Kıvanç Sezer

Ramin Matin

Emine Yıldırım

Ayşen Güven

 

29 Eylül 2021 Çarşamba 21:00

Yeni Türkiye Sinemasında Sınıfsal Görünümler

Janet Barış - Kıvanç Sezer - Ramin Matin - Emine Yıldırım

Moderatör: Ayşen Güven

Sinema Konuşmaları

Sinema yazarı ve akademisyen Janet Barış 2010’ların Türkiye sinemasına sınıfsal bir perspektiften bakıyor. Barış, son on yılda Türkiye bağımsız sinemasında üretilen filmlere, odakları başka başka görünse de işçi ve emekçilere yaklaşımları, onları resmetmesi üzerinden bakıyor. Kitap yaklaşık yirmi filmin felsefecilerden, sosyologlara kadar geniş bir referans ailesiyle analizini ortaya koyduktan sonra son bölümünde sinemacılarla bu konuyu yazarın tartışmaya açtığı bir söyleşiye yer veriyor. İşçilerden, beyaz yakalılara ve onların birbirlerinin hayatındaki yansımalarına, filmlerle ve Janet Barış’ın rehberliğinde bakıyoruz. O filmleri yapan yönetmenler Ramin Matin, Kıvanç Sezer ve yapımcı-senarist Emine Yıldırım’la beraber. 

Janet Barış: 1982 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yüksek lisans ve doktora yaptı. Ulusal ve uluslararası film festivallerinde jüri üyesi olarak yer aldı. Birçok ulusal gazete, dergi ve online yayınlarda sinema yazıları yayımlandı. 2008 yılından beri SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) ve 2010 yılından beri FIPRESCI (The International Federation of Film Critics) üyesidir. 2014 yılından beri çeşitli üniversitelerde ders veriyor. Altınbaş Üniversitesi Sinema-Televizyon Bölümü’nde Dr. Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır.

Kıvanç Sezer: 1982'de Ankara'da doğdu. Ege Üniversitesinde Mühendislik eğitimi aldı. İtalya'da Sinema Kurgusu eğitimi aldıktan sonra Türkiye'ye dönerek Sinema-Televizyon sektöründe çalıştı. İlk uzun metraj filmi “Babamın Kanatları” ile 51. Karlovy Vary Ana Yarışmaya katıldı ve 20’den fazla ödül aldı. İkinci filmi Küçük Şeyler dünya prömiyerini 54. Karlovy Vary Ana Yarışmada yaptı ve film festival yolculuğuna devam ediyor.

Ramin Matin: 1977 yılında dogdu. Loyola Marymount Üniversitesi Sinema Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Bilgi Üniversitesi’nden Sinema bölümünde Yüksek Lisans’ını bitirdi. 2005’te kurulan Giyotin Filmin kurucu ortaklarındandır. İlk uzun metraj filmi Canavarlar Sofrası (2011) Altın Portakal Film Festivali'nde, Montpellier Cinemed Film Festivali'nde, Ankara Film Festivali’nde ödüller aldı. Kusursuzlar (2013) ikinci filmidir, film Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödülünü kazanmıştır, film yurtdışında prestijli Busan Film Festivali’nde dünya prömiyerini gerçekleştirdikten sonra bir  çok festivalde gösterilmiştir . AB desteğiyle yapılan İnsan Hakları Filmi Kıyıdakiler(2016)’in 5 yönetmeninden biri olan  Ramin Matin, aynı zamanda Discovery Europe kanalı için kısa belgeseller yönetmiştir. Ramin Matin, Son uzun metrajlı filmi Son Çıkış (2018) dünya prömiyerini Tokyo Uluslararası Film Festivalinde yapmıştır. Üzerine çalıştığı çeşitli projeler arasında yazar Hakan Bıçakçı ile beraber yazdığı ve geliştirme aşamasındaki “Buhar” adlı projedir.

Emine Yıldırım: ODTÜ İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Bilgi Üniversitesi Sinema Bölümü’nde lisansüstü çalışmalarını tamamladı. “Son Çıkış” ( 2018 Tokyo FF Ana Yarışma) “Kusursuzlar” (2013 Busan FF, Antalya FF, Romanya FF), “Canavarlar Sofrası” (2011 Montpellier FF, Antalya FF, Ankara FF), “Ziazan” (2104, Cannes Diversity), “Gri Bölge” (2015 Berlinale FF Generation) gibi ödüllü filmlerin yapımcılığını gerçekleştirdi. “Kusursuzlar“ filminin senaryosuyla Ankara FF En İyi Senaryo ve Uçan Süpürge Bilge Olgaç Başarı Ödüllerini kazandı. Yönettiği ve yazdığı deneysel belgesel “Androktones” (2018) Pera Müzesi ve Kore CICA Müzesinde gösterildi.

Ayşen Güven: Gazeteciliğe 2007 yılında Hayat Televizyonu ve Evrensel Gazetesi'nde başladı. Aynı dönemde Evrensel Kültür Dergisi yayın kurulunda yer aldı. Hayat Televizyonu'nda kameramanlık, muhabirlik, politika-bölge editörlüğü ve kültür-sanat programı yapımcılığı ve sunuculuğu rollerini üstlendi. 2016 yılında en son adı Hayatın Sesi olan mecra KHK ile kapatıldı. Zaman zaman Radikal Kitap ve Gazete Müstehak'ta yazdı. 2017-2018 yılları arası DasDas adlı kültür-sanat mekanında çalıştı. NewsLabTurkey ve Inside Turkey’de haber ve röportajları yayınlandı. Şimdilerde Posta Kitap, Evrensel Gazetesi ve Yeni e Dergisi’nde yazı ve röportajları yayınlanmaya devam ediyor. Punto24 Bağımsız Gazetecilik Patformu bünyesinde yer alan Susma Platformu adlı kültür-sanatta sansür ve otosansür konulu projedeki görevini tamamladı. Kıraathane İstanbul Edebiyatevi'ndeki etkinlik kürasyonu ve moderatörlük çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca T24 haber sitesinin YouTube kanalı için sanat programı (video söyleşi) içeriği hazırlayıp sunuyor.

Katılmak için etkinlik başlangıç saatinde linke tıklayınız. 

Zoom Webinar ID: 825 6124 5230

Çevrimiçi. Zoom linki ve Webinar ID ile katılıma açık.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır