30 Nisan 2025 Çarşamba 19:00
Nihal Atsız ve Soğuk Savaş Sonrası Türk Milliyetçiliği: Millî Romantizmden Irkçılığa
Dr. Mutlu Dursun
Moderatör: Hasan Aksakal
Kitap Sohbeti
Türkçü düşünür H. Nihâl Atsız, Necip Fazıl Kısakürek ile “soğuk savaş” sonrası etnik temelli ve tarihsel bir kimlik arayışında en önemli referans isimlerden biridir. Onun yazıları, Türklüğün savunucusu olarak kendilerini dışlanmış hisseden gençler için bir muhalefet odağı haline gelmiştir. Dr. Mutlu Dursun, Beyoğlu Kitabevi’nden yeni çıkan kitabının bulguları ışığında “soğuk savaş” sonrası milliyetçiliğin şekillenmesinde Nihal Atsız’ın rolüne değinecek. Moderatör: Hasan Aksakal.
Dr. Mutlu Dursun: 1979, İstanbul doğumlu olan Mutlu Dursun, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesinden lisans, Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler programından yüksek lisans, İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler programından ise doktora derecelerine sahiptir. Daha önce Tübingen Üniversitesi Şarkiyat Çalışmaları bölümünde misafir öğrencilik yapmıştır. Çeşitli gazete ve dergilerde Osmanlı kültür tarihi ve seyahat yazıları yayımlanmış olan Mutlu Dursun çevirmenlik ve editörlükle uğraşmaktadır.
Hasan Aksakal: (d. 1983) doktorasını İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler programında tamamlamasının (2014) ardından, doktora-sonrası çalışmalarını University of North Carolina-Chapel Hill’de Tarih Bölümü’nde sürdürdü (2015-2017). VakıfBank Kültür Yayınları’nın kurucu yayın müdürlüğünü üstlendiği dönemde MSÜ’de lisansüstü dersler verdi (2018-2021). Beyoğlu Kitabevi’nin kurucularından olan Aksakal, hâlen İstanbul S. Zaim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde siyasi düşünceler doçenti olarak görev yapmaktadır. Türk Politik Kültüründe Romantizm (İletişim Yayınları, 2015), Türk Muhafazakârlığı: Terennüm, Tereddüt, Tahakküm (Alfa Yayınları, 2017), Dünyayı Yeniden Büyülemek: Avrupa Romantizminden Portreler (Beyoğlu Kitabevi, 2021), Huzursuz Modernite: Avrupa Entelektüel Tarihi Üzerine Makaleler (Beyoğlu Kitabevi, 2022) ve uluslararası uzmanların makalelerinden derlediği 19. Yüzyılın Sonundan 1945’e Modern Asya Entelektüel Tarihi (Beyoğlu Kitabevi, 2023) Aksakal’ın telif eserlerinden bazılarıdır.
Lütfen önceden kaydolunuz.
Kaydolmak için tıklayınız