Ayşen Güven

31 Ocak 2022 Pazartesi 21:00

Şimdiki Zamanda Göç ve Göçmenlerin Müziği

Evrim Hikmet Öğüt - Selda Öztürk

Moderatör: Ayşen Güven

Müzik Konuşmaları

İstanbul Edebiyat Evi olarak Yaz 2021 Sezonu'muzu "Dayanışma Mevsimi" ilan etmiş ve Ayşen Güven'in moderatörlüğündeki "Hikâyemiz-Müziğimiz" söyleşi dizisiyle pandemide sanatlarını ica etme ve geçimlerini sağlama imkânları kısıtlanan müzisyenlere kulak vermiştik.

Bu sezon aynı dayanışma ruhuyla bu kez, İstanbul'daki göçmen müzisyenleri konuk edeceğimiz bir seri başlatıyoruz. Göçmen olmanın, mülteci olmanın, yurtsuzluğun ve araftalığın tecrübesi içinden müzik yapanlarla buluşup, onların hikayelerini kendi dillerinde (elbette çeviriyle) sizlere ulaştıracağımız bir seri bu.

Bu akşam ise İstanbul'da yaşayan, bu şehre, bu ülkeye yakın zamanda göç etmiş müzisyenlerle buluşacağımız bu serinin çerçevesini çizen, deyim yerindeyse zeminini oluşturan bir konuşmayla karşınızdayız. Müzik ve göç ilişkisini, toplumsal cinsiyet bağlamı dahil pek çok boyutuyla çalışan iki etnomüzikoloğu konuk ediyoruz.

Güncel göçmen toplulukların deneyimini müziksel pratikler bağlamında ele alan Evrim Hikmet Öğüt'le göç sürecinde müziğin hem toplumsal hem bireysel düzeyde taşıdığı anlamları ve özel olarak da Suriyeli müzisyenlerin müzik üretimine ilişkin deneyimlerini konuşuyoruz. Selda Öztürk’le ise savaş ve göç deneyiminin kadınların müzik üretimine nasıl özgün bir biçimde yansıdığını kendi güncel araştırmaları çerçevesinde ele alıyoruz.

Evrim Hikmet Öğüt: Doktora eğitimini 2015 yılında, İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MIAM) Etnomüzikoloji programında, Keldani-Iraklı transit göçmenlerin geçici göç sürecindeki müzik pratikleri üzerine yazdığı tezle tamamladı. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Müzikoloji Bölümü’nde yaptı. Halen bu üniversitenin Etnomüzikoloji Anabilim Dalında Doçent olarak ders vermekte ve Türkiye’deki Suriyeli müzisyenlerin müzik pratikleri üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Umut Sülün’le birlikte gerçekleştirdiği ve Suriyeli müzisyenlerin deneyimlerine odaklanan video-görüşme serisine www.sinirinotesindensesler.org; güncel müzik yazılarına www.muziktekalmaz.org adreslerinden ulaşılabilir. 

Selda Öztürk: 1999 yılında, Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun oldu. Lisans eğitimine devam ederken bir yandan da Boğaziçi Üniversitesi Folklor Klübü’nün çalışmalarına katıldı. Burada müzik üzerine eğitim almaya, vurmalı çalgılar ve vokal icralığını geliştirmeye ve sahne deneyimi edinmeye başladı. Kurulduğu 1993 yılından bu yana, Kardeş Türküler isimli dans-müzik projesinde, vokal ve vurmalı çalgılar icracılığına devam etmektedir. Ayrıca, icracılık yaptığı bu alanlarda eğitmenlik yapmakta, Jiraan ve Medeas: on Getting Across gibi başka projelerde yer almaktadır. İcracı ve araştırmacı olarak Anadolu, Mezopotamya ve Orta Doğu geleneksel müziklerinde kadın sesleri konusuna özel olarak ilgi göstermektedir. İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Müziği Bölümün’nde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Tez çalışması, dengbêjlik geleneğinde kadın dengbêjler üzerinedir. İTÜ Müzikoloji ve Müzik Teorisi Bölümü’nde doktora yapmaktadır. Araştırma konusu, Suriye ve Irak’ta yaşanan çatışma/savaş ortamından dolayı, 2011 yılından itibaren zorunlu olarak Türkiye’ye göç eden mülteci/göçmen kadınların müzikleridir. Araştırma süresi boyunca kadınlarla müzik atölyeleri/çalışmaları yapmış, onlarla birlikte performanslar hazırlamıştır. Akademik alandaki sunum ve yazılarının yanısıra, bazı radyo ve televizyon programlarına, internet üzerinden yayın yapan bazı platformlar ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerine katılarak araştırmasını paylaşmaktadır. 

Ayşen Güven: Gazeteciliğe 2007 yılında Hayat Televizyonu ve Evrensel Gazetesi'nde başladı. Aynı dönemde Evrensel Kültür Dergisi yayın kurulunda yer aldı. Hayat Televizyonu'nda kameramanlık, muhabirlik, politika-bölge editörlüğü ve kültür-sanat programı yapımcılığı ve sunuculuğu rollerini üstlendi. 2016 yılında en son adı Hayatın Sesi olan mecra KHK ile kapatıldı. 2017-2018 yılları arası DasDas adlı kültür-sanat mekanında çalıştı. Punto24 Bağımsız Gazetecilik Patformu bünyesinde yer alan Susma Platformu adlı kültür-sanatta sansür ve otosansür konulu projedeki görevini tamamladı. Kıraathane İstanbul Edebiyatevi'nde etkinlik kürasyonu ve moderatörlük çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca T24 haber sitesinin YouTube kanalı için sanat programı (video söyleşi) içeriği hazırlayıp sunmayı da sürdüyor.

YouTube üzerinden ilk gösterim.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır