birçok karma kitaba ve sergiye katkı sundu.
 
Sonay Ban: Boğaziçi Üniversitesi sosyoloji lisans ve Sabancı Üniversitesi kültürel çalışmalar yüksek lisans eğitiminin ardından 2020'de Temple Üniversitesi'nde kültürel ve görsel antropoloji alanlarında doktora çalışmasını tamamladı. Temple Üniversitesi'nde ve Sabancı Üniversitesi'nde çeşitli dersler verdi. Türkçe ve İngilizce akademik makaleleri ve kitap bölümleri yayımladı; uluslararası konferanslarda ve panellerde çeşitli sunumlar yaptı. Can Candan'ın 3 Saat (2008) belgeselinin Fransızca altyazı çevirisini yaptı. Altyazı dergisinde yazıları yayımlandı. Susma Platformu'nda editörlük yapıyor. Akademik çalışmalarına devam ediyor ve Can Candan'la Türkiye'de Belgesel Sinema kitabı üzerine çalışıyor. 
 

 

YouTube üzerinden ilk gösterim.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır