Selcen Küçüküstel

 

27 Şubat 2020 Perşembe 19:00

Rengeyiği Türkleri: Dukhalar

Selcen Küçüküstel

Antropoloji Konuşmaları

Kuzey Moğolistan'ın taygalarında yaşayan göçer rengeyiği çobanı-avcı Dukhalar yaşamlarını evcilleştirdikleri rengeyiklerine binip, yaban hayvanları avlayarak sürdürmektedir. Türk dil ailesinden bir dil konuşan Dukhaların hayvanlarla ve canlı birer varlık olarak gördükleri çevreyle kurdukları ilişki avcılık ve çobanlığın insan-hayvan ilişkilerini nasıl etkilediğini anlamak açısından oldukça önemlidir. Dukhalar yaşadıkları coğrafyada nehirlerin ya da dağların ruhlarıyla (iyeleri) nasıl iletişim kurmaktadır? Ava gitmeden önce ve av esnasında ne gibi tabulara dikkat etmeleri lazım? Ayı, Sibirya halkları için neden önemli? Dukhalar rengeyikleriyle nasıl iletişim kurmaktadır? Avcılık, insanlar arası eşitlikçi ve paylaşıma dayalı sosyal ilişkileri nasıl belirlemektedir?
 
Evet, tüm bunları konuşmak üzere buluşuyoruz bu akşam. Ekolojik antropoloji alanındaki çok özel bir çalışmayı kutlayacağız, yazarını dinleyeceğiz, kendisine bu çalışmanın yansıdığı yeni kitabını imzalatacağız. Kaçırmayın!
 

Selcen Küçüküstel: Yüksek lisans çalışmalarını kültürel antropoloji alanında yaptı. Humboldt Üniversitesi Orta Asya çalışmaları bölümünde, Moğolistan’daki rengeyiği çobanı göçer topluluklardan Dukhalar üzerine yaptığı doktora çalışmasını 2018’de tamamladı. Akademik çalışmalarını Carlos III Madrid Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak sürdürüyor. 2009-2014 yılları arasında Atlas dergisinde fotoğrafçı ve yazar olarak dünyanın birçok farklı yerini ziyaret ederek değişik kültürler hakkında fotoğraf çalışmaları da yürüttü. Çalışmalarına şimdilerde Magma dergisinde devam ediyor. Aralıklarla altı yıla yayılan alan çalışmalarından derlediği Rengeyiği Türkleri: Dukhalar (Şubat 2020) Kolektif Kitap etiketiyle yayımlandı.

 

 

 

Lütfen önceden kaydolunuz.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır