20 Ocak 2025 Pazartesi 19:00
Samyeli Şair Buluşmaları - III
Assala Lamaa, Metin Kaygalak, Cenk Gündoğdu
Çevirmenler: Melek Deniz Özdemir, Ahmad Zakaria
Şiir Dinletisi
Dünyada ve Türkiye'de artan göçmen ve azınlık karşıtlığı, ırkçılık ve milliyetçiliğe bir tavır olarak Kıraathane İstanbul Edebiyat Evinde Kasım ayı itibariyle başlayan Samyeli Şair Buluşmaları, farklı sesleri,kültürleri,dilleri ve duyguları şiirin evrensel dili ile bir araya getirmeyi amaçlıyor. Şairlerin okuyucularla buluşacağı bu yolculukta Arapçadan Türkçeye , Kürtçeden Farsçaya ve Ermeniceye kadar coğrafyamızın kardeş dillerinde şiirler okunarak halklar selam edilip konuk şairlerin şiirleri Arapça ve Türkçeye çevrilerek seslendiriliyor.
Bu akşam gerçekleşecek üçüncü buluşmada Lübnanlı şair Assala Lamaa, Metin Kaygalak ve Cenk Gündoğdu bizimle olacak. Samyeli Şair Buluşmalarının üçüncüsünde şiirlerin Arapça ve Türkçe çevirileri de okunacak.
Assala Lamaa: 1989 yılında Lübnan'da doğdu. Onkoloji alanında doktorası bulunan şair,12 yıldır yaşadığı Fransa'da bu alanda araştırmacı olarak çalışıyor. İlk kitabı Solgun Bir ezgiye Dönüş 2022 yılında, ikinci kitabı Sıradan Şeyler Sana Bakarken ise 2023 yılında yayımlandı. Çeşitli kültür sanat sitelerinde ve gazetelerde periyodik olarak şiirler ve denemeler yayınlanmaktadır. Şiirleri pek çok dile çevrildi.
Metin Kaygalak: 1968'de Bingöl'de doğdu. ODTÜ Felsefe'yi kazandı, özel nedenlerle okumadı. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde iktisat okudu. Muhtelif sanat ve edebiyat dergilerinde şiir ve yazıları; bazı derleme kitaplarda ise makaleleri yayımlandı. IMC TV'de kültür programı yaptı (2012-2013). Duvar edebiyat ve sanat dergisinin yayın kurulunda yer aldı. Şiirleri Kürtçe, İngilizce ve Almancaya tercüme edildi. İstanbul'da yaşıyor.
Cenk Gündoğdu: 1976’da Ankara’da doğdu. İşletme ve güzel sanatlar fakültelerinde okudu. KOÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldu. Aleksandr Sergeyeviç Griboyedov’un Akıldan Bela adlı tiyatro oyununun çevirisini (E. Toprak ile) ve Radyonun İçindekiler adlı oyununu yayımladı (2011). Issız (2012) adlı ilk şiir kitabı ile Arkadaş Zekai Özger ve Metin Altıok Şiir Ödülleri’ne değer görüldü. Alternatif şiir yıllığı Şiir Defteri’nin eşhazırlayıcısıydı (2005-2014). Radyonun İçindekiler adlı oyununu İstanbul Şehir Tiyatroları’nda izleyiciyle buluşturdu (2016). İkinci şiir kitabı Harap’la (2016) Dağlarca Şiir Ödülü’ne değer görüldü. 2000'ler Şiir Antolojisi’ni hazırladı (2016). 2001 yılında kurduğu Üç Nokta edebiyat dergisinin yirmi yıla yakın editörlüğünü sürdürdü. Çocuklar için Bir Doğum Günü Partisi (2023) yayımlandı.
Lütfen önceden kaydolunuz.
Kaydolmak için tıklayınız