Benedetta Casagrande

Lara Özdoğan

4 Ekim 2019 Cuma 19:00

Dilin Ötesinde / Beyond Language

Federico Clavarino & Tami Izko - Mahyar Kalari - Pınar Kayar - Lucie Khahoutian - Coquelicot Mafille - Francesco Martinazzo & Giulia Savorani - Ruyin Nabizadeh - Sara Palmieri

Küratörler: Benedetta Casagrande - Lara Özdoğan

Sezon ve Sergi Açılışı

[Kimlik] geçmişe ait olduğu kadar geleceğe de aittir. Hâlihazırda var olan; mekân, zaman, tarih ve kültürün ötesine geçen bir şey değildir. Kültürel kimlikler bir yerden gelir, geçmişleri vardır. Ancak tarihsel olan her şey gibi, bu kimlikler de sürekli bir dönüşüm içindedir. Özselleştirilmiş bir geçmişte ebediyen sabitlenmiş olmaktan uzaktırlar, tarih [ve] kültürün kesintisiz ‘oyun’una tâbidirler. Kimlikler; geçmişin bulunmayı bekleyen ve bulunduğunda kendimiz olma hissini ebediyen sağlamlaştıracak ‘geri kazanımı’nın içine çakılıp kalmış olmanın ötesinde, geçmişin anlatıları tarafından konumlandırılma ve kendimizi onun içinde konumlandırma şekillerimize verdiğimiz isimlerdir.

— Stuart Hall, 1990

Dilin Ötesinde / Beyond Language, bellek ve tarih, şefkat ve tefekkür, kurgu ve gerçeklik arasında askıda kalma halini kucaklayarak; giderek daha da küreselleşen ve hem geleneğe hem de yeniliğe ait parçaların kümelendiği bir dünyada karşı karşıya kaldığımız sayısız uzlaşmaya bakıyor. İnsan deneyimini ortaya koymada ve tanımlamada dilin olanakları ve sınırları nelerdir? İmgelerin ve nesnelerin somut izleri üzerinden hangi şekillerde düşünüyoruz? Çevremizle anlamlı etkileşimler kurmada duyularımızın rolü nedir?

Sonbahar 2019 sezonumuzun ilk günlerinden itibaren Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nin tarihî binasının odalarında işte bu sorular yankılanacak.

Sezon açılışımızı iki genç küratör Benedetta Casagrande ve Lara Özdoğan’ın buluşturduğu uluslararası bir sanatçı grubunun bu sıradışı sergisiyle yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

Dilin Ötesinde / Beyond Language sergimizi 26 Ekim 2019’a kadar hafta içi ve Cumartesi günleri 11:00-20:00 saatleri arasında gezebilirsiniz.

 

Benedetta Casagrande: İtalyan küratör, yazar ve fotoğrafçı. 2016’da Brighton Üniversitesi’nde Fotoğraf Bölümü’nden mezun oldu ve iki arkadaşı ile Ardesia Projects adlı küratöryel projeyi başlattı. 2018’den beri, kurduğu In-Between Shores adlı misafir sanatçı programını yönetiyor. Sussex Üniversite’sinde Sanat Tarihi ve Fotoğraf ile Müze Küratörlüğü üzerine yüksek lisansını yeni tamamladı. Bu sene British Museum’un Love, Desire, Identity: Exploring LGBTQ+ Histories programında bağımsız araştırmacı olarak çalıştı.

Lara Özdoğan: Fotoğrafçı ve küratör. Cambridge’de Sanat Tarihi, Güzel Sanat ve Fotoğraf eğitimi gördü. Sonra New York Görsel Sanatlar Okulu Fotoğraf ve Video Bölümü’nden mezun oldu. The Museum of Modern Art’da New Order: Art & Technology in the 21st Century; Joan Miró: Birth of the World ve David Zwirner Gallery’de Jose Gonzalez Torres gibi büyük çaplı sergilerin organizasyon ve yapımında görev aldı.

Ruyin Nabizadeh: İranlı sanatçı, 2009’dan beri Britanya’da yaşıyor. Goldsmiths Üniversitesi’nde Sanat Tarihi ve Güzel Sanatlar okudu. Slade Güzel Sanatlar okulu’nda heykeltraş yüksek lisansını bu sene tamamladı. Küpe, ruj, halı, çelik, seramik, şamfıstığı kabukları, vazelin, kadife, silikon ve kil gibi malzemelerle çalışıyor. Doğal ve sunî malzemeleri bir araya getirerek tesadüfi enstalasyonlar oluşturuyor. Bedeni çürüyen bir madde olarak ele aldığı, dönüşüm ve kaybetme temalarını incelediği son serisi My Life as a Succulent Pattern’dan işler Kıraathane’de sergilenecek.

Mahyar Kalari: İranlı ressam, heykeltraş ve karışık medya sanatçısı. New York’ta yaşıyor. Kimlik, miras ve rüyalar üzerine çalışıyor. Daha önce Chinatown’da Dreams Come True, Chelsea Gallery’de Farsh ve Berlin’de Unhappy Face gibi sergilerde yer aldı. Dream Paintings (Rüya Resimleri) serisinden bir işini Kıraathane’de sergileyecek.

Lucie Khahoutian: Erivan'da doğdu. Fransa’da büyüdü. Yakın zamanda: The New Vanguard Prize ve Les Voies Off ödüllerine aday gösterildi, Roma’da The Emerging Talents ödülünü kazandı. Live Wild isimli kolektifin üyesi. Birçok konuya değinmekle birlikte işlerinde din, spiritualizm ve mistik mevzulara odaklanıyor. Doğu ve batının sorunsuzca bir arada var olduğu tam ve incelikli bir evren sunmayı amaçlıyor. Kolaj ve fotoğrafı kullanıyor.

Francesco Martinazzo: Milano’da yaşıyor ve Giulia Savorani ile birlikte deneysel sinemacılık yapıyor. İkili işlerinde analog ve dijital, projeksiyon ve ilüstrasyon kullanıyor, temsil üzerine düşünüyor. La Civica Scuola di Cinema Luchino Visconti’de bir belgesel sinemacılık kursu bitirdi. İşleri dünyada birçok sinema ve sanat mekânında gösterildi.

Giulia Savorani: Milano’da yaşıyor ve Francesco Martinazzo ile birlikte deneysel sinemacılık yapıyor. Academy of Brera’dan mezun oldu ve eğitimine La Civica Scuola di Cinema Luchino Visconti’de devam etti. Yönetmenlerinden biri olduğu Parco Lambro isimli belgesel the International Exhibition of New Cinema of Pesaro ve FilmMaker Fest’de izlendi.

Federico Clavarino: İngiliz-İtalyan fotoğrafçı ve eğitimci. 2011’de ilk kitabı Ukranian Passport, 2014’te Italia o Italia ve 2016’da The Castle basıldı. İşleri Avrupa’nın muhtelif festival ve galerilerinde sergilendi. Bugünlerde farklı ülkelerde eğitim vermekle, müze, okul ve üniversiteler ile çalışmakla meşgul.

Pınar Kayar: İstanbul’da yaşıyor. Goldsmiths Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar okudu. Gerçeği mistik açılardan dile getirmeye çalışarak, dil ve iletişim üzerine düşünüyor. Seyircilerin birbirleriyle iletişim kurmalarını gerektiren etkileşimli eserler yapıyor. Kıraathane’deki sergide biyomorfik ve geometrik formlar kapsayan, seyircinin çalabileceği bir enstrüman sergileyecek.

Coquelicot Mafille: Göçebe şair. Karşılaşılmış kültür, dil ve geçmiş parçalarını bir araya getiriyor. İp, boya ve sticker kullanarak oluşturduğu insan, hayvan ve bitki anlarını tuval, kumaş, kâğıt, duvar ve pencerelere örüyor. Fas, İtalya ve Fransa’da işlediği duvarlar var. Şimdiğe kadar DayOffMag, Street Art In Sicilia, Collection Imago Mundi “FRANCE : INSTANT PRESENT” ve Catalogue Maam, Museo dell’altro e dell’altrove gibi yayınlarda kendisine yer verildi.

Sara Palmieri: Görsel sanatçı. Fotoğrafı kullanarak gerçeğin görünmeyen yönlerini sorguluyor. Geçmişte mimarlıkla uğraştı. 2015’te Aaron Schuman ile International Masterclass eğitimi gördü. İşleri Matèria Gallery, Fotohaus ParisBerlin Gallery Arles ve Fotografia Festival Internazionale di Roma gibi birçok festival ve galeride sergilendi. Kendi bastığı iki sanatçı kitabı var: M ve (en iyi İtalyan “self-published” kitap dalında Prio Marco Bastianelli ödülüne layık görülen) La plume plongea la tête. Roma’da yaşıyor.

Tami Izko: Arjantinli. Buenos Aires’te sinema okuduktan sonra, Madrid’de gazetecilik eğitimi gördü. 2016’dan beri farklı platformlarda yazınsal ve heykelsi formlar kullanarak öz-temsil üzerine düşündüğü kişisel projeler geliştiriyor. 2017’den beri Lisbon’un Caulino adlı atölyesinde geliştirmeye başladığı kil eserler aracılığıyla benliğin yansıma ve soyutlanışı hakkında çalışmalar yapıyor. Yakın zamanda auto-fiction denemesi On Light and Small Lives, Londra’daki The Royal College of Arts’da sergilendi.

Lütfen önceden kaydolunuz.


Öğrenci
Mezun
Evet
Hayır