Esra Dicle

Yalçın Armağan

22 Aralık 2023 Cuma 21:00

Erken Cumhuriyet Edebiyatında Kanon Mücadelesi 3

Esra Dicle, Yalçın Armağan

Edebiyat Konuşmaları / Youtube gösterimi

Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında edebiyat alanında verilen kanon mücadelelerini ele alan konuşma serisinin sonuncusunda, 1940’lı yıllardaki gelişmeler ele alınıyor. Doğrudan Türkçe edebiyat kanonuna müdahale olmasa da, hem ulusal kimliği dönüştürmeye dönük hedefleri hem de edebiyat okurunun ufkunu belirleme gücü nedeniyle Tercüme Bürosu ve çevirileriyle başlayan konuşma, o yıllarda artık güçlü bir damar haline gelen sosyalist edebiyat mücadelesi ve 1940’ların sonunda filizlenen “köy edebiyatı”yla devam ediyor. Özellikle 1946 yılının nasıl bir kırılma yarattığı ve sonrasını şekillendiren tartışmaların nasıl başladığı ele alınarak konuşma sonlandırılıyor.  

Esra Dicle: Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini Boğaziçi Üniversitesi'nden Türk Dili ve Edebiyatı alanında aldı. Doktora tezi “Resmî İdeoloji Sahnede / Kemalist İdeolojinin İnşasında Halkevleri Dönemi Tiyatro Oyunlarının Etkisi” İletişim Yayınları tarafından 2013 yılında yayımlandı. İkinci kitabı Ben Yüz Çiçekten Yanayım / Nâzım Hikmet Tiyatrosunda Metinler-Türler-Söylemler, 2020 yılında İmge Kitabevi Yayınları'ndan çıktı. 2022 yılında Dergâh Yayınlarından çıkan Edebiyatın Duygu Haritası ve Osmanlı Sahnesi-19 yy Çok Dilli Osmanlı Komedyasından Üç Metin kitaplarını hazırladı. 2003-2008 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi'nde Türk Dili dersleri veren Esra Dicle, 2005 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi'nde Türkçe Dersleri Koordinatörlüğü'nde Dr. Öğretim Görevlisi olarak görev yapıyor; Türk Dili derslerinin yanında modern tiyatro, uyarlama kuramı ve teatrallik üzerine de çeşitli dersler veriyor.

Yalçın Armağan: 1977’de Kayseri’de doğdu. 2000’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde 2003’te yüksek lisans ve 2007’de doktora öğrenimini tamamladı. 2020’de doçent oldu. 2007-2019 arasında İstanbul Bilgi ve Şehir üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2021’den beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesidir. İmkânsız Özerklik: Türk Şiirinde Modernizm (2011) ve İmgenin İcadı: İkinci Yeni’nin Meşruiyeti (2019) isimli kitapları İletişim Yayınları tarafından yayımlandı. Melih Cevdet Anday ve İlhan Berk’in yazılarını ve söyleşilerini derleyip yayına hazırladı.  

YouTube ilk gösterimi.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır