24 Mayıs 2025 Cumartesi 19:00-19:45
Evinizde Kalabilir miyim?
Waseem Ahmad Siddiqui, Melis Cankara, Nihal Boztekin, Hasan Cem Çal
Sohbet
Waseem Ahmad Siddiqui, 2022 yılından beri düzenli aralıklarla Manifold’da Evinizde Kalabilir miyim? adlı yazı dizisini yazıyor. Dizide göçmenlik, aile, kendilik, ölüm ve yaşam gibi pek çok konuyu ele alıyor.
Bu etkinlikte yazı dizisinin editörleri Melis Cankara, Nihal Boztekin ve Hasan Cem Çal, Waseem Ahmad Siddiqui’yle birlikte Evinizde Kalabilir miyim? etrafında bir sohbet gerçekleştirecek.
Manifold: Manifold, tasarım, teknoloji, sanat ve gündelik hayat üzerine çevrimiçi bir yayın ile konuşma, sergi, atölye benzeri çevrimdışı etkinlikler toplamı. Kitap ve afiş de üretiyor. İştirakçileriyle var oluyor.
Waseem Ahmad Siddiqui: Lahor doğumlu, İstanbul’da yaşıyor. İlgi alanları arasında yer değiştirme, mekânsal hikâye anlatımı ve sınırlarla ilişkili otobiyografik metodolojiler yer alır. Siddiqui aynı zamanda Apaçık Radyo’nun kalıcılık ve geçicilik, içerme ve dışlama, kamusal ve özel, misafir ve ev sahibi gibi kavramlara mültecilik perspektifinden yaklaşan programı Hüsnükabul’ün programcılarındandır.
Melis Cankara: Mimar ve bağımsız araştırmacı. Çalışmaları, mimarlık tarihi, göç, arşivcilik, tasarım, toplumsal cinsiyet ve kamusal programlar etrafında şekillenen disiplinlerarası üretimleri kapsar. Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleşen nüfus mübadelesinin neden olduğu mekânsal dönüşümlere odaklanan doktora sonrası araştırmalarını Girit Üniversitesi, IMS-FORTH ve ELIAMEP gibi kurumlarda sürdürdü. Akademik çalışmaları farklı dönemlerde Yunanistan Devlet Bursları Vakfı (IKY), TÜBİTAK, Amerikan İlmî Araştırmalar Enstitüsü (ARIT) ve Alexander S. Onassis Vakfı gibi kurumlar tarafından desteklendi. 2024’te sanatçı Gülsün Karamustafa’nın 60. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için ürettiği Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli sergisinin ve kitabının; 2025’te ise 19. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu için Bilge Kalfa ve Ceren Erdem küratörlüğünde hazırlanan Grounded sergisinin ve kitabının editörlüğünü üstlendi. Salt Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’ne yarı zamanlı kıdemli araştırmacı olarak katkı sağlıyor. Mimarlık pratiğinin yanı sıra, kuruluşundan beri iştirakçisi olduğu Manifold işbirliğiyle 2020’de meme kanseri farkındalığı için başlattıkları Me Projesi’ni yürütüyor.
Nihal Boztekin: 1975 yılında İstanbul’da doğdu. Bağımsız metin yazarı ve editör olarak kültür sanat kurumlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, yayınevleriyle ağırlıkla tarih ve alt disiplinlerine odaklı metinler için çalışıyor. Manifold editörlerinden. On beş yıldır adada yaşıyor.
Hasan Cem Çal: 1994 İstanbul doğumlu. İstanbul Bilgi Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Programı’nı bitirdi. Yüksek lisansını yine aynı üniversitede Felsefe ve Toplumsal Düşünce Yüksek Lisans Programı’nda tamamladı. Sinema ve müzik başta olmak üzere pek çok konuda 150’den fazla metin kaleme aldı ve bunları Manifold, K24, Kompleks, Piksel.Bülten ve Çapak Dergi gibi çeşitli yayınlarda yayımladı. Manifold’un editöryel ekibinde yer alıyor. Chute Film Kolektifi’nin eş kurucularından da biri. Ayrıca muhtelif filmlerin ayrıntılı analizlerine yer veren Wax Podcast’in eş programcılığını ve sinemanın kavramlarını odağına alan Cinecept Podcast’in solo programcılığını üstlenmekte. Doktora çalışmalarına ise Kadir Has Üniversitesi’nde İletişim Bilimleri Doktora Programı’nda devam ediyor. Araştırma alanları arasında film felsefesi, deneysel film ve video, medya teorisi, video oyunları ile genişletilmiş sinema bulunuyor.
Düzenleyen: Manifold. Yer: Kıraathane 5. kat.