11 Mayıs 2021 Salı 21:00
Nerden Çıktı Bu Müslüman Feministler?
Rümeysa Çamdereli
Gülşah Torunoğlu
Kadın Konuşmaları
Türkiye’de son dönemde görünür hâle gelen bir Müslüman feminist hareket var. Bir var olma mücadelesi olarak Müslüman feminizmi hem Rümeysa Çamdereli'nin hayat hikâyesindeki "küçük resme" hem de hareketin oluşturduğu farklı yaklaşımların, yapıların birbirinden ayrıştığı ve ortaklaştığı noktalara bakarak konuşmayı hedefliyoruz.
Rümeysa Çamdereli: 21 Şubat 1989'da Diyarbakır'da doğdu. 2006'da Kabataş Erkek Lisesi'nden, 2013'te Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Müslüman, feminist, müzisyen, anne. Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi gibi farklı organizasyonların bir parçası oldu, Kadınlar Camilerde, Reçel Blog (www.recel-blog.com) ve Havle Kadınlar Derneği'nin kurucuları arasında. 2015'ten beri YADA Vakfı'nda proje uzmanı olarak görev yapıyor, 2020 başından beri araştırma direktörü olarak çalışmalarına devam ediyor. 2019'da İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı'ndan mezun oldu.
Gülşah Torunoğlu: Doktorasını 2019 yılında Ohio State Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Ortadoğu'da karşılaştırmalı feminizm üzerine aldı. Sırasıyla Wisconsin-Madison Üniversitesi, Kahire Amerikan Üniversitesi (AUC) ve Princeton Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bulundu. Şu anda Orient-Institut Istanbul’da (OII) doktora sonrası bursiyeri olarak tezinin kitap olarak basılması hazırlıklarını sürdürüyor. Orient Institut’taki pozisyonu öncesinde Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ve İsveç Araştırmaları Enstitüsü’nde (SRII) doktora sonrası bursiyeri olarak çalışmalarını sürdürdü. Koç Üniversitesi ve Ohio State Üniversiteleri’nde Edebiyatta Kadın ve Cinsiyet, Modern Cinsellik Tarihi, Modern Ortadoğu Tarihi, Tarihte İslam, Politika ve Toplum dahil birçok lisans dersi verdi. Akademik olarak yürüttüğü çalışmaların daha toplumsal boyutta yansımaları üzerine K24'te yazılar yazıyor.
Çevrimiçi. Etkinlik linki sonra paylaşılacak.