Nüket Esen

Didem Ardalı Büyükarma

18 Mart Çarşamba 19:00

Fatma Aliye ve Muhadarat

Didem Ardalı Büyükarman

Nüket Esen

Edebiyat Tarihi Konuşmaları

Nüket Esen’in tabiriyle “Türk romanının edebî annesi” Fatma Aliye Hanım, Ahmet Mithat Efendi dışında Tanzimat devri romancılarından daha çok eser vermesine rağmen 1980’lere kadar edebiyat tarihlerinde yok sayıldı. Bugün aşırı muhafazakâr olmak ile feminist olmak sarkacına sıkıştırılmış olan Fatma Aliye’nin, kendi yaşamından yoğun izler taşıyan ve adını gizlemeden yayımladığı ilk eseri Muhadarat romanıydı. Biz de Edebiyat Tarihi Konuşmaları serimizin bu buluşmasında Nüket Esen hocanın rehberliğinde, Muhadarat romanında hayata kadınca direnişin yolları, roman karakterlerinin sesinden gelenekleri sorgulayışı ve on dokuzuncu yüzyılda kadın olma hâlleri üzerinde duracağız. 

 

Nüket Esen: 1949 İstanbul doğumlu. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Edebiyatı Bölümü’nde okudu. Aynı üniversitenin Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden doktorasını aldı. 1989-2016 arasında Boğaziçi Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Telif kitapları: Türk Romanında Aile Kurumu; Modern Türk Edebiyatı Üzerine Okumalar; Hikâye Anlatan Adam: Ahmet Mithat

Didem Ardalı Büyükarman: Yıldız Teknik Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi. Edebiyatın merkezi kadar çeperi ile de ilgilenen araştırmalar yapıyor. Banu Öztürk ve Seval Şahin ile Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun eserlerinin eleştirel basımları için çalışıyor.

Koronavirüs'ten korunma önlemleri kapsamında bu etkinliğimiz ileri bir tarihte, "sağlıklı" günlerde gerçekleştirilmek üzere ertelenmiştir.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır