24 Eylül 2022 Cumartesi 12:00
Genç Okurlar Genç Yazarlar Programı: Aşk İçinde
Aslı Tohumcu - Suzan Demir
Atölye
İstanbul Edebiyat Evi'nin hem en eski hem en genç atölyesi diyebiliriz Genç Okurlar Genç Yazarlar Programı için. Yaklaşık beş yıldır farklı konu başlıklarıyla, pandemi döneminde çevrimiçi, ardından tekrar yüz yüze buluşmalarla devam eden ve okumak kadar, eleştirmeye, eleştirel bir bakışla kavrayıp tartışmaya ve yazmaya da odaklanan bir program bu.
Genç Okurlar Genç Yazarlar Programına, Temmuz-Ağustos döneminde kısa bir ara verdikten sonra, şimdi yeni sezona "aşk içinde" diyerek başlıyoruz.
Bu programda başta LGBT+ kimlikler olmak üzere, ötekileştirilen tüm varolma hâllerini tartışmayı, edebiyatın düşündüğümüz ya da inandığımız tüm etiketlerin dışında bir özel alan olduğu bilgisiyle hem okuyarak hem de yazarak sahici yüzleşmeler yaşamayı hedefliyoruz. Bunu yaparken de LGBT+’ların verdiği görünürlük mücadelesinin edebiyattaki serüvenine bir yolculuğa çıkacağız. Bu mücadelenin en büyük meselesinin homofobik ve transfobik dil olduğunu biliyoruz.
Edebiyatın nefret söylemini yok etmeye çalışırken nasıl yollar izlediğini, klişelere düşmeden hikâye anlatmanın nasıl mümkün olacağını tartışmayı hedefliyoruz. Otosansürün, medyanın manipülatif dilinin, türlü insan hakları ihlalinin hüküm sürdüğüı dünyamızda edebiyatın "ötekileştirilenler" için bir zırh olabileceğini, özgür ve âdil bir alan geliştirebileceğini göstermeyi planlıyoruz.
Türkiye ve dünya edebiyatında eşcinsel ve trans kimliklerin temsil edilmesindeki değişikleri, belirlediğimiz metinler üzerinden inceleyerek "nefrete inat, yaşasın hayat" ilkesini de yanımıza alarak çeşitli aşklarla hemhâl olmanın okurluk ve yazarlık süreçlerine etkilerini görmek istiyoruz.
Programımızın içeriğini zenginleştirebilmek ve sistemli bir şekilde ilerleyebilmek adına Murathan Mungan’dan Kadınlar Arasında; Alice Walker’dan Renklerden Moru; Perihan Mağden’den İki Genç Kızın Romanı; James Baldwin’den Giovanni’nin Odası; Rita Mae Brown’dan Yakut Orman ve Ahmet Tulgar’dan Volkan’ın Romanı adlı kitapları seçtik.
Seçtiğimiz metinlerle dünya genelindeki heteroseksist politikaların LGBT+ bireylerin yaşamlarındaki pratiklerini, temsillerini görmeye, göstermeye çalışacağız. Eril dünyanın farklılıkları yok etmeye çalıştığı bir çağda, edebiyatın bildiğimiz tüm kimliklerin ötesinde "aşk içinde" bir dil yarattığını görmeye, heteronormatif kodların zehrinden arınmaya, bildiğimiz kavramlarla yeniden yüzleşirken bilmediklerimizle tanışarak birbirimizin farklı deneyimleriyle yol alabileceğimizi umuyoruz.
Okumanın dışında yoğun bir yazma faaliyeti de içeren atölyemize toplam katılım ücreti 100 TL'dir. Bu ücret okunacak kitapların katılımcılara ulaştırılmasını da içermektedir. Cumartesi günleri saat 12:00'de Kıraathane binasında yüzyüze gerçekleşecek atölye oturumlarına düzenli katılım gösterenlere, sezon sonunda sertifika verilecektir. Kayıt yaptırmak için lütfen bizi aramakta gecikmeyin. (0536) 718 4202.
Aslı Tohumcu: Aralık 1974’te Leverkusen’de doğdu, Bursa’da büyüdü. İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrenimi gördü; editörlük, metin yazarlığı ve danışmanlık yaptı; kitap ekleri çıkardı. 2003’te Abis, 2006’da Yok Bana Sensiz Hayat, 2010’da Şeytan Geçti ve Taş Uykusu, 2014’te Ölü Reşat, 2017’de Sevil de Sevme (Seyhan Argun’un çizgileriyle), 2018’de Durmadan Leyla ve 2020’de Kötü Kalp adlı kitapları yayımlandı. Kutlukhan Kutlu ile 2015’te Güçoburlar adlı derlemeyi ve 2018’de İstanbul: 2099 adlı antolojiyi hazırladı. Çeşitli derlemelere öyküleriyle katkıda bulundu. Çocuklar için Bolbadim Günlükleri, Eksimus Serüvenleri, Karadankaçanlar, Dünyayı Döndüren Kız, Üç, İkiii, Birr, Ateş!, Hışır Hışır Kırt Kırt, Herkesin Evine Döndüğü Gün, Benim Babam Kötü Örnek ve Öyle Değil, Böyle adlı kitapları yazdı.
Suzan Demir: Ağustos 1991’de Adana’da doğdu. Anadolu Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı okudu. 2016 yılından beri öğretmenlik yapıyor. Kadınlarla ve çocuklarla ilgili sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalıştı. Edebiyatın, kitapların ve hikâyelerin peşinden gitmeye devam ediyor.
18-25 yaş arası teyitli katılımcılar için.