Betül Dünder

8 Mart 2022 Salı 21:00

Mor Pasaj: Şiirde Birlik, Dayanışma ve Mücadele

Bengü Özsoy - Beste Naz Karaca - Çağla Meknuze - Duygu Kankaytsın - Meryem Coşkunca - Petek Sinem Dulun - Selcan Peksan - Zeynep Köylü

Moderatör: Betül Dünder

Şiir Gecesi

Şiiri tarihsel ve toplumsal olarak erkeğin bir yeteneği ve etkinliği olarak değerlendirenler son yıllarda şair kadınların çoğalan varlığıyla eril tahakkümün sarsılmasına şaşırmış olabilirler. Şimdiye kadar önemsemedikleri, görmezden geldikleri, "bir hevestir vazgeçerler" dedikleri yerde, bugünün şiirini temsil eden kadınların çoğolan derinleşen seslerini duyuyorlar. Şair kadınların deneyimleri, mücadeleleri ile Türkçe şiirde yeni bir sayfa açılalı çok oldu halbuki... O zamandan bugüne farklı kuşaklardan sekiz şair kadın, 8 Mart'ın "birlik dayanışma ve mücadele" ruhuna bir selam vermek için şiirleriyle Mor Pasaj'da.

Betül Dünder: 1975 İstanbul doğumlu. Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Şiir ve yazılarıyla birçok dergide yer aldı. Şiir kitapları Yaşar Nabi Nayır, A. Zekâi Özger, Ruhi Su gibi birçok şiir ödülüne layık görüldü. Şair kadınlara odaklandığı akademik çalışmasının birinci cildi Şairler Arasında Kadın Olmak: Konuşmalar Kitabı başlığıyla 2013’te yayımlandı.

Selcan Peksan: 1982 doğumlu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde araştırma görevlisi. Şiirleri çeşitli dergilerde yayımlandı. İlk kitabı Mağara Vardır (160. Kilometre) 2015’te yayımlandı.

Meryem Coşkunca: 1992 yılında doğdu. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü bitirdi. İlk şiiri 2013 yılında Hayal Dergisinde yayımlandı. Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü 2016’ya değer görülen şiirlerden oluşan Geceyle İşlenen Meryem Coşkunca’nın ilk şiir kitabı. İkinci şiir kitabı olan Sana Nasıl Ulaşabilirim Edebi Şeyler yayınevinden 2020 yılında basıldı. 

YouTube üzerinden ilk gösterim.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır