24 Ekim 2023 Salı 19:00
Mekânpolitik: Taksim, öncesi, ötesi / 1
Orhan Esen
Şehircilik Konuşmaları
Memlekette hır, mekânpolitikten çıkacaksa, bunun rakipsizce muhtemel olduğu yer, burasıdır. Taksim, Anayasa’nın taşa ve taşla yazıldığı, “rant projesi teorileri”nin çöktüğü yerdir. Çokuluslu Osmanlı'nın ve tek ulusu şiar edinmiş Cumhuriyet’in modernleşme projelerini mekânpolitik tercihler üzerinden okumak istersek, gideceğimiz yer Taksim’dir; ve Taksim-öncesi’dir…
Bölüm I: Yeni Osmanlı’nın Mekânsal Merkezi
Atatürk son demleri için Çankaya'ya değil Dolmabahçe'ye çekilmeyi tercih etmişti. Bu tercihe, memleketteki erksahiplerinin kollektif mekân hafızası üstünden bakmayı denemiş miydik? Erken Cumhuriyet, Yeni Osmanlı ile modernleşmenin telif haklarını tekeline almak üzere mücadeleye girişmişti. Bu mücadelenin mekânpolitik izdüşümünü, “Yeni Osmanlı kent merkezinde mekânkırım ve Taksim’in üretimi” başlığı altında derlemeyi deneyeceğiz…
Orhan Esen: Kendisini ‘damardan Taksimli’ olarak tanımlıyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde sosyal ve ekonomik tarih, Viyana Üniversitesi'nde mimarlık ve sanat tarihi formasyonu edindi, kentleşmenin tarihsel boyutlarına yoğunlaştı. Bilgiyi kültür, siyaset ve ekolojinin kesişme alanından devşiriyor paylaşıyor. İstanbul’u “Çerkezköy’den Dilovası’na” düşünüyor, metropolitan alanı karış karış gezdiriyor. “Self Servis City: İstanbul” adlı, 1945 sonrasında İstanbul'un silbaştan kuruluşuna dair Almanca bir derleme yayınladı.
İstanbul ve ikinci kenti Berlin’de kültürel alanda çalışıyor. Kentsel siyasete sivil müdahaleyi önemsiyor. Güncel olarak iki kentin sembolik merkezlerinin dönüşümünü paralel olarak okuduğu ve sanatsal müdahalelere açtığı “Gaib Anıt. Taksim/Humboldt” projesi üzerine çalışıyor. Kıraathane’de 24 ve 26 Ekim’de Cumhuriyetin 100., Gezi’nin 10. yılı vesilesi ile vereceği Mekanpolitik konuşmaları Gaib Anıt projesi çerçevesinde gerçekleşiyor.
Lütfen önceden kaydolunuz.