30 Ocak 2020 Perşembe 19:00

Hatha Yoga’nın Kökleri ve Dönüşümü

Defne Suman

Felsefe Konuşmaları

Hatha Yoga binlerce yıllık geçmişe sahip bir mistik disiplin.  Yoga --yog-- bütünleşmek anlamına gelir. İnsanın kendini evrenden ve ötekinden ayrı görmesinin bir yanılsama olduğunu öne sürer. Nihai amaç bu yanılsamanın perdesini kaldırarak insanı yalnız ve tekil olmadığı gerçeği ile buluşturmaktır. Hatha Yoga’da bu amaç için kullanılan araç vücut, zihin ve nefestir. Bu üçlünün bir arada çalışması sonucunda kişinin beyni günlük hayatta varlığını sürdüren beyin dalgası frekansından çıkarak, üst gerçeklikleri kavrayabildiği bir diğer beyin dalgası frekansına geçer ve orada bir süre kalır. Bu süre zarfında yanılsamanın perdesi aralanır ve hakikat bize göz kırpar. 

Geleneksel temellere sahip bu sistem, 21. yüzyılda bir gevşeme ve stres atma egzersizine dönüşmüş durumda. Vücut, aşılması gereken bir araç iken, günümüzde geliştirilmesi (daha esnek, daha güçlü) gereken bir amaç hâline geldi. Tüm kadim metinlerde terbiyesinden söz edilen nefs/ego, bugün sosyal medyadaki yoga yaparken görünme çılgınlığı yüzünden balon gibi şişti. Hocanın, yoga bilgisini hak eden öğrenciyi özenle seçtiği bu geleneksel sistem, hocaların ekmek parası derdi ile öğrencilere muhtaç olduğu herhangi bir iş koluna indirgendi.  

Bu akşam Defne Suman’la, yoganın felsefesini, değişimini ve itibarını geri kazanması için yapılabilecekleri konuşmak üzere buluşuyoruz.

Defne Suman: 1974 İstanbul doğumlu. Büyükada’da dededen kalma bir evde büyüdü. Boğaziçi Üniversitesi’nde sosyoloji okudu. Üniversiteden sonra sırt çantasını takıp dünyayı gezmeye koyuldu. Tayland ve Laos’ta gönüllü öğretmenlik yaptı. Burada Uzak Doğu felsefesi, Hatha Yoga ve mistik disiplinler alanına yöneldi. Yola çıkışından on yıl sonra evine döndü. Atina ve İstanbul’da, eşi Kokia ve iki kedisi Havuç ve Mili ile yaşıyor, yoga dersi vermediği zamanlarda kitap yazıyor. 

Lütfen önceden kaydolunuz.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır