21 Aralık 2021 Salı 21:00
Hayat Seni Çok Seviyorum : İlhan Sami Çomak Şiiri 2021
Caner Cindoruk - Muhammet Uzuner - Orhan Aydın - Gülseli İnal - Meryem Coşkunca - İpek Özel
Şiir Gecesi
İlhan Sami Çomak cezaevinden yeni şiirleriyle bitmeyen umutlarla aramızda.
Şairler ve oyuncular Çomak'ın hücresinden dışarıya sızan yeni şiirlerini okuyor. Şairin özgürlüğü adına dizelerinin onun yerine hayata karıştığı bir Şiir Gecesi'ne davetlisiniz. İlhan Sami Çomak pandemi döneminin ardından ilk açık görüşünde haber aldığı bu şiir gecesine bir de mesaj gönderdi. Şairle dayanışmaya şiirlerini sokaklarda dolaştırmaya sizi de bekliyoruz.
İlhan Sami Çomak’ın içerden dışarıya koşan “Susadım” şiirinden küçük bir kesit:
Çok susadım.
Saatler çalıyor ve ben çok susadım.
Pantolonumu çıkardım burası haziran dedim
Üreyip duruyor kan bahara da çok kalmadı
Güneşlere dönüyorum yıldızlara kıyıya dolan
kumlara
Kaybettiklerimi sıraladım denizler doldu
Kumlar doldu dağ başında yalnızlık doldu
Ve ben çok yoğunum anlatmaktan hederim
Üşüyorum. Burası haziran olsun!
Çünkü ateşlere çok var
Çiçekler çok güzel. Birden
Ormanları düşündüm. Susadığımı ayrımsadım.
Bu şehir tutup beni öpsün!”
İlhan Sami Çomak: 1973 Bingöl-Karlıova doğumlu İlhan Sami Çomak 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü'nde öğrenciyken 22 yaşında ''örgüt üyeliği'' suçlamasıyla tutuklandı. Gözaltında ve daha sonra da tutukluluk sürecinde büyük işkenceler gördüğünü ve işkence altında hazırlanmış olan tutanaklarla yargılandığını iddia ettiği dava sonucunda 2000 yılında DGM (Devlet Güvenlik Mahkemeleri) Çomak'a idam cezası verdi. Ancak idam cezasının kalkması sebebiyle cezası müebbet hapse çevrildi. Yargıtay'daki onama kararının ardından tüm iç hukuk yolları tükenmiş olduğu için AİHM 'e (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) başvuru yapan Çomak hakkında AİHM, 2007 yılında Çomak için ''adil yargılama yapılmamıştır'' kararı verdi. Defalarca tutuksuz yargılanmak için başvuruda bulundu ancak başvuru talepleri kabul edilmedi. AİHM'in yeniden yargılama kararından 6 yıl sonra 2013'te ikinci kez yargılanmaya başladı. Ancak, Çomak'ın cezası 2016'da Yargıtay tarafından somut hiçbir delil bulunamamasına rağmen bir kez daha onandı. İlhan Sami Çomak bugün itibariyle aralıksız 27 yıldır cezaevinde ve 27 yıldır düzyazı ve şiirlerini yazmaya devam ediyor.
Caner Cindoruk: Çukurova Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden 2004 yılında mezun oldu. Çukurova Üniversitesi Tiyatro Topluluğu'nda Hayvan Çiftliği, Kamyon, Suçlular Çağı Suçsuzlar Çağı, Yaşar ne Yaşar ne Yaşamaz, Biraz Gelir misiniz Lütfen oyunlarında reji çalışmaları yaptı. 1996-2003 yılları arasında Adana Seyhan Belediyesi Tiyatro Topluluğu'nda Fehim Paşa Konağı, Yalancı Aranıyor, Soyut Padişah, Komşu Köyün Delisi oyunlarında oynadı. 2003-2005 yılları arasında Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Topluluğu'nda Düğün ya da Davul, Yeşil Papağan Ltd. oyunlarında oyunculuk yaptı. 2007 yılında İstanbul Yeni Sahne’nin Uçurtmanın Kuyruğu, Titanik Orkestrası adlı oyunlarında rol aldı. Oyun Atölyesi’nde Kemal Aydoğan’ın yönettiği Pandaların Hikayesi (2012) adlı oyunda oynadı. Kelebek, Gergedan Mevsimi, Yabancı, Elveda Katya sinema filmlerinin yanı sıra televizyon dizilerinde rol aldı ve almaya devam ediyor. Moda Sahnesi’nin Köpek, Kadın, Erkek (2015) oyununda oynadı. Yine burada Yeni Bir Şarkı adlı oyunda sahneye çıkmayı sürdürüyor. Oyuncunun Sessiz Şarkıcı adındaki ilk kitabı 2018 yılında yayımlandı.
