Emre Can Dağlıoğlu

Yektan Türkyılmaz

 

18 Nisan 2022 Pazartesi 21:00

Arapların 1915’i: Soykırım, Kimlik, Coğrafya

Emre Can Dağlıoğlu

Moderatör: Yektan Türkyılmaz

Kitap Sohbeti

Emre Can Dağlıoğlu'nun derlediği Arapların 1915’i: Soykırım, Kimlik, Coğrafya İletişim Yayınları'nca Kasım 2021'de yayımlandı. Kitapta Emre Can Dağlıoğlu'nun kaleme aldığı "Korkunun Propagandası: Ermeni Soykırımını Bir Bedevi Asilzadesinin Kaleminden Okumak" makalesinin yanı sıra, Hamit Bozarslan, Nora Arissian, Samuel Dolbee, Anna Aleksanyan, Narine Margaryan, Keith David Watenpaugh, Victoria Abrahamyan, Şule Can ve Rashid Khalidi'nin makaleleri yer alıyor.

Yayınevinin notundan aktarırsak, bu kitap "Ermeni soykırımı çalışmalarına yeni bir bakış açısı kazandırıyor, soykırımın tarihlendiği 1915 ve sonrasını Arap coğrafyası açısından ele alıyor. Bunu yaparken tarihi de dahil ediyor, 1915’i 'sabitlik'ten çıkarıp, daha öteye bakmamıza olanak sağlıyor. Yeknesak bir soykırım anlayışı yerine, yerelliklere ve bu yerellik ilişkilerinin ortaya çıkardığı farklılıklara odaklanıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun Arap vilayetlerine tehcir edilen Ermenilerin karşılaştıkları politikalar, Ermeni soykırım anlatılarında her daim karşımıza çıkan çölün aynı zamanda bir hayatta kalma aracı olabilmesi, soykırımın bugüne değin süren etkileri, Arapların soykırım karşısındaki tutumları, soykırımda basın-yayın organlarının etkisi, zorla evlendirilen Ermeni kadınların ve yetim çocukların kurtuluşu ve kurtulamayışı gibi hususları içeren bu çalışma, Ermeni soykırımını ve sonrasını anlamak için yeni bir ufuk açıyor."

Tıpkı bu tarifteki gibi sabitlikten, yeknesaklıktan kurtulmuş bir bakışla, ufuk açıcı bir tartışma bekliyor bizi bu akşam. Emre Can Dağlıoğlu'nun, editörlüğünü yaptığı bu değerli kitap üzerine anlatacaklarını, Yektan Türkyılmaz'ın soru ve değerlendirmeleri eşliğinde dinleyeceğiz.

Emre Can Dağlıoğlu: Stanford Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktora öğrencisi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Bölümü ve Clark Üniversitesi Holokost ve Soykırım Çalışmaları Bölümü’nde lisansüstü çalışmaları yaptı. Geç dönem Osmanlı ve Türkiye tarihinde egemen olmayan gruplar üzerinde çeşitli yayınlar yaptı ve İletişim Yayınları'ndan çıkan Arapların 1915'i: Soykırım, Kimlik, Coğrafya kitabını derledi. Halihazırda, geç dönem Osmanlı İmparatorluğu’nda global kapitalizmin finansal ağlar, sosyo-politik ilişkiler ve çevresel dönüşüm üzerindeki etkileri üzerine çalışıyor.

Yektan Türkyılmaz: Doktorasını Duke Üniversitesi Kültür Antropolojisi Bölümü'nden aldı. Sabancı, Bilgi, Duke, Kıbrıs Üniversitesi ve California Eyalet Üniversitelerinde toplu şiddet, hafıza oluşumu ve uzlaşma, ve müzik siyaseti kavramları etrafındaki tartışmaları ele alan dersler verdi. Rethinking Genocide: Violence and Victimhood in Eastern Anatolia, 1913-1915 başlıklı doktora tezinden yola çıkarak 20. yüzyılın başlarında Osmanlı doğu vilayetlerindeki gerilim ve etrafındaki hafıza politikalarını ele alan kitabı üzerinde çalışıyor. Türkyılmaz’ın yeni araştırma projesi ise Doğu Akdeniz’de müzik kayıt tarihi üzerine. Halen çalışmalarına Viyana’da Orta Avrupa Üniversitesi bünyesindeki Doğu Akdeniz Çalışmaları Merkezi’nde devam ediyor.

 

YouTube üzerinden ilk gösterim.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır