2025 Şubat Kıraathane
İstanbul Edebiyat Evi, 7 yıldır her ay olduğu gibi Şubat ayında da sergi ve etkinlikleriyle herkese açık. Bütün zorluklara, imkânsızlıklara rağmen.
***
Şubat programımız, tam iki yıl sonra depreme ve deprem sonrasına odaklanan iki etkinliğimizden biriyle başlıyor: “İki Yıl Sonra: Deprem Sonrası Hatay’da Yeniden İnşa ve Dayanışma”.
6 Şubat 2023’te yaşanan büyük depremin ardından, iki yıl boyunca Hatay'da neler yaşandı? Yeniden inşa çalışmalarında hangi aşamalara gelindi? Kültürel mirasın korunması, toplumsal dayanışma ve ekonomik kalkınma alanlarında ne gibi ilerlemeler kaydedildi?
Bu bağlamda, deprem sonrası geçirdiğimiz iki yıl boyunca bölgedeki toplumsal, kültürel ve ekonomik yapıları yeniden nasıl şekillendirdiğimizi, hangi zorluklarla karşılaştığımızı ve hangi dersleri çıkardığımızı, bu konuda akademik çalışmalarını bölgede yürüten (aynı zamanda Hataylı) Dr. Öğretim Görevlisi Zehra Güngördü ile konuşacağız.
***
7 – 28 Şubat 2025 tarihleri arasında Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, tasarımcı İnci Balaban’ın ilk kişisel resim sergisine ev sahipliği yapıyor. Kurgu resimlerden oluşan bir sergi bu: “Sahte Manzaralar”
İnci Balaban’ın sözleriyle:
“Bisiklet ile yaptığım uzun turlarda, şehrin, sınırlarının dışına doğru hızlı ve coşkulu ilerlemesine şahit oldum. Bu yollardaki insan yapısı izler, protez doğa manzaraları beni etkiledi. Gelecekle ilgili olası manzaralar canlandı gözümde. Resimlerimdeki bu geleceği sanal bir filtre ile algıladım. Figürler ise -daha önce gerçek olan- bu çevreyi gözlemleyen, kaydeden sessiz turistlere dönüştüler. Bu, ekran aracılığıyla deneyimlenen hibrit bir çevre oldu. Günümüz insanının içinde yaşadığı “konforlu” çevrenin kaybolduğu bir dünyayı tasvir eden bu kurgu-resimlerde terk edilmiş boyutsuz yapılar, barakalar, endüstriyel nesneler, otoyollar gibi insanlığa gönderme yapan izler, doğanın bir parçası olarak yerleştirilmiş ve bu nesneler ‘yeni sanal doğa’nın bir ürünü haline gelmiştir.
Bu kurgu-resimleri, çocukluğumda kaybolduğum dev yapraklı bahçelerin, kırık dökük havuzların, eski köşk harabelerinin, nereye çıktığını bilemediğim patikaların bana verdiği gizem ve macera duygusunu taklit ederek yapıyorum.”
11 Şubat 2025’te “Sahte Manzaralar” sergisi üzerine sanatçı İnci Balaban ile yapılacak kapsamlı bir sohbete davetlisiniz. Moderatör Filiz Ağdemir.
***
18 Şubatta yine çift dilli bir şiir gecesine davetlisiniz: Dinletimizde, yeni kitapları 160. Kilometre’den geçtiğimiz günlerde yayımlanan Ayşe Görkem Kozanoğlu, Onur Köybaşı ve Oğuzhan Kayacan şiirlerini seslendirecek. Ayrıca Sylvain Cavaillès de Türkçe yazdığı şiirleriyle ve etkinliğe katılan şairlerden seçtiği şiirlerin Fransızcaya çevirileriyle geceye katılacak…
***
20 Şubattaki etkinliğimizin konusu yine deprem: “İki Yıl Sonra: Deprem Sonrası Hatay’da Yeniden İnşa, Dayanışma ve Sivil Toplumun Rolü”.
Bu konuşmalar serisinin yeni oturumunda, Asi-Der kurucusu Tevfik Usluoğlu ile birlikte, sivil toplum kuruluşlarının afet sonrası müdahale, dayanışma ve yeniden yapılanma süreçlerindeki kritik rolünü ele alacağız. STK'ların yerelden ulusala uzanan dayanışma pratikleri, bölgenin ekonomik ve sosyal iyileşmesine katkıları, kültürel mirasın korunmasındaki önemi gibi konular üzerine konuşacağız. Moderatör Seda Naniç Zeybek.
***
Giderek derinleşen ekonomik kriz, toplumun her kesimini etkilediği gibi hapishaneleri de ciddi şekilde sarsıyor. Mahpusların temel ihtiyaçlara erişimi zorlaşırken, hapishanelerdeki ekonomik eşitsizlikler daha da derinleşiyor. Dışarıda artan işsizlik ve yoksulluk, içerideki mahpusların ailelerini de etkileyerek destek mekanizmalarını zayıflatıyor.
25 Şubatta Eşitlik Politikaları Derneği (EPD) ile işbirliği içinde gerçekleştireceğimiz bu etkinlikte, Muazzez Evindar Ümüt ile ekonomik krizin hapishanelerdeki koşullara ve mahpusların tahliye sonrası hayata uyum süreçlerine olan etkilerini konuşacağız.
***
26 Şubatta "Çeperden Merkeze: 1965'ten 1980'e Modernist Edebiyat" adlı konuşma serisinin ikincisinde Esra Dicle ve Yalçın Armağan, 1970 ile 1975 arasında modernist edebiyat ile sosyalist gerçekçilik arasındaki mücadeleye yakından bakıyor, Oğuz Atay’ın romanları ile Füruzan’ın öykülerini odağa alıyorlar.
***
Karl Marx’ın ilk ve tek romanı Scorpion ve Felix Ocak 2025’te Selahattin Özpalabıyıklar çevirisi ile Tetes Kitap tarafından, ilk kitap olarak yayımlandı.
Gözden kaçırılmış bir metin olarak da Marx’ın erken dönem kişiliğine ve yeteneğine dair çok şey söyleyen roman, akademisyen Duncan Large’ın geniş sunuşu ve Selahattin Özpalabıyıklar’ın derinlemesine notlarıyla şimdiye dek hazırlanan en geniş edisyon özelliğini de taşıyor.
27 Şubattaki etkinlik, romana, göndermelerine, Marx’ın erken dönem mizahına, Large’ın çözümlemelerine ve kitabın çeviri sürecine dair çevirmeni Selahattin Özpalabıyıklar’ın yaklaşık iki yüz yıllık bir dökümünü kapsıyor.
***
Bu sayfayla ve Kıraathane’yle yeni tanışanlar için bir not: Her türden ekonomik zorluklara rağmen, Kıraathane İstanbul’un bütün etkinlikleri ücretsiz ve herkese açık. 2025’in ilk günlerinde sizleri, tanışmak, tartışmak ve dayanışma ağları içinde yer alabilmek için Kıraathane’ye bekliyoruz. Yine bu sayfalarda yer alan programımızı inceleyip istediklerinize katılabilirsiniz. Önceden yer ayırtmanızı tavsiye ederiz. Gelemeyenler, etkinliklerimizi kaçıranlar ya da başka şehirlerde yaşayanlar için bütün etkinliklerimizi (maalesef sergilerimiz hariç!) mutlaka Youtube kanalımıza koyuyoruz. O yüzden, Youtube’da Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nin kanalına abone olmayı da unutmayınız!