Hakan Yücefer

14 Haziran 2023 Çarşamba 21:00

Felsefe Tarihçiliği Nedir?

Hakan Yücefer

Felsefe Konuşmaları

Felsefenin tarihini yaparken tarihçilik mi yapıyoruz, felsefe mi? Bir felsefe metnini felsefenin ne olduğuna ya da nasıl yapılması gerektiğine ilişkin varsayımlara dayanmaksızın, önyargısız ve nesnel bir gözle okumak mümkün mü? Yoksa dünyayı anlamaya çalışan filozofun yaptığı işle o filozofun yazdıklarını anlamaya çalışan felsefe tarihçisinin yaptığı iş arasında derece farkı mı var sadece? Bir felsefe metninin bütününü anlamadan bir bölümünü, bir paragrafını, on satırlık bir kesitini anlamak mümkün mü? Bir metnin belli bir yorumunu diğerlerine tercih etmemizin sebepleri neler? Felsefe tarihçiliği ilerler mi, yoksa durmadan çoğalıp karmaşıklaşan bir okumalar toplamı mı var önümüzde?
 
Bu konuşmada bu ve benzeri soruları doksanlı yılların başında iki büyük Fransız felsefe tarihçisini, Jacques Brunschwig ve Pierre Aubenque’i karşı karşıya getirmiş olan ilginç bir tartışmadan yola çıkarak ele alacağım. Bir yandan mikro düzeyde işleyen ve felsefi olmama iddiası taşıyan bir tarihçiliği savunan Brunschwig’in, diğer yandan felsefe tarihçiliğinin kaçınılmaz olarak felsefi ve bütüncül olacağını öne süren Aubenque’in argümanlarını irdeleyeceğim.
 
Hakan Yücefer: 1980, İstanbul doğumlu. Galatasaray Üniversitesi felsefe bölümünü bitirdi, doktora tezini Paris 1 Üniversitesi'nde Aristoteles'in ruh anlayışı üzerine yazdı. Gilles Deleuze’ün Bergsonculuk (2006); Kıvrım, Leibniz ve Barok (2006); Issız Ada ve Diğer Metinler (Ferhat Taylan ile, 2009); ve Anlamın Mantığı (2015) kitaplarını çevirdi. Cogito dergisinin "Gilles Deleuze: Ortadan Başlamak" başlıklı Deleuze özel sayısının editörlüğünü yaptı (sayı 82, Kış 2016). MSGSÜ felsefe bölümünde öğretim üyesidir.

YouTube üzerinden ilk gösterim.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır