Ayşen Güven

19 Temmuz 2021 Pazartesi 21:00

Hikâyemiz-Müziğimiz: Fulya Özlem

Moderatör: Ayşen Güven

Dayanışma Mevsimi

Bu özel akşam için Fulya Özllem'in bizlere ilettiği not şöyle:

"Fulya Özlem & Akustik Kabare" ismiyle yayımlanan son albümüm Manidar Boşluk’u dinleyenler farketmiştir: Taş Plak dönemi müziğimizi yeniden canlandırmak benim son yıllarda müzikal amaçlarımdan biri. Bu bağlamda yaptığım şey, o dönemin kanto, tango, fasıl şarkısı, şehir türküsü gibi popüler türlerinde, musikîmizin çeşitli makamlarında yeni ve özgün eserler bestelemek, bunların güftelerinde de dönem özellikleri ile kabare unsurlarını öne çıkaran teatral bir tarz yaratmaktı. Bunların bağlamını oluşturan, Taş Plak döneminden şarkıları ise konserlerimde daha geniş bir  repertuvarla seyirciye sunuyordum.

Evde bu kadar oturduğumuz bu pandemi sürecinde, ben de tutkunu olduğum bu müzikal bağlamı edebiyatla buluşturmaya karar verdim. Tanzimat romanları ve Tanzimat döneminde geçen romanlarda, o her zaman söylediğim, belki çocukluğumdan beri bildiğim şarkılarla, bu sefer bir roman sahnesinin parçası, bir atmosferin yaratıcısı, bir anlatının ritmik temeli ya da lokomotifi olarak karşılaştıkça, o şarkılardan bir repertuvar oluşturma isteğim arttı. Bunlar bazen bir romanda, ya da öyküde ismi doğrudan anılan şarkılar --fasıl şarkıları, şehir türküleri, vs-- bazen de romanı okurken, yazarından, ya da anlatılanların çağrıştırdıklarından dolayı aklıma gelen, adeta romanın “soundtrack”i olan şarkılar diyebilirim. İşte böyle bir repertuvardan birkaç örnek şarkı çalacağız Kıraathane’de sizlere.

 

Fulya Özlem: İstanbul’da doğdu. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde tamamladı. Berlin Teknik Üniversitesi’nde Felsefe ve İ.T.Ü Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda Müzikoloji üzerine akademik çalışmalarda bulundu. Müzisyen ve konferans tercümanıdır. Kendi şarkılarından oluşan ilk solo albümü Buz Kraliçesi 2007 yılında; ikinci albümü  Alba 2015 yılında ve üçüncü albümü Manidar Boşluk 2018 yılında yayımlandı. İlk öykü kitabı Ekmek Fabrikası Tanrıçası, 2016 yılında Pan Yayıncılık tarafından yayımlandı. Silvina Ocampo’nun Sonsuz Kule  ve Roberto Arlt’ın Deli Oyuncak isimli romanlarını İspanyolca’dan çevirdi. Çeşitli festivallerde gösterilen Günebakan (2006,MAFM) ve Till Death Do Us Part (Ölüm Bizi Ayırıncaya Dek-2011, KinoGieno) isimli iki kısa filmi bulunuyor. Liberal Culturalism and the Individual (Liberal Multikültüralizm ve Birey) isimli yüksek lisans tezi 2010’da Almanya’da yayımlandı. İngilizce, İspanyolca, Portekizce, Almanca, Fransızca ve Yunanca dillerinde mütercim-tercümanlık yapmaktadır. 

Ayşen Güven: Gazeteciliğe 2007 yılında Hayat Televizyonu ve Evrensel Gazetesi'nde başladı. Aynı dönemde Evrensel Kültür Dergisi yayın kurulunda yer aldı. Hayat Televizyonu'nda kameramanlık, muhabirlik, politika-bölge editörlüğü ve kültür-sanat programı yapımcılığı ve sunuculuğu rollerini üstlendi. 2016 yılında en son adı Hayatın Sesi olan mecra KHK ile kapatıldı. Zaman zaman Radikal Kitap ve Gazete Müstehak'ta yazdı. 2017-2018 yılları arası DasDas adlı kültür-sanat mekanında çalıştı. NewsLabTurkey ve Inside Turkey’de haber ve röportajları yayınlandı. Şimdilerde Posta Kitap, Evrensel Gazetesi ve Yeni e Dergisi’nde yazı ve röportajları yayınlanmaya devam ediyor. Ayrıca Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu çatısı altında bulunan ve Hrant Dink Vakfı hibesi ile sürdürülen Susma Platformu adlı kültür-sanatta sansür ve otosansür konulu projede koordinatörlük yapıyor. Aynı anda yaklaşık bir yıldır T24 haber sitesinin YouTube kanalı için sanat programı (video söyleşi) içeriği hazırlayıp sunuyor. 

 

YouTube üzerinden ilk gösterim.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır