17 Eylül 2022 Cumartesi 18:00-18:45
Tarım Gıda Sisteminin Eleştirel Okuması ve Türkiye Tarımı Üzerine Düşünceler
Fatih Özden - Duygu Avcı
Moderatör: Umut Kocagöz
Panel
Türkiye ve dünya, güçlü bir gıda krizinden geçiyor. Bu durumu yaratan devasa bir sistem var. 1940’larda “yeşil devrim” olarak adlandırılan süreçle yeni bir boyut kazanan kapitalist tarım, gıda üretiminin, gıdayı üreten öznelerin, gıda üretim mekânlarının organizasyonunun asli belirleyenidir. Endüstriyel tarım, şirket tarım rejimi gibi ifadelerle de anılan bu yapıyı anlamak, gıdanın üretim ilişkilerini ve toplumsal yaşamdaki konumunu kavramak için elzem. Gıda rejimleri analizi, gıda egemenliği ve agroekoloji yaklaşımları, bu ilişkileri anlamak için bize yol gösterici olacaktır.
Fatih Özden: Lisans ve lisansüstü eğitimini Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nde tamamladı. Halen aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Çalışma konuları arasında kırsal kalkınma, tarım politikaları, alternatif tarım-gıda sistemleri gibi başlıklar bulunmaktadır. Demokratik kitle örgütlerinde ve gıda topluluklarında aktif olarak yer almaktadır.
Duygu Avcı: Tarımsal ve kırsal dönüşüm, tarım-gıda sisteminde sürdürülebilirlik, çevre mücadeleleri, çevre adaleti ve iklim değişikliği konularını odağına alan sosyal bilimcidir. Eleştirel tarım-gıda alanında Türkçe yazına yazar, çevirmen ve editör olarak katkı sunmaktadır.
Umut Kocagöz: Lahey’de bulunan Uluslararası Sosyal Çalışmalar Enstitüsü (ISS) Politik Ekoloji doktora programında, Türkiye’de tarımın dönüşümü ve çiftçi örgütlenmeleri üzerine tez çalışmasını sürdürmektedir. Türkiye’de kır temelli mücadeleler, tarım emekçilerinin örgütlenmesi, gıda egemenliği, agroekoloji gibi alanlarda faaliyetler yürütmektedir.
Düzenleyen: NotabBene. Yer: Yesayan Salonu.