Mehmet Yaşın

Mesut Varlık

13 Nisan 2021 Salı 21:00

Sınırdışı Şiirler

Mehmet Yaşın

Moderatör: Mesut Varlık

Şiir Gecesi

Düzeltmene

Bir şeyden farklı birşey var,

günaha girersin ‘ş’yi ‘r’sinden ayırırsan.

Varolmak var yokoluş içinde var.

Sınır dışının da dışladığı

bir sınırdışından yazmak var.

Kahkahaçiçeği diye bir çiçek yok ama,

kirazkıran poyrazı yok, ışık-kuşu da.

Hepsini ben uydurdum

bir rüyada, hiçbirşey var her şey yok.

Sevgilinin bile üveye döndüğü bu-dünyada

ne çıkar Türkçe de üveyanadil olsa?

Bırak düzeltisiz okunuversin

hayatım, yanlışlarıyla beraber,

nasıl yaşadımsa öyle yarım yamalak.

 

Az daha uğraşılsa

büyük bir şiir çıkacakmışçasına içinden

bitmiş gibi olmasın hiçbir dize,

geçip giden ömrüm de...

-- Mehmet Yaşın, Lefkoşa, 2014

 

Bu Şiir Gecesi'nde Mehmet Yaşın'ı konuk ediyoruz.

Yaşın'ın şiir, roman ve denemeleri, Türkiye’nin yanı sıra Kıbrıs ve Yunanistan edebiyatına da ait sayılıyor. Uluslararası ölçekte en çok tanınan çağdaş Kıbrıs şair ve yazarlarından biri. Türkçe şiire getirdiği farklı ses ve duyarlık, genellikle melez edebiyat kaynaklarına, Akdeniz’in Türk ve Yunan kültürlerini harmanlamasına, dramatik ve anlatımcı bir lirizm yaratmasına, Türkçeyi tarihsel ve coğrafi anlamda çoğul biçimde kullanmasına, ayrıca kişisel deneyimleri önemseyen şiirsel izleklerine dayanıyor.

Mehmet Yaşın, 1980 sonrası Türkçe şiir evreninde, farklı çizgideki şiirlerinin yanı sıra eleştiri yazılarıyla da etkin oldu. “Üveyanadil, merkez-çevre kuramı, Türkçe az(ın)lık edebiyatı” gibi kavram ve yaklaşımları geliştirdi. Şiir ve denemelerindeki izlekler romanlarında da yansımasını buldu. Şiir, roman, deneme, eleştiri ve inceleme alanında üretim yapmayı sürdüren bütünlüklü edebiyatçı kimliğiyle Kıbrıs, Türkiye, Yunanistan kültür hayatında dönüştürücü bir rol oynamaya devam ediyor.

Mehmet Yaşın'la Mesut Varlık'ın moderatörlüğünde sınırlar ötesi bir sohbet!

Mehmet Yaşın: 1958, Lefkoşa doğumlu. 1976'da Türkiye'ye geldi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde siyasal tarih mastırı yaptı. İlk şiir kitabı, İstanbul’da 1985 Akademi Şiir Ödülü kazandı, ancak zamanın askerî cunta yönetimi tarafından toplatıldı ve 1986'da kitapları "zararlı" sayılarak Türkiye'den sınırdışı edildi. İngiltere'ye giderek, Birmingham Üniversitesi Sanatlar Fakültesi'ne bağlı Bizans-Osmanlı ve Modern Yunan Eğitimleri Merkezi'nde yüksek lisans eğitimine başladı. Kıbrıslı ve Türk edebiyat ve kültürleri konusundaki çalışmasıyla, Londra Middlesex Üniversitesi'nden doktora derecesi aldı. Şiirleri, 1979'dan başlayarak, Türkiye, Kıbrıs, Yunanistan, İngiltere ve diğer ülkelerdeki edebiyat dergilerinde yayınlandı. 20'den fazla dile çevrildi, bestelendi, sahneye kondu, görsel sanatlara uyarlandı. 2002-2016 yılları arasında Cambridge, Lefkoşa ve İstanbul arasında bir hayat kurdu. Bir süredir Atina’da yaşıyor.

Mesut Varlık: 1980, İstanbul doğumlu. Bilgi Üniversitesi Tarih bölümünden ve Kültürel İncelemeler master programından mezun oldu. İletişim Bilimleri doktora çalışmasını sürdürüyor. 25 yıllık editörlüğü sırasında neredeyse her tür ve çeşitten kitabın editörlüğünü yaptı, birçok derginin yayın kurulunda yer aldı; söyleşileri, eleştiri yazıları, şiirleri, çevirileri birçok dergi ve kitapta yayımlandı. Türkiye’nin ilk kültürel incelemeler dergisi Kült’ün kurucusu, yayın yönetmeniydi. F. Jameson’ın Siyasal Bilinçdışı (Yavuz Alogan’la) dâhil çevirisini üstlendiği bazı kitaplar bulunuyor. Açık Radyo’da beş yıl boyunca üç ayrı program hazırladı, sundu. Konsol Kitapları’nın ve ONS-Yaşama Kültürü dergisinin yayın yönetmeni.

Katılmak için etkinlik başlangıç saatinde linke tıklayınız. 

Zoom Webinar ID: 953 5256 6871

Çevrimiçi. Zoom linki ve Webinar ID ile katılıma açık.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır