5 Şubat 2021 Cuma 21:00

Popüler Sinemada Geçmiş ve Kimlik

Ahmet Gürata

Sinema Konuşmaları

Sinema ve televizyon dizileri, popüler tarih algısını şekillendiren metinlerin başında yer alıyor. Yakın dönemde, "altın çağ" nostaljisiyle alternatif bir geçmiş kurgulayan anlatıların yükselişine tanıklık ettik. Bu konuşmada, Türkiye sinemasının 1950-75 arasındaki tarihsel kostüme filmlerine odaklanacağız. Bu filmlerin nasıl bir tarihsel dünya kurguladıklarını anlamaya çalışacağız. Söz konusu filmlerin, ele aldıkları tarihsel dönemler ve kahramanları üzerinden, seyirciye nasıl hitap ettiğini tartışacağız. Bu anlatılara kaynaklık eden metinler hangileridir? Nasıl bir anlatı yapısı ve söyleme sahiptirler? Bu tartışmanın, bugün televizyon dizilerinin sunduğu geçmiş fantezisini daha iyi anlamamıza yardımcı olacağını umuyoruz. 

Sinema Konuşmaları serimizde Ahmet Gürata'nın vereceği bu konferans, #Sonbahar2020 sezonumuzda gerçekleşen "Ne Mutlu Eşitim Diyene" başlıklı 21 konferanslık serinin de bir devamı niteliği taşıyor. Zincirin yeni halkası!

Ahmet Gürata: Akademisyen ve sinema yazarı. Stockholm Üniversitesi’nin Türkiye Araştırmaları Enstitüsü’nde misafir öğretim üyesi. Türkiye’de yeniden-çevrim filmler ve kültürlerarası alımlama konusunu ele alan doktora tez çalışmasını Londra Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Türkiye sinema tarihi, alımlama, yeniden-çevrim ve belgesel konusundaki araştırmaları çeşitli derleme ve dergilerde yayınlanmıştır.   

 

YouTube üzerinden ilk gösterim.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır