6 Mayıs 2025 Salı 18:30
10. Yılında 10 Ekim Belgeselleri: Ölüm Ne Yana Düşer Usta
Film Gösterimi
Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde, 10 Ekim Barış Derneği ile ortaklaşa başlattığımız “10. Yılında 10 Ekim Belgeselleri” film gösterimlerinin dördüncüsü, Gül Büyükbeşe'nin yönettiği Ölüm Ne Yana Düşer belgeseli...
2015’ten bu yana Türkiye, kendi tarihinin belki de en kanlı, şiddetli, kasvetli yıllarını yaşıyor. 2015-2017 arasında Türkiye’nin farklı bölgelerinde toplamda 42 patlama yaşandı ve bu patlamaların çoğunun ardında IŞİD vardı. Yetmedi; kanlı katillerin eylemlerine politik şiddet eşlik etti.
Türkiye, IŞİD’in “İslam Devleti” ilan ettiği topraklarla uzun bir sınıra sahip. 2013 ve 2018 arasında amaçları IŞİD’a katılmak olan binlerce genç kadın ve adam bu sınırdan geçti. Bu geçişler yüzünden Türkiye bir “cihad otobanına” dönüştü. Türkiye karayollarından IŞİD’a akan insanların arasında Türkiyeliler de vardı. Bu insanların bir kısmı daha sonra intihar bombacısı olarak ülkeye geri döndü ve biz öldük!
“Ölüm ne yana düşer usta” bu saldırıların içindeki en kanlı üç katliama; 5 Haziran Diyarbakır, 20 Temmuz Suruç, 10 Ekim Ankara katliamlarına çeviriyor kamerayı. Çünkü bu üç katliamda 140 canımızı kaybettik, yüzlerce insan sakat kaldı, binlerce insan yaralandı. Hiçbirimiz bir daha aynı olmadık.
Belgesel bu katliamların tanıklarının öykülerine ve izleyen çalkantılı sürecin hukuki altyapısına açıklık getiren avukat söyleşileri ile o dönemin hafıza kaydını tutmayı amaçlıyor. Katliamların gerçek görüntüleri, tanıkların öyküleri ve avukatların anlatımları izleyicinin tek bir soru sorması için, bu katliamlar önlenebilir miydi? Öyleyse, neden önlenmedi?
***
TELL ME, WHERE WILL DEATH FALL
In recent years, Turkey has been facing the most brutal times of its history. The main theme of the brutality is the political violence people of Turkey faced. During that period, there were approximately 42 explosions in different cities and communities of the country, with ISIS behind most of them.
Turkey has a notable role in the shaping of ISIS as it shares miles of border with the land ISIS declared the “Islamic State.” Between 2013 and 2018, thousands of young men and women have passed across this border to reach ISIS’s territories. Turkey transformed into a “jihad highway” for those who wanted to live on the so-called “Islamic soil.” There were also Turkish citizens among them, who came back to their country minted as suicide bombers.
“Truth, Buried” is a film focusing on the most violent bombings in this episode: Diyarbakır, Suruç and Ankara Attacks where 140 people have lost their lives, hundreds have become permanently disabled and thousands injured. No one among us has ever felt well again.
The documentary aims to constructs a collective memory of these explosions, and the turbulent era that followed, by allowing the victims and witnesses to narrate their paths. These narratives are supplemented by interviews with the lawyers who provide the legal structure the memories stand on. Throughout all these meticulous conversations, we, as the audience, watch the footage of the explosions and their aftermath, and wonder whether these suicidal bombings could be prevented, and, if so, why they were not.
Künye:
Yönetmen: Gül Büyükbeşe
Yapımcı: Sibel Tekin
Kurgu: Sibel Tekin
Renk Düzeltme: Onur Şen
Metin: Gül Büyükbeşe
Seslendirme: Oğulcan Aşkın
Kamera: Sibel Tekin, Levent Ahi, Hayri Çölaşan
Fotoğraflar: Emine Kart, Erol Üçem, Sultan Güner
Arşiv Görüntüleri: Hayri Tunç, Garip Çelik, Aktivist Kamera, Kudbettin Cebe , Sultan Güner, Turgut Dedeoğlu, Fatih Pınar, Seyri Sokak
Müzik:
Tristan Lohengrin - Bittersweet Season
Licensed under Creative Commons: Attribution 3.0 Unported (CC BY 3.0)
https://www.youtube.com/c/TristanLohengrin
Tristan Lohengrin - The End Of The World"
is under a Creative Commons license (CC BY 3.0).
Music promoted by BreakingCopyright: https://youtu.be/vp2xrvXh9M0
Ross Bugden - Apocalypse
Creative Commons license (CC BY 4.0) https://youtu.be/v29KVjUXiS8
İngilizce Çeviri : Kate Ferguson
Kürtçe Çeviri: Azad Zal
Afiş Resmi: Günay Karakuş
Afiş Tasarım: Gökçen Taner
Lütfen önceden kaydolunuz.