7 Şubat 2022 Pazartesi 21:00
Kashkarikas Atıksız Mutfak
Sibel Cuniman Pinto
Moderatör: Anna Maria Beylunioğlu
Gastronomi Konuşmaları
Sibel Cuniman Pinto Kashkarikas Atıksız Mutfak: Bir Türk-Sefarad Şefin Tarifleri ve Hikâyeleri adlı kitabını Kasım ayında yayınladı. Fransa’da yaşayan Türkiyeli Yahudi bir şef olan Pinto, uzun yıllardır Sefarad köklerinden aldığı ilhamla kolları sıvadığı "Action Kashkarikas" projesi çerçevesinde atıksız mutfak felsefesini yaymak için çaba sarfediyor. Kendisi ile öncelikle bu önemli projenin bir ürünü olan yeni kitabını, yemek ve kimlik ilişkisini, Sefarad mutfağının atıksız temelleri ve bu çerçevede atıksız mutfak felsefesinin günümüz dünyasında giderek artan önemi konularında bir söyleşi gerçekleştiriyoruz.
Konuşmaya katılmadan önce Sibel Şef'in mutfağı hakkında aşağıdaki linklerden daha çok fikir edinebilirsiniz:
Instagram: @chef_sibelpinto
Sibel Cuniman Pinto: ‘Action Kashkarikas’ kurucusu, eğitmen-şef, sürdürülebilirlik eğitmeni, atıksız mutfak danışmanı, yazar. İstanbul Robert College ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme mezunu. 1999'dan beri beri Avrupa’nın gastronomi merkezleri İspanya, İtalya ve Fransa’da Akdeniz Mutfakları üzerine araştırma ve uygulama çalışmaları yapmakta ve özellikle Türkiye mutfağının yurt dışında tanıtımına katkıda bulunmaktadır. Dünyaca ünlü Paris Le Cordon Bleu Aşçılık Enstitüsü ve Reims Üniversitesinde Lezzet, Gastronomi, Mutfak ve Sofra Sanatları yüksek eğitimi almıştır. Türkiye'deki Sefarad Mutfağının Osmanlı Mutfağı karşılaştırmalı gelişimini irdelediği The Evolution of the Sephardic Cuisine in Turkey: Five Centuries of Survival (Sefarad Mutfağının Türkiye’deki Gelişimi: Beş Asırlık Serüven) kitabı 2010 yılında prestijli Gourmand World Cookbook Awards yarışmasında Best Culinary History Cookbook (En İyi Yemek Tarihi Kitabı) ödüünle layık görüldü. 2020 Agro Paris Tech Atıksız Mutfak’sertifikasi ve "World Chefs Mutfak profesyonelleri için sürdürülebilirlik eğitmeni" diplomasi sahibidir. 2016 yılında lanse ettiği ‘mutfaklarda israfa son’ temalı uluslararası sosyal sorumluluk hareketi Action Kashkarikas sayesinde hem geleceğin şefleriyle hem de direkt tüketiciyle Atıksız Mutfak konsepti çerçevesinde, gıda atıklarına son verme, malzemenin daha akıllıca ve yaratıcı kullanımı üzerine çalışmalar gerçekleştirmektedir. Kasım 2021’de yayinlanan ikinci kitabi Atıksız Mutfak: Bir Türk-Sefarad Şefin Tarifleri ve Hikâyeleri 222 tariften olusmakta ve mutfaklarda israfa son vermenin yöntemlerini anlatmaktadır.
Anna Maria Beylunioğlu: Profesyonel şeflik eğitimi de almış bir sosyal bilimci. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimi aldıktan sonra doktora eğitimini İtalya’nın Floransa şehrindeki Avrupa Üniversitesi Enstitüsü’nün Sosyal ve Siyasal Bilimler Bölümü’nde tamamlamıştır. Din-devlet işleri, din özgürlüğü ve Türkiyeli dinî azınlıklar alanlarında iki kitap, çeşitli kitap bölümleri, dergi makaleleri ve fikir yazılarının da dahil olduğu geniş çapta yayınlar yapmıştır. Ayrıca, yemeğin sosyal hayatın farklı alanlarının sembolik temsil kaynağı olduğu düşüncesine sıkıca bağlı kalarak, mutfak sanatları ve yemek kültürü gibi alanlarda değer yaratmak için daha önce aldığı mutfak eğitimi ile akademik tecrübesini bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Bu çerçevede, bir süre Suriyeli mültecilerin gıda yoluyla topluma entegrasyonunu kolaylaştırmayı amaçlayan bir sivil toplum girişimine gönüllü olarak katkı sundu. Yemek kültürü ve gastro-diplomasi ile ilgili makaleler kaleme almakta (bunlardan bazılarına www.mutfaktakiakademisyen.com web sitesinden ulaşılabilir) ve İstanbul MEF Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nde "Yemek, Siyaset ve Toplum” “Gastrodiplomasi ve “Din, Siyaset ve Toplum” dersleri vermektedir. Aralık 2020’de istos yayınevi tarafından basılan Kısmet Tabii... / İstanbul’un Rum, Yahudi ve Ermeni Toplumlarında Karma Evlilikler başlıklı kitabı kaleme almıştır. Ayrıca, Antakyalı Ortodoksları tanıma ve tanıma ve anlatma isteği ile kurulan çok sesli fikir platformu Nehna’nın editörlüğünü yapmaktadır.
Çevrimiçi. Zoom linki ve Webinar ID ile katılıma açık.