Muhammet Uzuner: Türk sinema, tiyatro oyuncusu ve yönetmenidir. 1992’de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü "Oyunculuk Ana Sanat Dalı"ndan mezun oldu. 1993 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Atölyesi’ni kurdu. Burada 2004 yılı sonuna kadar oyuncu, yönetmen ve eğitmen olarak görev yaptıktan sonra İstanbul’a yerleşti. Antalya’da bulunduğu süre içinde Tiyatro Atölyesi, Antalya Belediye Tiyatrosu ve Antalya Devlet Tiyatrosu’nda oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. 2006 yılından itibaren, İstanbul’da Tiyatro Pera’da oyunculuk yapmaktadır. Tiyatro oyunlarının yanı sıra sinema filmleri ve televizyon dizilerinde de rol almaktadır. Yönetmen Tunç Davut'un Dolanma adlı filminde rol almış olup çekimleri Bolu Aladağ ve Kıbrıscık ilçesi çevresinde yapılmıştır. Arzu Gamze Kılınç ile Cihangir Atölye Sahnesi’ni kurmuştur. Burada hem eğitmenlik hem de yönetmenlik yapmaktadır.
Orhan Aydın: Sinema, tiyatro Oyuncusu. Orhan Aydın, ortaokul son sınıf itibari ile tiyatro sahnelerindedir. Gerçek sanat disiplinleriyle ilk kez Halkevlerinde karşılaştı ve uzunca bir zaman Ankara’da Halkevlerinde çalışmalarını sürdürdü. Sonra da profesyonel olarak bütün okul hayatı boyunca da sahnelerde oyunculuğa devam etti. Şimdiye kadar 94 tiyatro oyununda rol aldı ve birçok sinema filmi ve dizilerde oynadı. 1992 yılında yapımcılığını Selim Soydan‘ın, yönetmenliğini Bilge Olgaç‘ın yaptığı Kurşun Adres Sormaz adlı sinema filminde hakim rolünde oynarken başrollerde Aytaç Arman, Halil Ergün, Levent Ülgen, Şerif Sezer rol almıştır. 2017 yılında ‘Nazım Oyuncuları’ adlı bir tiyatro gurubu ile yönetmenliğini yapıp oyunculuk da yaptığı ‘Nazım Hikmet Onlar ki’, adlı oyunda ‘Barış barış barış’diye bir kolaj, Louis Aragon‘dan Pablo Neruda‘ya, Ataol Behramoğlu‘ndan Nazım Hikmet‘e, Bertolt Brecht‘den Puşkin‘e şiirler, bu şiirlerden şarkılar ve görselleri içeren, Orhan Veli Kanık‘dan Cep Delik Cepken Delik, Sabahattin Ali‘den Tabutumun Altı Çatlak, Can Yücel‘den Aşk Olsun adlı gösteriler sürüyor. Muhalif kişiliği ile bilinen Orhan Aydın, İnternet üzerinden yayın yapan soL haber portalındanda köşe yazarlığı yapmaktadır. TKP üyesi olan Orhan Aydın, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde İstanbul 2. bölge Bağımsız milletvekili adayı oldu.
Gülseli İnal: Şair. İstanbul Üniversitesi Felsefe-Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. 1981 yılında Yazko Edebiyat dergisinde ilk şiiri yayımlandı. Ardından Varlık, Gösteri, Yazko Edebiyat, Sombahar, Somut ve diğer dergilerde şiir ve denemeleri peşpeşe yayımlanmaya başladı. 1985 yılında ilk kitabı Sulara Gönüllü Çağrı, (sanatçı Burhan Uygur’un şiirler için yaptığı desenlerle birlikte) yayımlandı. 1988 yılında Dolunay adlı eseri Şahin Kaygun tarafından beyazperdeye aktarıldı. Dolunay yurt içi ve yurt dışında birçok ödülü kazandı.
Gülseli inal’ın Sulara Gömülü Çağrı adlı şiir kitabında bulunan “Yapayalnızsındır” adlı şiiri psikiyatrist Murat Kemaloğlu isteği üzerine Selman Ada tarafından balad olarak besteledi. Bestelenen şiir 8 ocak 2003 yılında İsrail’de Tel Aviv orkestrası tarafından icra edilerek “üç dinin kardeşliği” adı altında dünya prömiyeri gerçekleştirildi. 2005’de İstanbul Senfoni Orkestrası tarafından Türkiye Prömiyeri yapılan şiir-baladı halen hapishanelerde ve Zonguldak kömür madenlerinde çalınmakta, dinlenmekte.
Eserleri: Sulara Gömülü Çağrı (1985) Lale Sesiydiler ve Yoktular (1987) Kalypso (Dolunay) (1988) Letoon (1989) Dans Natura (1991) Sif ve Gula (1992)
Meryem Coşkunca: 1992 yılında doğdu. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü bitirdi. İlk şiiri 2013 yılında Hayal Dergisinde yayımlandı. Arkadaş Z. Özger Şiir Ödülü 2016’ya değer görülen şiirlerden oluşan Geceyle İşlenen Meryem Coşkunca’nın ilk şiir kitabı. İkinci şiir kitabı olan Sana Nasıl Ulaşabilirim Edebi Şeyler yayınevinden 2020 yılında basıldı.
İpek Özel: Mef Üniversitesi hukuk fakültesinde öğretim görevlisi, insan hakları hukuku ve cezaevi çalışmaları alanında dersler veriyor. İlhan Sami Çomak ve cezaevinde kalmakta olan pek çok öğrencinin vasiliğini yapıyor. İnsan hakları hukuku ve cezaevi çalışmaları alanında dersler veriyor.
YouTube üzerinden ilk gösterim.