Foti Benlisoy

 

21 Şubat 2022 Pazartesi 21:00

Arapdilli Doğu Ortodoksları: Üç Milliyetçiliğin Gölgesinde Kadim Bir Cemaat

Anna Maria Beylunioğlu-Özgür Kaymak

Moderatör: Foti Benlisoy

Kitap Sohbeti / Yazar İmzası

İstos yayın ile ortak olarak gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte, yakın zamanda yayına giren Nehna/Biz platformu vesilesiyle yeniden üzerine konuşulmaya başlanan Antakyalı Ortodoksların etnik kimliği meselesi, Arapdilli Doğu Ortodoksları kitabı ekseninde, yazar, çevirmen ve editör Foti Benlisoy moderatörlüğünde, kitabın yazarlarından Özgür Kaymak ve aynı zamanda Nehna editörü olan Anna Maria Beylunioğlu'nun katılımıyla etraflıca ele alınıyor. 

2018 yılında yayınlanan Arapdilli Doğu Ortodoksları, üç milliyetçiliğin gölgesinde bir tartışmanın ana unsuru olan, bugün Antakya Rum Ortodoks Kilisesi altında birleşen bir topluluğun tarihini, kültürünü, güncel sorunlarını ve bu toplumu konu alan tartışmaları konu alıyordu. Bu etkinliğimizde, Antakyalı Ortodoks, Antakyalı Rum Ortodoks, Arapça konuşan Rum Ortodoks, Arap Ortodoks, Arapdilli Doğu Ortodoksları, Hıristiyan anlamına gelen Nasrani, Mesihi gibi farklı isimlerle ile anılan bu toplumu etiketlemektense, dinamiklerini, süregiden tartışmalarını ve mevcudiyetini devamı için başvurulan stratejilerini gözeten bir çerçeveden konuşacağız.

Özgür Kaymak: Lisans eğitimini Arizona State University'de ekonomi dalında almış, yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi kadın çalışmalarında, doktorasını İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi'nde tamamlamıştır. Dr. Kaymak, Türkiyeli dini azınlıkları gündelik hayat sosyolojisi üzerinden ve toplumsal cinsiyet perspektifiyle ele alan iki kitap, çeşitli kitap bölümleri ve dergi makalelerinin de dahil olduğu yayınlar yapmıştır. Şuan İstanbul MEF Üniversitesinde "Gender and Society" dersi vermektedir.

Anna Maria Beylunioğlu: Profesyonel şeflik eğitimi de almış bir sosyal bilimcidir. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimi aldıktan sonra doktora eğitimini İtalya’nın Floransa şehrindeki Avrupa Üniversitesi Enstitüsü’nün Sosyal ve Siyasal Bilimler Bölümü’nde tamamlamıştır. Dr. Beylunioğlu, din-devlet işleri, din özgürlüğü ve Türkiyeli dini azınlıklar alanlarında iki kitap, çeşitli kitap bölümleri, dergi makaleleri ve fikir yazılarının da dahil olduğu geniş çapta yayınlar yapmıştır. Beylunioğlu, yemek kültürü ve gastro-diplomasi ile ilgili makaleler kaleme almakta (bunlardan bazılarına www.mutfaktakiakademisyen.com web sitesinden ulaşılabilir) ve İstanbul MEF Üniversitesi’nde "Yemek, Siyaset ve Toplum" ve “Din, Siyaset ve Toplum” dersleri vermektedir. Beylunioğlu son olarak Aralık 2020’de meslektaşı Dr. Özgür Kaymak ile istos yayınevi tarafından basılan Kısmet Tabii: İstanbul’un Rum, Yahudi ve Ermeni Toplumlarında Karma Evlilikler başlıklı kitabı kaleme almıştır.

Foti Benlisoy: 1976 İstanbul doğumlu. Fener Rum Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Lisansüstü çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesinde Türk Ortodoks Kilisesi ve Papa Eftim teziyle, Doktorasını ise aynı üniversitede Küçük Asya seferinde Yunan askerlerin ideolojik tutumlarıyla ilgili çalışmasıyla tamamladı. Uzun zamandan beri çevirmen ve editör olarak birçok yayınevi ve dergiyle çalışmaktadır.

YouTube üzerinden ilk gösterim.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır