20 Ekim 2024 Pazar 17:00-17:45
Kilitlenen Türkiye Siyasetinin Anahtarı: Kürtler veya Yeni Bir Barış Süreci Mümkün mü?
Halit Yalçın (M. Xalid Sadînî)
Moderatör: Cafer Solgun
Kitap Sohbeti
Altıncı yılındaki şenliğimize bu yıl ilk kez katılan yayınevlerinden biri de Van merkezli Peywend Yayınları.
Halit Yalçın'ın etkinliğe ilişkin notu şu yekilde:
“Stefan Zweig'ın İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar adlı hacmi küçük muhtevası fevkalade büyük bir denemeler kitabı var. Bu kitabı okuyunca birkaç dakikalığına da olsa insan bulunduğu evreden bir üst evreye çıkıyor. Zira insanlık tarihine yön vermiş belirleyici anlar üstüne çevrelerindeki geçici koşulların dayattığı sınırları aşabilmiş Fatih Sultan Mehmed, Händel, Dostoyevski, Tolstoy, Lenin gibi "yaratıcı bireyler"in o benzersiz "anlarını" anlatıyor. Bakınız kendisi bunu nasıl betimliyor: "Çağları aşan bir kararın bir tek takvime, bir tek saate, çoğu kez de yalnızca bir tek dakikaya sıkıştırıldığı trajik ve yazgıyı belirleyici anlara, bireylerin yaşamında ve tarihin akışı içinde çok ender rastlanır. Ben böyle anları İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar diye adlandırdım; çünkü onlar, tıpkı yıldızlar gibi, hiç değişmeden geçmişin karanlığına ışık tutmaktadırlar... Olayları anlatırken, gerçekleri değiştirmedim, kendi katkılarımla renklendirip zenginleştirmedim. Çünkü tarih, kusursuzluğa ulaştığı böylesine eşsiz anlarda, kendisine yardım için uzatılan ellere gereksinim duymaz.
Birkaç aydır Kürt siyasetinin dağınık halini düşünüyorum. Karanlığın her tarafı sardığı bu zamanda bir umut var mı diye kendi kendime sorular soruyorum. Sonra cevabımı buldum. Lakin bu cevabımı sizlere sunmadan önce son 6 yılda Allah'ın insana bahşettiği o muhteşem zamanlara nasıl tanıklık ettiğimizi ve fakat en azından bizim için parlamasına az kala yıldızın nasıl da söndürüldüğü üzerine bir iki kelam etmek isterim.”
Halit Yalçın: 1966 yılında Hakkari’de dünyaya geldi. İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra, bir dönem kitapçılık ve yayıncılık yaptı. Hakkari’de bir kitabevi çalıştırırken gazeteciliğe heves etti. Yaptığı haberler Yeni Ülke ve Özgür Gündem Gazetesi'nde yayınlandı. Uzun zaman Klasik Kürt edebiyatı ve Kürt folkloru derleme çalışmalarını sürdürdü. Peywend Yayınevi’nde Kürtçe ve Kürt tarihi ile ilgili çalışmalar yapıyor. M. Xalid Sadînî mahlasıyla yayınlanan birçok kitabı bulunmaktadır. İsmail Beşikçi Vakfı Yönetim Kurulu üyesi.
Cafer Solgun: 1962 yılında doğdu. Dersimli Kürt, Alevi bir ailenin çocuğudur. İlk ve orta öğrenimini Elazığ’da tamamladı. Katıldığı bir boykot eylemi nedeniyle İstanbul’da lise öğrencisiyken ilk kez gözaltına alınıp işkence gördüğünde 16 yaşında bile değildi. Siyasi nedenlerle İstanbul’da sıkıyönetim mahkemesi ve Diyarbakır’da DGM’de yargılandı. Toplamda 17.5 yıl hapis yattı. Çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. Köşe yazarlığı yaptı. Dersim, Alevi ve Kürt sorunuyla ilgili görüşleri, çalışma ve kitapları tartışmalar yarattı. 2007 yılında sağlıklı ve işleyen bir demokrasinin ancak “geçmişle yüzleşerek” mümkün olabileceği inancıyla kurulan Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği’nin (Yüzleşme Derneği) başkanlığını yaptı. Toplumsal barış, geçmişle yüzleşme, din-devlet-yurttaşlık ilişkileri gibi konularda birçok sivil toplum etkinliğine öncülük etti. Bir kız çocuğu babasıdır.
Düzenleyen: Peywend Yayınları. Yer: Kıraathane 5. kat.