Cemal Taş

Bülent Bilmez

Nazım Dikbaş

14 Ocak 2025 Salı 19:00

Hey Allah’ın Zalımları

Cemal Taş, Bülent Bilmez

Moderatör: Nazım Dikbaş

Kitap Sohbeti

Dersim üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Cemal Taş, Hey Allah’ın Zalımları’nda hem “içeriden” hem “dışarıdan” tanıklarla yaptığı görüşmeleri bir araya getirerek, 1937 ve 1938’de devletin Dersim’de yürüttüğü harekâtların “yok etme”ye yönelik kapsamına dair zengin bir panorama sunuyor.

Dağların Kayıp Anahtarı’nın devamı niteliğindeki çalışma, Dersim ’38’i tanıklar ve tanıklıklar üzerinden anlamanın ve anlatmanın önemini ortaya koyuyor. Zira en yakınlarını kaybedenlerin, bizzat “süngü yarası” taşıyanların, evlerinden yurtlarından olanların iç yakıcı anlatıları, o dönem Dersim’de görev yapanların tanıklıklarıyla tamamlanıyor kitapta.

Dersim toplumu ve kültürü hakkında birçok detayın da bulunabileceği bu sözlü tarih çalışması, yüzleşme, hesaplaşma ve adalet mücadelesine önemli bir katkı...

“Bu çalışmanın (...) çok önemli bir farkıysa (...) ‘dışarıdan’ seslerdir, yani devlet görevi nedeniyle o dönem Dersim’de bulunmuş olanların tanıklıklarıdır. Böylece ulaşılması neredeyse olanaksız olan bir kaynak seti, bu kitap sayesinde okuyucuyla paylaşılıyor.”

Cemal Taş ve Bülent Bilmez'in konuşmacı olarak katıldığı söyleşiye, moderatörlüğünü çevirmen, akademisyen ve sanatçı Nazım Dikbaş eşlik ediyor.

Cemal Taş: 1960 yılında Dersim’de doğdu. İlkokul öğrenimini köyü Rengule’de, ortaokul ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Munzur Üniversite’si Edebiyat Fakültesi’nde eğitimine devam etmektedir. Doksanlı yılların başından bugüne Dersim'in yerel tarihi ile ilgili alan çalışmalarını sürdürmektedir. İstanbul Tuncelililer Derneği kuruluş çalışmalarında yer alan ve uzun yıllar bu kurumda yöneticilik yapan Taş, derneğin yayın organı olan Dersim dergisinin yayın kurulunda görev aldı. Bu derginin yanı sıra yurt içinde ve yurt dışında yayınlanan birçok süreli dergi ve gazetelerde ana dili Zazaca ile yazılar yazdı. Belgesel ve film çalışmaları ile senaryo öyküleri ve ana dilinde söz yazarlığı da yapan Cemal Taş'ın, biri Nilüfer Saltık ile ortak çalışma olmak üzere yayımlanmış beş kitabı bulunmaktadır.

Bülent Bilmez

Lisans eğitimini ODTÜ Ekonomi bölümünde, doktorasını Berlin Humboldt Üniversitesi Önasya İncelemeleri bölümünde tamamlayan Prof. Dr. Bülent Bilmez, 2005 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Daha önce Almanya, Arnavutluk, Kosova, Bulgaristan, İngiltere ve Türkiye’deki değişik üniversitelerde öğretim üyesi ve araştırmacı olarak görev yapmıştır. Bir dönem başkanlığını yaptığı Tarih Vakfı’nın mütevellisi olup 2022 yılından beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde danışman olarak da görev yapan Bilmez’in, Artı Gerçek sitesindeki “Tarih Tersleri” köşesinde (https://artigercek.com/yazarlar/bilmez-hocadan-tarih-tersleri) haftalık tarih yazıları yayınlanmaktadır. Chester Projesi (1908-1923),  (Gülay Kayacan ve Şükrü Aslan’la birlikte) Belleklerdeki Dersim ‘38 ve Türkiye’de Dil Hakları ve Dilsel Çoğulluk ve Cumhuriyetin Tartışmalı Konuları başlıklı kitapları ve çok sayıda makalesi (https://bilgi.academia.edu/BulentBilmez) bulunan Bilmez’in araştırma ve ders konuları şunlardır: Modernleşme, (az)gelişme, emperyalizm ve küreselleşme teorileri; son dönem Osmanlı modernleşme süreci bağlamında tematik odak olarak demokrasi ve anayasalar tarihi ile modern kolektif kimlik inşa süreçleri tarihi ve coğrafi odak olarak modern Balkan (özellikle Arnavut/luk)  ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi; Türkiye’de azınlıklar ve bu bağlamda (özellikle Dersim 1937-38  odaklı) sözlü tarih, kolektif bellek ve geçmişle yüzleşme.

Nazım Dikbaş: Çevirmen, akademisyen, sanatçı. Çevirileri arasında Nilüfer Saltık ve Cemal Taş’ın birlikte hazırladığı Tertele de bulunmaktadır.

Lütfen önceden kaydolunuz.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır

Kaydolmak için tıklayınız