Funda Karadeniz

Ferit Serkan Öngel

Çağatay Edgücan Şahin

Özlem Saadet Işıl

17 Eylül 2022 Cumartesi 16:00-16:45

Küresel Düzen Dönüşürken Dünyada ve Türkiye’de Kooperatifler

Funda Karadeniz - Ferit Serkan Öngel - Özlem Saadet Işıl

Moderatör: Çağatay Edgücan Şahin

Panel

İklim krizi ve gıda krizinin sıkça tartışıldığı günümüz dünyasında kooperatifçilik, söz konusu köklü sorunların çözümündeki temel aktörlerinden biri olarak görülmektedir ve özellikle 2007-2008 Krizi’nden bugüne tüm dünyada yeniden yükselişte olan bir harekettir. Türkiye’de ise özellikle kadın önderliğindeki kooperatifler, göçmenlerle birlikte işletilen hibrit kooperatifler ve tarımsal kalkınma odaklı kooperatifler öne çıkmaktadır. Neoliberal politikaların her zamankinden daha çok tartışmaya açıldığı bu günlerde kooperatifçilik hareketinin yükselişte olması sevindiricidir. Ancak, bu konuda etkili olan küresel kurum ve gelişmeler ile Türkiye’ye özgü tarihsel dinamikler analiz edilmeksizin ne mevcut durumun analizini yapabilmek ne de geleceğe dönük bir projeksiyon yapabilmek mümkün değildir. Bu oturumda Türkiye’de kooperatifçiliğin geleceğini, sunduğu fırsatlar ve karşı karşıya olunan handikaplar üzerinden tartışmaya açmak istiyoruz.

Çağatay Edgücan Şahin: 1981 İstanbul doğumlu. Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi S.B.E. Çalışma Ekonomisi Yüksek Lisans programını 2005’te “Tüketim Toplumu ve Türkiye’de Tüketim Toplumunun Yaratılma Süreci” başlıklı teziyle tamamladı. 2005 yılında aynı bölümde başladığı doktora programını 2009’da “Üretim Sürecinde Yaşanan Değişimlerin Endüstri İlişkileri Üzerine Yansımaları” başlıklı tezi ile tamamladı. “Beşerî Sermaye ve İnsan Kaynakları: Eleştirel Bir Yaklaşım” adlı bir kitabı olan Şahin, halen Ordu Üniversitesi Ünye İ.İ.B.F. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nde öğretim üyesidir. Şahin’in ilgi alanlarını genel hatlarıyla işgücü piyasası çalışmaları, sosyal politika, iktisadi düşünce, alternatif ekonomiler, sosyal antropoloji, funk ve metal müzik oluşturmakta ve zaman zaman çeşitli amatör gruplarda baterist olarak yer almaktadır.

Funda Karadeniz: Marmara Üniversitesi İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olduktan Warwick Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden doktora derecesini almıştır. 2003 TEV- Chevening ve 2007 Fulbright bursiyeri olan Karadeniz, doktora teziyle 2015 yılında Türk Sosyal Bilimler Derneği tarafından verilen Genç Sosyal Bilimci mansiyon ödülünü kazanmıştır. Türkiye Dış Politikası, ‘Dış Türkler’, Türkiye-ABD İlişkileri ve küresel yönetişimde yükselen güçler başlıca akademik ilgi alanlarını oluşturmaktadır. Bu alanlarda yazılmış bildiri, makale ve kitap bölümleri bulunmaktadır. Çalışmalarına Gaziantep Üniversitesi İslahiye İİBF’de devam etmektedir.

Ferit Serkan Öngel: 1975 Gölcük doğumlu. Lisans eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi İstatistik bölümünde, yüksek lisansını Marmara Üniversitesi İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı’nda, doktorasını ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehircilik Ana Bilim Dalı’nda tamamladı. Doçentliğini Sosyal Politika alanında aldı. 2002-2006 yılları arasında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nda (KESK) araştırma ve toplu görüşme uzmanlığı, 2006- 2007 yıllarında BirGün Gazetesi’nde ekonomi sayfası editörlüğü, 2007-2010 yıllarında Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nda araştırma ve toplu sözleşme uzmanlığı görevlerinde bulunan Öngel, 2010-2015 yıllarında Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü’nde (DİSK-AR) daire müdürü olarak çalıştı. 2015 yılından bu yana Gaziantep Üniversitesi İslahiye İİBF öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Yazarın “Kapitalizmin Kıskacında Kent ve Emek” başlıklı bir kitabı, “Birleşik Metal İş Sendikası Üye Kimlik Araştırması” ve “Dönüşüm Sürecinde Mimar”, “Üretim Zincirlerinde Mühendislerin Yeri ve Yaşam Koşulları/Gebze Havzası Örneği” başlıklı araştırma kitapları bulunmaktadır. Aynı zamanda Uygar Dursun Yıldırım ile birlikte hazırladığı “Krize Karşı Kooperatifler” adlı bir Şirketlerden Kooperatiflere, Rekabetten Dayanışmaya 325 derleme kitabı bulunan Öngel, BirGün gazetesinde uzun yıllar köşe yazarlığı da yapmıştır. Critical Sociology, Praksis, İktisat ve diğer akademik dergilerde bilimsel makaleleri yer alan Öngel’in Türkiye’de işçi sınıfının durumu ile ilgili çok sayıda araştırması ve raporu bulunmaktadır.

Selma Değirmenci: Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler bölümünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi İktisat Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktora derecesini aldı. Doktora sırasında Yunanistan Girit Üniversitesinde doktora araştırması yaptı. Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi ile KAOS-GL’nin birlikte yürüttüğü “İstihdamda LGBTİ+’ların durumu” adlı projede proje asistanı olarak görev yapmaktadır. 2019 yılında Yurttaşlık Derneği ile yürütülen “yerel/bölgesel yönetimde yurttaşın sözü” projesinde saha soru saha araştırması yaptı. Sosyal Araştırmalar Vakfı’nın üyesi olan Selma Değirmenci aynı vakfın hakemli e-dergi çalışması olan Katkı e-Dergi’nin editörlerindedir. Haliç Üniversitesi’nde “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları” dersini veren Değirmenci, Haliç Üniversitesi’nde de ders vermektedir. 2020 yılında NotaBene Yayınları tarafından yayımlanan “Yaşamı Örgütleyen Deneyimler: Kadınlar Dayanışma Ekonomilerini ve Kooperatifleri Tartışıyor” adlı kitaba katkı sunmuştur.

 

Düzenleyen: NotaBene. Yer: Yesayan Salonu.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır