13 Eylül 2022 Salı 21:00
Antropoloji ve Fotoğraf
Ozan Yavuz - Gülay Doğan
Kitap Sohbeti
Antropoloji ile fotoğrafın ilişkisi, Türkiye’de daha çok belgesel, sosyal belgesel veya gezi fotoğrafçılarının etnik fotoğrafları gibi görsel üretimler ekseninde düşünülmektedir. Oysa bu ilişki, sadece bir fotoğrafçı tarafından değil antropolog, etnograf, katılımcı, özne, editör, akademisyen gibi farklı ve çoklu aktörler tarafından belirlenir. Ozan Yavuz ve Gülay Doğan, Espas Yayınları’ndan çıkan Antropoloji ve Fotoğraf kitabı üzerinden, bu iki alan arasındaki ilişkiyi “Oryantalizm” çerçevesinde ve görseller eşliğinde ele alıyor.
Ozan Yavuz: 1983’te, Kırklareli’de doğdu. 2006’da Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme Bölümü ve 2010’da Marmara Üniversitesi G.S.F. Fotoğraf Bölümü’nden ikincilik derecesiyle mezun oldu. 2013’de aynı bölümde yüksek lisans eğitimini “Görsel Antropoloji’de Bir Araştırma Yöntemi Olarak Fotoğrafın Kullanımı” başlıklı teziyle tamamladı. Fotoğrafçının Eğitimi kitabında ortak çevirmen olarak yer aldı. 2016-2017 güz döneminde Patti and Rusty Rueff School of Visual and Performing Arts’da (Purdue, ABD) misafir öğrenci olarak bulundu. 2011-2019 arasında Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde Fotoğraf-Video Anasanat Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalıştı ve 2019’da aynı kurumda Sanatta Yeterlik eğitimini “Tarihsel Üst Kurmaca-Etnografi ve Görsel-Yazınsal Alan İlişkisi” konulu çalışmasıyla tamamladı.
Gülay Doğan: 2011’de Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf ve Video Programı’ndan mezun oldu. Fotoğraf dalında yükseklisansını Marmara Üniversitesi’nde, aynı dalda sanatta yeterliğini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde tamamladı. 2012-2021 yıllarında araştırma görevlisi olarak çalıştı. Fotoğraf çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası ölçekte çeşitli sergilere katıldı. Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünde öğretim üyesi olan Doğan, çalışmalarını İstanbul'da sürdürmektedir.
Düzenleyen: Espas Sanat Kuram. YouTube İlk Gösterim.