20 Mayıs 2023 Cumartesi 15:00-17:00

Etnik Kökenler, Sınırlar, Coğrafya Üzerinden Mutfak

Maksut Aşkar, Süheyl Budak

Deprem Konuşmaları

Bu konuşmada köklere, atalara dair mutfak ve çocukluk anılarını odağımıza alıyoruz. Mutfağın ve geleneklerin birleştirici gücünden faydalanılarak, bölgenin çok kültürlü mutfak hikayelerini paylaşarak, onlarla biraradalığı korumak nasıl mümkün olur? sorusunu tartışacağız. 

"Etnik Kökenler, Sınırlar, Coğrafya Üzerinden Mutfak" başlıklı bu söyleşiyi izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=stnZMGxqioU

Maksut Aşkar: Michelin Yıldızlı Şef Maksut Aşkar Antakyalıdır.  Turizm ve otelcilik eğitimiyle beraber dokuz yıl mutfak eğitimi alır. Nupera’da yöneticilik yaptıktan sonra Hillside City Club’de kendi işletmesini yönetir. 2007- 2009 yılları arasında Multi, 2009-2012 yılları arasında LilBitz adında iki restoran açar. Hâlâ Özyeğin Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde gastronomi dersleri veren şef, işletmecisi olduğu “Sekizİstanbul” dan sonra hem Michelin yıldızı hem de Michelin yeşil yıldızı aldığı "Neolokal" ile Türk yemeklerini modernleştirerek yorumlayarak sunmaya devam ediyor. 

Süheyl Budak: Türkiye Aşçılar Federasyonu onur üyesi ve danışma kurulu üyesi olan Süheyl Budak 1951’de Antakya’da doğdu. Dedesinden ve babasından öğrendiği lokum yapımına katkı sunmak için nişasta- su-şeker oranlarını lokum üretimine etkisini incelediği yayınlanmamış bir tez çalışması yaptı. 1990’larda Antakya mutfağı üzerine çalışmalar yapmaya başladı. 2000’den bu yana “coğrafi işaret” kavramını araştırdı ve Antakya künefesini tescil ettirdi. Antakya mutfağı ve yemekleri üzerine “Geçmişten Geleceğe Antakya Mutfağı”, “Antep Fıstığı” kitaplarını çıkardı. “Asi Gülüşlüm: Ah! Antakya” kitabının Antakya mutfağı ile ilgili bölümünü yazdı. Hala yemek yapmaya ve Antakya mutfağı üzerine araştırmaya devam ediyor.

Lütfen önceden kaydolunuz.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır