Judith Gurewich

Burhan Sönmez

13 Temmuz Cumartesi 17:00

Lacan ve Okumak

Moderatör: Burhan Sönmez

Judith Gurewich

Edebiyat Konuşmaları

Eskiler psikanalitik bilgiyi edebiyata uyarlarlardı. Jacques Lacan üzerine söz söylediği pekçok konuda gösterdiği dönüştürücü etkiyi burada da gösterdi, edebiyat-psikanaliz ilişkisini tepetaklak etti. Lacan'a göre, psikanaliz edebiyatın değil edebiyat psikanalizin bir aracıdır, hattâ edebiyat incelemeleri psikanalizin temelini teşkil eder. 

Bugünkü konuğumuz Judith Gurewich hem Lacancı bir psikanalist hem hukuk ve sosyoloji disiplinlerinden gelen sıkı bir edebiyat okuru; aynı zamanda da ABD'nin son zamanlarda Sabahattin Ali, Ahmet Altan, Zülfü Livaneli, Burhan Sönmez gibi Türkiyeli yazarları da kapsayan zengin listesiyle dikkat çeken yayınevlerinden Other Press'in sahibi ve yöneticisi.

Gurewich'le, Burhan Sönmez'in moderatörlüğünde Lacan'dan ve kitaplardan, Lacancı okuma biçimlerinden söz edeceğiz elbette ama teorik bir konuşma için buluşmuyoruz bu akşam. Daha ziyade dünyamızın, toplumların, edebiyatın güncel halleri ve bu ahvalde yaşamanın cilveleri üzerine, psikanalizden edebiyata, yayıncılık dünyasından siyasete, dertlerimizden hayallerimize uzanan canlı bir sohbete bekliyoruz sizleri.

Etkinlik dili İngilizcedir, ardıl çeviri yapılacaktır.

Judith Gurewich: 2002'den beri New York merkezli bağımsız yayınevi Other Press'in sahibi ve yöneticisi. Kanada'da doğdu, Belçika'da büyüdü. Brüksel Üniversitesi'nden hukuk diploması aldı. Columbia Üniversitesi'nde hukuk yüksek lisansını, Brandeis Üniversitesi'nde sosyoloji doktorasını tamamladı. Ayrıca Lacancı psikanalist olmak için eğitim gördü ve halen yarı-zamanlı olarak psikanalistlik yapıyor. Cambridge, Massachusetts'de yaşıyor.

Burhan Sönmez: 1965'te Haymana’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Uzun yıllar Britanya’da yaşadı. Yurt içi ve yurt dışında birçok ödüle değer görülen ve otuz sekiz ülkede yayımlanan Kuzey (2009), Masumlar (2011) ve İstanbul İstanbul (2015) adlı romanlarının ardından dördüncü romanı Labirent'i (2018) yayımladı. Masumlar, 2011 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü ve İzmir St. Joseph En İyi Roman Ödülü’nü aldı. ABD’de Vaclav Havel Ödülü’ne (2017), Britanya’da EBRD Edebiyat Ödülü’ne (2018) değer görüldü. 

Lütfen önceden kaydolunuz.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır