Deniz Durukan

 

 

2 Mart Cumartesi 13:00

Siyah Poşet Kitap Kulübü / Vişnenin Cinsiyeti

Deniz Durukan

Kitap Kulübü

Kış sezonu boyunca her ayın ilk cumartesi günü, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun poşete soktuğu kitapları gündeme getirmek için Siyah Poşet Kitap Kulübü’nde buluşuyoruz. Susma Platformu ile ortaklaşa gerçekleştireceğimiz bu okuma kulübünde, muzır ilan edilen bu kitapların neden ve nasıl okunması gerektiğini, okuyucuya aslında ne sunduklarını ve bu kitaplarda iktidarı korkutanın ne olduğunu masaya yatırıyoruz.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun yazarı da yayıncıyı da muhatap almadan imza attığı sansür vakaları giderek ifade ve yayınlama özgürlüğünü engelleyen ahlakçı ve yasakçı bir hal alırken, edebiyata sahip çıkıyoruz!

Siyah Poşet Kitap Kulübü’nde gündeme getireceğimiz üçüncü kitap, Kafka Kitap tarafından yayınlanan, Jeanette Winterson’ın yazdığı ve yazar Pınar Kür’ün Türkçeye çevirdiği Vişnenin Cinsiyeti. Winterson’ın tarih ve gerçeklik, aşk ve cinsellik, yalan ve gerçek gibi kavramlar üzerinden oyunlar oynararak kaleme aldığı roman, 17. yüzyıl İngiltere’si olan veya olmayan fantastik bir dünyada geçer. Sonsuza kadar mutlu yaşayan on iki prensesin öyküsüdür bu, ancak kocalarıyla yaşayan prensesler değildir söz konusu olan.

Vişnenin Cinsiyeti’ni şair Deniz Durukan ile konuşuyoruz. Kulübe katılmak için kitabı okuma şartı aramıyoruz ama okunsa daha güzel olacağını düşünüyoruz.

Deniz Durukan: 1966, İstanbul doğumlu şair, müzik yazarı. 2000’lerin başında Stüdyo İmge adlı müzik portalının bir iç sitesi olan Kontrolkulesi’nin içeriğini hazırladı, yönetti. İlk şiir kitabı Şakağına Daya Beni 2005’te, ikinci şiir kitabı Rugan 2009’da, üçüncü şiir kitabı Dokuz Katlı Sıdıka ise 2016’da yayınlandı. 2012'de, 21 kadın şairin inceleme yazılarından oluşan Fahriye Abla’dan Çanakkaleli Melahat’a Modern Türk Şiirinde Kadın İmgesi adlı kitabı yayıma hazırladı. Toplu şiirlerinden oluşan Yakın Temas adlı kitabı 2021 yılında Kırmızı Kedi’den çıktı. 2015- 2016 yılları arasında, yayın yönetmenliğini yaptığı aylık kültür sanat hayat dergisi Pulbiber’i çıkardı. Halen Artı Gerçek’te müzik üzerine yazılar yazıyor.

Diğer eserleri: Türk Rock 2000 (Güven Erkin Erkal ile birlikte, 2001), Türk Rock 2001 (2002), İyiler Siyah Giyer (2005), Müzisyen/Usulca Vedat Sakman (2019)

 

Lütfen önceden kaydolunuz.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır