27 Şubat 2025 Perşembe 19:00
Karl Marx’ın İlk ve Tek Romanı: Scorpion ve Felix
Selahattin Özpalabıyıklar
Moderatör: Fatih Altuğ
Kitap Sohbeti
Karl Marx’ın ilk ve tek romanı Scorpion ve Felix Ocak 2025’te Selahattin Özpalabıyıklar çevirisi ile Tetes Kitap tarafından, ilk kitap olarak yayımlandı.
Gözden kaçırılmış bir metin olarak da Marx’ın erken dönem kişiliğine ve yeteneğine dair çok şey söyleyen roman, akademisyen Duncan Large’ın geniş sunuşu ve Selahattin Özpalabıyıklar’ın derinlemesine notlarıyla şimdiye dek hazırlanan en geniş edisyon özelliğini de taşıyor.
Etkinlik, romana, göndermelerine, Marx’ın erken dönem mizahına, Large’ın çözümlemelerine ve kitabın çeviri sürecine dair çevirmeni Selahattin Özpalabıyıklar’ın yaklaşık iki yüz yıllık bir dökümünü kapsıyor.
Selahattin Özpalabıyıklar: Bir gazetede muhabir, redaktör ve bulmacacı, iki ansiklopedide yazar, çevirmen ve redaktör, üç yayınevinde düzeltmen, editör ve şef editör olarak çalıştı. Şiir, öykü ve deneme seçkileri, bir şehir monografisi ve edebiyat ajandaları hazırladı; iki editörlük atölyesi düzenledi. Blake, Borges, Cabrera Infante, Emily Dickinson, Brian Dillon, Ilya Kaminsky, Anna Kavan, Pessoa, P.B. Shelley ve W. Steig gibi isimlerden kitaplaşmış şiir, öykü, roman ve deneme çevirileri yaptı. Yazılarını üç kitapta topladı: Göndermeler: Yazı, yanıt, söyleşi, anı (2018), İtalik Benim: Yazı, yanıt, söyleşi, anı (2021) ve Böyle: Yazı, yanıt, söyleşi, anı (2025). Şiirlerini Sessiz Sınamalar (2022) adıyla, çeviri şiirlerinden bir derlemeyi Türkçesi: (2024) adıyla bir araya getirdi.
Fatih Altuğ: Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. Yeni Yazı, Mizan, Kritik, Monograf dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Selim İleri’nin Kapalı İktisat’ı üzerine Kapalı İktisat Açık Metinkitabını yayımladı. Mehmet Fatih Uslu ile Tanzimat ve Edebiyat: Osmanlı İstanbul'unda Modern Edebi Kültür, Ebru Kayaalp ile Standartlar Nasıl İşler? kitaplarını derledi. Leylâ Erbil, Sevim Burak, Tomris Uyar, Orhan Koçak, Halid Ziya Uşaklıgil, Namık Kemal, Sait Faik Abasıyanık gibi edebiyatçılar hakkındaki makaleleri çeşitli dergi ve kitaplarda yer aldı. Koç Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi, Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde ders verdi. Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi.
Lütfen önceden kaydolunuz.
Kaydolmak için tıklayınız