Sevengül Sönmez

Yalçın Armağan

26 Temmuz 2022 Salı 21:00

Remzi Bengi’nin Remzi Kitabevi

Sevengül Sönmez - Yalçın Armağan

Yayıncılık Tarihi Konuşmaları

Sevengül Sönmez ve Yalçın Armağan'ın hazırladığı Yayıncılık Tarihi Konuşmaları serimiz bu sezon da iki konuşmayla sürüyor. Bu ilk konuşmanın konusu Remzi Kitabevi.

Türkiye yayıncılık tarihinde uzun süre etkili olmuş “kitabevi-yayıncı” tipinin önemli örneklerinden biri olan Remzi Kitabevi, 1928’deki alfabe değişikliğinin hemen öncesinde Remzi Bengi tarafından kuruldu. Halide Edip, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Sabahattin Ali gibi Türkçenin önemli yazarlarının yayıncısı olmasının yanı sıra özellikle 1937’de Mustafa Nihat Özön danışmanlığında başlattığı “Dünya Muharrirlerinden Tercümeler” serisinin ardından edebiyat yayıncılığının önemli aktörlerinden biri hâline geldi. 1950’li yıllardan başlayarak Yaşar Kemal, Orhan Kemal ve Kemal Tahir başta olmak üzere özellikle “köy edebiyatı”nın ve toplumcu gerçekçi kanadın yazarlarının kitaplarını peş peşe yayımladı ve bu tercihini 1980’lere kadar sürdürdü. Yalnızca edebiyat kitaplarıyla sınırlı bir yayıncılık yürütmeyen Remzi Kitabevi, “Büyük Fikir Kitapları” serisiyle adeta bir üniversite yayıncılığını da gerçekleştirdi. 1978’de vefat eden Remzi Bengi, 50 yıllık yayıncılık hayatına 1000’den fazla kitap sığdırdı. 

Sevengül Sönmez: Farklı yayınevlerinde editör, çevirmen, yayına hazırlayan ve danışman olarak yayıncılık sektörünün pek çok alanında çalıştı. Sabahattin Ali ve Sait Faik’le ilgili biyografik çalışmalarının yanı sıra edebiyat arşivleri ve müzeciliği alanında çalışıyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde editörlük dersleri veriyor ve Türkiye Yayıncılar Birliği’nin eğitim koordinatörlüğünü yürütüyor. 

Yalçın Armağan: 1977’de Kayseri’de doğdu. 2000’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde 2003’te yüksek lisans ve 2007’de doktora öğrenimini tamamladı. 2020’de doçent oldu. 2007-2019 arasında İstanbul Bilgi ve Şehir üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2021’den beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesidir. İmkânsız Özerklik: Türk Şiirinde Modernizm (2011) ve İmgenin İcadı: İkinci Yeni’nin Meşruiyeti (2019) isimli kitapları İletişim Yayınları tarafından yayımlandı. Melih Cevdet Anday ve İlhan Berk’in yazılarını ve söyleşilerini derleyip yayına hazırladı.  

 

YouTube üzerinden ilk gösterim.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır