7 Aralık 2023 Perşembe 19:00
Affetmenin Politikası
Feryal Saygılıgil
Kitap Sohbeti
Feryal Saygılıgil’in derlediği affetmenin, bağışlamanın imkanı ya da imkansızlığını tartışan “Affetmenin Politikası” isimli kitabı konuşmak için Feryal Saygılıgil, Hülya Dinçer, İlkay Özküralpli ve Nesrin Uçarlar ile buluşuyoruz.
Affetmeyi, bağışlamayı, özür dilemeyi, helalleşmeyi, siyasal bağışlamayı, bağışlamanın kederini, politik af ve politik özür dilemeyi, genel af ve özel affı, onarıcı adaleti, hukuki af düzenlemelerini, politik bir enstrüman olarak affı, modern siyasetle af ilişkisini, yas tutmayı, geçmişle yüzleşmeyi, yaralarımızı, yaşamı savunmayı, oyunbozanlığı, sükûtu, uzlaşmayı, direniş imkânlarını, umudun ve hıncın birlikteliğini çeşitli veçheleriyle, kavramsal ya da öznel olarak, tarihsel süreçler içinde düşünmek; geçmişle hesaplaşma ve toplumsal barışın inşasının kesiştiği yerde af pratiklerinin durduğu yer ve bu pratiklerin hangi işlevi yerine getirdiği ya da getiriyor mu sorusunu tartışmak için bir araya geliyoruz.
Feryal Saygılıgil: Güliz Sağlam’la birlikte Kafesteki Kuş Gibiydik (Desa Direnişinde Kadınlar, 2009), Bölge (2010) ve Kadınlar Grevde (2010) isimli belgeselleri çekti. Gülebilir miyiz Dersin? (Beyhan Uygun-Aytemiz’le birlikte, İletişim Yayınları 2016), Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları (Dipnot Yayınları, 2016), Kadınlar Hep Vardı (Dipnot Yayınları, 2017) isimli derleme kitapları, Kâinatta Bir Nokta: Nüzhet Gökdoğan (Kültür Üniversitesi Yayınları, 2010) ve Bir Kadın Grevi (Güldünya Yayınları, 2018) isimli kitapları vardır. Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce - Feminizm (Nacide Berber’le birlikte, İletişim Yayınları, 2020) cildinin editörlüğünü yaptı. İstanbul Arel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerindendir. Duvar dergisinin yayın kurulundaydı. Kadınİşçi ve Kadın Emeği Çalışan Feminist Akademisyenler (KEFA) grubu üyesidir.
Hülya Dinçer: 1985 yılında Varna'da doğdu. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Paris 1 Panthéon Sorbonne Üniversitesi’nden kamu hukuku yüksek lisans derecesini aldı. Doktora çalışmasını Galatasaray Üniversitesi'nde, geçiş dönemi adaleti, ağır insan hakları ihlalleri ve hakikati bilme hakkı üzerine tamamladı. 2011-2017 yılları arasında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde çalıştı; Buenos Aires Üniversitesi'nde konuk araştırmacı olarak bulundu. Geçiş dönemi adaleti, cezasızlık politikaları, otoriteryanizm ve hukuk üzerine çalışmaları bulunan Dinçer, hâlen Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'ne bağlı araştırmacı olarak çalışmakta ve MEF Üniversitesi'nde ders vermektedir.
İlkay Özküralpli: Lisansını Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde, yüksek lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi Felsefe ve Toplumsal Düşünce Programı’nda tamamladı. Doktorasını 2019 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde bitirdi. Cinsiyet çalışmaları, queer teori, etik teoriler ve gündelik hayatın finansallaşması alanlarında çalışmaları var. Meriç Kükrer ile birlikte Enkaz ve Parıltı: Walter Benjamin'de Disiplinlerarası Bir Soruşturma kitabının editörlüğünü yaptı. Aynı zamanda, Susan Stryker ve Stephen Whittle'ın editörlüğünü yaptığı Trans Çalışmaları'nın da çevirmeni. 2022 yılında Şirin Tekeli Araştırma Teşvik Ödülü almaya hak kazandı. Aynı zamanda, ViraVerita E-dergi editörü ve yayın kurulu üyesi olan Özküralpli, İstanbul Arel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Nesrin Uçarlar: Lund Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nden doktora derecesi aldı. Çeşitli üniversitelerde siyaset felsefesi, milliyetçilik ve geçiş dönemi adaleti üzerine dersler verdi. Son dönemde geçmişle yüzleşme ve ırkçılık konularında çalışmalar ve yayınlar yaptı.
Lütfen önceden kaydolunuz.