17 Eylül 2023 Pazar 13:00-13:45
Tanrısal Sessizlikte Yankılanan İnsan Sesi
Deniz Aktan Küçük
Moderatör: Cihat Duman
Kitap Sohbeti
Yüz yılı aşkın süredir farklı ideolojiler bağlamında yeniden tartışılan, bu ideolojiler tarafından yeniden konumlandırılan bir şair ve dava adamı olan Tevfik Fikret’in sadece bir şair değil, aynı zamanda bir dava adamı olarak algılanması, şiiri üzerine yapılan çalışmalar için de belirleyici. Fikret cumhuriyetin ilanının ardından; medeniyetçiliğin, inkılapçılığın, bilim üstüne kurulu laik, hür düşüncenin temsilcisi olarak adlandırılmıştır. Ancak yine de Tevfik Fikret’in milliyetperver olup olmadığı ya da dinle kurduğu ilişkinin mahiyeti de Osmanlı’dan günümüze çeşitli polemiklere konu olmaya devam ediyor.
Deniz Aktan Küçük, Tanrısal Sessizlikte Yankılanan İnsan Sesi: Tevfik Fikret ve Modern Osmanlı Şiiri adlı kitabı üzerinden, Fikret’in şiir ve düzyazılarına odaklanarak, Osmanlı şiirinin modernlikle kendince nasıl bir ilişki kurduğunu, modernliğin yerinden edici ve yeniden inşacı niteliğini nasıl taşıdığını, özellikle de Tanrı’nın çekildiği bir dünyanın özgürlüğü ve gücüyle beraber sıkıntılarını nasıl deneyimlediğini Cihat Duman’la konuşacak.
Deniz Aktan Küçük: Lisans derecesini 2003 yılında Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü'nden aldı. Türkçe romanda flanörün izlerini takip ettiği “Türk Edebiyatında Aylaklık (1875-1960)” başlıklı teziyle yüksek lisansını ve asır sonu modern Osmanlı şiirini Tevfik Fikret’e odaklanarak sekülerleşme bağlamında değerlendirdiği “Tanrısal Sessizlikte Yankılanan İnsan Sesi: Tevfik Fikret Şiirinde Dünyevileşme ve Ölüm” başlıklı teziyle doktorasını yine aynı üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi’nde, Zeynep Uysal tarafından yürütülen “Osmanlı Kültür Tarihinde Servet-i Fünun Dergisi” başlıklı TÜBİTAK projesinde, araştırmacı olarak görev aldı ve Murat Narcı ile birlikte 2019’da Siyah Endişe: Bir Asır Sonu Anlatısı Olarak Halit Ziya Uşaklıgil Edebiyatı adlı derlemeyi hazırladı. 2004-2008 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2008’den sonra Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi gibi çeşitli üniversitelerde ders verdi.
Cihat Duman: 1984 Elaziz doğumlu, Malatya’da büyüdü. 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. İstanbul’da avukatlık yapıyor. Ya da Pişman Değilim (2010), kızkardeşleşmek (2012) ve Bir Fil Müddeti (2014), Olma Borcu (2018) adlı 4 şiir kitabı, Olay Beyoğlu’nda Geçiyor (2018) ve Kahrolmak (2021) adlı romanları vardır. Bir Fil Müddeti adlı kitabı 2017’de Fransızcada yayımlandı. Arkadaşlarıyla birlikte yeniyazı, HurdaSanat ve Natama dergilerini çıkardı. 2014 yılında Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film adlı filmde oynadı. 2019 yılında Memed Erdener ile birlikte Birbirimizi Hak Edecek Kadar Kötüyüz adlı sergiyi hazırladı. 2015 yılında Üsküdar’a kurulan Kâbe maketi etrafında performans sergilemeye çalışırken gözaltına alınınca anayasayı ihlal etmekten polis kuvvetlerine tazminat davası açtı, Anayasa Mahkemesi talebini reddedince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu, dava sonuçlandırılmayı bekliyor.
Düzenleyen: Tabiat Kitap. Yer: Kıraathane 5. kat