22 Ekim 2024 Salı 17:00-17:45

Çağımızın Sokrates’i İsmail Beşikci

İbrahim Gürbüz

Moderatör: Metin Kiper

Kitap Sohbeti

Şenliğimize bu yıl ilk kez katılan yayınevlerinden bir diğeri de İsmail Beşikci Vakfı Yayınları. Yayınevinin etkinliğe ilişkin notu şöyle:

Bilim ve düşün tarihinde özgün bir yere sahip olan İsmail Beşikci hakkında, daha önce çok sayıda yazı, makale ve kitaplar yazıldı. Yakın zamanda da kendisinin kaleme aldığı Anılarım adlı kitabı yayımlandı. Ancak Beşikci’nin, bugüne kadar, doğrudan, kapsamlı bir biyografisi yazılmamıştı. İbrahim Gürbüz’ün, İsmail Beşikci’yi, “Çağımızın Sokrates’i” olarak adlandırdığı bu çalışmayla, Beşikci’yi daha yakından tanıma fırsatı buluyoruz. 

Bu kitapta öncelikle tarihte direnen bilimciler ve Beşikci’nin karşılaştırılması yapılmaktadır. Gürbüz, “Bilim dünyasının kahramanlarından düşünür Aristotales, Galileo, Bruno, Kepler, Kopernik, Batlamyüs ve Servetus gibi bilimcilerin çalışmaları olmasaydı hâlen karanlık bir çağda yaşıyor olmaz mıydık?” diye soruyor ve Beşikci’nin duruşunu, Fanon, Sartre gibi düşün insanlarının duruşuyla ve Kürd bilgesi Ehmedê Xanî’yle karşılaştırıyor.

Beşikci’nin fikriyatını, sosyolojisini, literatürünü ve Kürdoloji’ye katkılarını ele almak üzere kitabın yazarı İbrahim Gürbüz’le, Metin Kiper’in yapacağı kapsamlı bir sohbete davetlisiniz.

İbrahim Gürbüz: 1955 yılında Kars’ın Sarıkamış ilçesi’nin Kızıl köyünde doğdu.1961 yılında Kars’tan İzmir/Tire’ye ailece göç etti. İlk, orta ve liseyi Tire’de, Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliğini 1979’de bitirdi.1979 yılında Sivas Atatürk Lisesi’nde Kimya öğretmenliği ve akabinde bir yıl İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı’nda konservatör Kimya Mühendisi olarak çalıştı.12 Eylül 1980 darbesinin gelmesiyle birlikte Arkeolojideki görevinden istifa ederek siyasal mücadeleye atıldı. Dört yıl 12 Eylül zindanlarında yattı. 1985’de tahliye oldu. 1991’de bir grup arkadaşıyla Mezopotamya Kültür Merkezi’nin kuruluşunu gerçekleştirdi. Üç buçuk yıl MKM Başkanlığı‘nı yaptı. 1992 tarihinde Musa Anter, İsmail Beşikci, Feqi Hüseyin, Cemşid Bender, Yaşar Kaya, Abdurrahman Dürre ve Süleyman İmamoğlu’yla birlikte Kürt Enstitüsü’nü kurdu. 1991-1995 arası tescilleri gerçekleşmeyen Kürt Kültür Vakfı, Mezopotamya Kültür Vakfı ve Şeyh Sait Vakfı kuruluş çalışmalarında bulundu. 2004 yılında yine bir grup arkadaşıyla on bir dilde yayın yapan Yaşam Radyo’yu kurdu. İsmail Beşikci Vakfı kurucularından olup halen başkanlığını yürütmektedir. Şu ana kadar yayınlanmış beş kitabı, İsmail Beşikci ve Celal Temelle birlikte ortak bir kitabı mevcuttur.

Metin Kiper: 1994 yılında Adana'da doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini Adana'da tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü lisans (2019) ve yüksek lisans (2022) mezunu. Lisansüstü eğitimine Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü'nde doktora öğrencisi olarak devam ediyor. Erken cumhuriyet döneminde Kürd siyasi hareketlerinin dini ve sosyal yapısı üzerine araştırmalar yapmakta.

Düzenleyen: İsmail Beşikci Vakfı Yayınları. Yer: Kıraathane 5. kat.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır