22 Nisan 2019 Pazartesi 19:00
Felaket’in Yazarları
Sevan Değirmenciyan - Mehmet Fatih Uslu
Edebiyat Konuşmaları
1915’te Ermeni edebiyatının kaderi sonsuza kadar değişti. Osmanlı Ermenilerinin şaşırtıcı zenginlikte olan edebî yaşamı köklü bir yara aldı. Bir yandan çok sayıda önemli şair ve yazar bu acılı süreçte hayatını kaybetti. Öte yandan hayatta kalanlar bir türlü üzerlerinden atamayacakları bir travmayla yaşamak zorunda kaldılar. Bu buluşmada hem Soykırım’da hayatını kaybetmiş Ermeni edebiyatçıları ve eserlerini yâd edeceğiz hem de Felaket’in ardından ortaya çıkan Ermenice edebiyat üzerine konuşacağız.
Sevan Değirmenciyan: İlk ve orta öğrenimini 1976’da doğduğu İstanbul’da tamamladıktan sonra, Yerevan Üniversitesi Ermeni Filolojisi fakültesinde lisans ve yüksek lisans eğitimi aldı. Aras Yayıncılık’ta Ermenice yayınlar editörü, Hrant Dink Vakfı ve Kadir Has Üniversitesi’nde Ermenice eğitmeni. Batı Ermeni ve Diaspora Ermeni edebiyatları üzerinde çalışıyor.
Mehmet Fatih Uslu: Boğaziçi Üniversitesi’nde iktisat okudu ve modern Türkiye tarihi üzerine yüksek lisans yaptı. 2011’de Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nden doktorasını aldı. Çatışma ve Müzakere: Osmanlı’da Türkçe ve Dramatik Edebiyat ve Fatih Altuğ ile beraber hazırladığı Tanzimat ve Edebiyat: Osmanlı İstanbulu’nda Modern Edebi Kültür adlı kitapları var. İngilizce, İtalyanca ve Ermenice’den kitaplar ve makaleler çevirdi. İstanbul Şehir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi.
Lütfen önceden kaydolunuz.